Пилот проект за легализација на куќите во ромските населби

Врз основа на достапните податоци, се проценува дека околу 120.000 Роми живеат во илегални домови, од кои, според невладиниот сектор, има околу 20.000 во ромските населби низ Србија. Бројот на илегални објекти во ромските населби во Ниш и Лесковац е околу илјада, вели Осман Балиќ, директор на „Центарот ЈУРОМ“ од Ниш. Причините зошто овие објекти се во статус на илегални се различни, од недостаток на средства за легализација (данок) до незнаење на прописите, до избегнување плаќање даноци кон државата. Без соодветни документи, сопственикот на куќата не може да оствари многу права, почнувајќи од правната врска со комуналната мрежа до земање заем од банка, па с to до легалната продажба на недвижен имот.

Link https://romaworld.rs/pilot-projekat-za-legalizaciju-kuca-u-romskim-naseljima/?fbclid=IwAR3zn71mWqISymku9ij_g3wioMgE1u9sTb0RrdSuRTugp6NuZr8OKEeqJGo

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 411 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот