NGO Projects

Во борбата со сиромаштијата, родителите не им посветуваат доволно време на децата

Во годишниот СОС извештај на првата детска амбасада во светот „Меѓаши“се вели дека, оваа година најголем проблем за дојавуачите на СОС телефоните е сиромаштијата. Во борбата со сиромаштијата, родителите да не им посветуваат секогаш доволно внимание на сопствените деца. 

„Децата пак гледајќи ја ова ситуација сметаат дека тие се должни да му помогнат на смејството, дека мораат да заработуваат и егзистенцијата ја обезбедуваат најчесто со препродавање најразлични ситнуриии, собираат пластика, хартија и така натаму.

Read more ...

Рома СОС Прилеп : Ромите жртви на нефункционалниот здравствен систем

И по три месеци откако почина 3 годишната Анета Неџипоска од Прилеп се уште се непознати причините за нејзината смрт и нема резултат од обдукцијата. Таа беше примена на 7 октомври во прилепсклата болница со висока температура и пуштена на домашно лекување по примена инфузија. Утрината таа починува. Нејзините родители бараат одговор зошто се уште не е решен овој случај, и дали има лекарска грешка.

Read more ...

So si o lafi "Rom", a so " Cigan" ?

An i romani čhib i anavjori "Rom" , notirinel muršani anavjori, notirinel prandinakiri formacia, ajli anav jekhe entiteteske. I džianavjori "Romani" si taro džuvljano jeri, a i džianavjori "Romano" si muršano jeripaja. Etimološko darhinalipa - koreno akale lafeske hulavel pe e anavencar taro indisko entiteti Lom thaj Dom, thaj reflektirinel i sanskrit lafi " domba" so si sar translacia "manuš tari majteluni kasta so dživdinel taro giljajbe thaj bašaibe" jali manuš so si segregirimi thaj phanli populacia.

Read more ...
FaLang translation system by Faboba

I WANT TO SAY

Momentalno Online

       We have 133 visitors watching ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Most Popular

Flag Counter

Our counter start count since 13.01.2019
Count unique visitors from which country visit our portal
In the bottom there is total visits our portal