Србија - Бор: „Куќен совет„ за донесување решенија за Ромските проблеми

Во Бор,на улицата Херцеговачка, во ромска населба беше формиран Куќен совет за решавање на проблемите со домувањето на ромските семејства.

Жителите на ромската населба имаат проблем со земјиштето кое и припаѓаше на кинеската компанија ЗИ Jinин со продажбата на рудникот и топењето на сливот Бор проблемите останаа нерешливи. Во оваа населба има 85 семејства, 360 луѓе припадници на ромската националност. Станбените згради се од 1903 година, во многу лоша состојба и не се безбедни за живот поради влијанието на рударството и непосредната близина на рударскиот рудник. Зградите се дерегистрираат од планот на Општината, што значи дека нема урбанистички план. Канализационата мрежа е целосно прекината.

СКРУГ – Ромската лига во соработка со Ромската младинска иницијатива „Ромска душа“ испрати две писма до Општина Бор за потребите на населбата. Побаравме итно решавање на проблемот со скапани дрвја високи до 30 метри. Ние ги посочивме сите комунални проблеми на населбата, како што се редовно отстранување на сметот, чистење и одржување на градското зеленило и побаравме решавање на сите овие проблеми преку буџетот на Општина Бор,укажуваат од новоформираниот Кукен совет.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 244 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот