Директорот на Чешка НВО му пренесе на народниот правобранител дека треба да поднесе оставка затоа што одби да ја признае дискриминацијата кон Ромите

Според директорот на Организацијата Отворено Општество, Марта Смоликова, Јавниот Бранител на Права на Чешка (правобранителот), Станислав Кречек треба да даде оставка поради одбивањето да признае дискриминација врз Ромите – според изјавата дадена од страна на Марта за програмата на Проглас 13+ Радио.

Отворено писмо потпишано од претставници на организаци кои промовираат човекови права, лица кои се соочуваат со адверситет и Ромското малцинство го повикаа Чешкиот Премиер Андреј Бабиш (АНО) и другите членови да се дистанцираат од анти-ромските забелешки од страна на правобранителот кое истовремено поттикна дискусија. “За време на овие 30 години каде што ние се заложувавме за интеграцијата на Ромите, ништо се нема сеуште променето. Ситуацијата само се влошува – се повеќе деца Роми ги напуштаат училиштата, многу од нив не се подготвуваат за идни вработувања, невработеноста константно расте, исклучените локалитети растат. Сепак, кога критички спомнувам дека ние мора да продолжиме во оваа борба, дека мора да се промени ситуацијата, се смета како анти-ромски напад. Тоа е пример каде што дискурсот на интеграцијата на Ромите се наоѓа во ова време,“ – како што пренесе правобранителот кога беше прашан да коментира на ова отворено писмо.

 

Link: http://www.romea.cz/en/news/czech/czech-ngo-director-tells-ombudsman-he-should-resign-for-refusing-to-acknowledge-discrimination-against-roma

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 112 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот