Политика

Состојбата на Ромите во Западен Балкан се карактеризира со антивиганизам

Следниве податоци за состојбата на Ромите даваат увид во неефективноста на политиката во последните години - на национално и на ниво на ЕУ - и ја покажуваат потребата за радикална промена во текот.
Намерно избра податоци за помладите Роми, бидејќи тие би биле од полза од инвестициите направени во последните години, колку што е инвестирано во образованието. Во Албанија 78% биле Албанци, 86% за Косово, 78% за Косово, 82% за Црна Гора, 74% за Северна Македонија и 73% за Роми (18-24) во Србија, ниту во образованието ниту во стручна обука.
За мнозинството население, стапката е меѓу 33 и 59 проценти во сите земји од Западен Балкан; Во ЕУ просечната стапка е 14,3 проценти и во Германија 8,6 проценти. Задолжителното образование е само помеѓу 31% (Црна Гора) и 69% (Северна Македонија) од 18-21 годишен Ром, споредено со 93% до 96% од мнозинството население во сите земји од Западен Балкан.
Во последните десет години, повеќе од 200,000 Роми од Западен Балкан - една петтина од целокупното ромско население - аплицираа за азил низ ЕУ, вклучувајќи повеќе од 100,000 во Германија. Исто така, има десетици илјади други кои редовно се вклучуваат во (неформални) активности во Западна Европа

Link: https://peacelab.blog/2019/12/roma-in-den-westbalkanstaaten-es-braucht-einen-radikalen-politikwechsel?fbclid=IwAR0xOZ3i15MGtU7I7Tf_f4dKRTTqIPxM2y1A2WsEOkX3WzowDfo41yArOA0

Ромски Демократски сојуз: „Време е за фајронт на досегашните ромски политички лидери!

Оваа 2019 е на заминување, а само што не започна 2020 година! И веднаш се наметнува онаа помисла „Што да се очекува во 2020 година?„ И воедно под прашање: „Што да очекуваат Ромите во новата година?„

Што се однесува до „рекапитуалорот„ и прашањето -Што направија досегашните децениски лидери на Ромскиот политички блок, за својот народ одговорот е едноставен - Скоро НИШТО!

Ако се елаборира и се погледне наназад во целиот период на нивното „политичко владеење„ на тие „единствените до сега ромски политички владетели„ и ако се сумира нивниот придонес до сега ќе се добие следното:

„Ромите во РМ во овие 27 – 28 години го достигнаа дното на живеење - или поинаку кажано цивилизиран опстанок

„Ромите и понатаму се диркриминирани, омаловажувани, потчинети, невидливи, правно е економски малтретирани, и исклучени од поголемиот дел на општестевните текови во државата„

„ Ромите и покрај законските превземени обврски за нивен приклучок во општеството, тие сеуште се далеку на маргините, и само „мртва буква на хартија„

Сите овие достигнувања се благодарение само на Господата „Вечни Лидери на ромскиот политички блок„. Зошто?

Затоа што потпишувајќи ги своите коалиции за земање на трошки од колачот, тие всушност потпишуваат да: Негираат испади на омраза кон Ромите, прикривање на инциденти, необезбедување на инфраструктура, желба за лично и незаконско профитирање, злоупотреба на интеграциите и службената положба и за уште „еден мал милион - лични привилегии„

Всушност и затоа учтиво се бара од вас, веднаш да си ги преиспитате вашите лидерски функции (кои и така не умеевте да ги вршите) во ваше, а во наше име, основани партии.

Доколку ја имате доблеста да признаете дека досегашните ваши активностите се вистинка НУЛА, тогаш оставете простор за напредната политичка прогресивна нова ромска политичка крв. Со таквиот чин ќе ослободите место за враќање на гордоста на вистинските Роми и на нивната визија. Ослободете го просторот и воедно Ромите од вашето политичко заточеништво, за да дојде до израз Слободата и визијата на прогресивните Роми!

Новите и напредни сили на Ромите многу добро знаат дека сеуште животот на Ромите во Македонија е политички манипулиран и контролиран.

Младата ромска заедница се прилично ограничени кога се работи за нивното присуство и ангажман во политички активности.

Кога се зборува за политичко вклучување не реферираме на партизирано вработување, туку на адресирање и залагање за прашањата и проблемите со кои Ромите се соочуваат.

Потребно е да се смени начинот на презентирање и адресирање на проблемите со кои Ромите се соочуваат, наместо да се нарекуваат “ромски проблеми” и да се направи категоризација на една група, со цел да се одбегне одредена одговорност (држава – граѓани), треба да укаже и прифати дека тоа се политички и социо-економски проблеми кои ги зафаќаат ромската заедница како последица на долгогодишна стигматизација и дискриминација на истата група.

Оставете на новата ромска политичка визија да го сработи тоа, без ваша помош - без помош на излитената ветеранска ромска политичка гарнитура.

Господа стари ромски политички лидери, време е за ваш политички ФАЈРОНТ!

Изгласан новиот состав на Европска комисија

Европскиот парламент во Стразбур го изгласа новиот состав на Европската комисија предводена од Урсула фон дер Лејен и 26 нови комесари.

Со 461 глас „за“, 157 против и 89 воздржани, беше потврдена новата Европска комисија.
Во пресрет на гласањето, новоизбраната претседателка на Комисијата, Урсула фон дер Лејен, на парламентарците им го претстави својот кабинет и програма.

„Треба да им покажеме на нашите пријатели на Западен Балкан дека споделуваме ист континент, иста историја, иста култура и ќе ја споделиме истата судбина. Нашите врати остануваат отворени“, рече Фон дер Лејен во својот воведен говор при претставувањето на програмата на новото свикување на Европската комисија.

Исплива мапа од “Голема Југославија“: Тито сакал да ја направи најголемата сила во Европа, но за овој план никој не знаел!

Кој знае каква би била судбината на Југославија доколку во било каков случај, за јавноста малку познат, би се остварил планот на Јосип Броз Тито.

Некои денес со носталгија се сеќаваат на Југославија и сметаат дека тогаш се живеело многу подобро од денес и било многу посигурно, а други сметаат дека Југославија била вештачки создадена која со децении собирала сила за да ги обедини народите кои не можеле да бидат споени.

Меѓутоа, кој знае каква би била судбината на Југославија доколку планот на Тито би се остварил, планот кој јавноста не го знае.

Некои историчари сметаат дека Тито сакал уште поголема, помоќна Југославија која не би била само регионална туку и светска сила и сигурно една од најголемите во Европа.
Историчарката Сабрина Рамер минатата година за медиумите изјавила дека СФРЈ со Тито сакала да создаде интегрална Југославија која би ги вклучила и крајбрежните подрачја околу Југославија: Грција, Албанија, Бугарија како и целата провинција Фурланија.

Меѓу согласниците на југословенскиот иредентизам биле и монархистите и републиканците во времето пред создавањето на Југославија 1918-та година.
Сепак се наведува дека политичкото движење на Звено во Бугарија предизвикало идеја за вклучување на Албанија и Бугарија во заедничка држава со Јужните Словени. Движењето на Звено учествувало и во државниот удар во Бугарија во 1934-та година. Барале сојузништво со Франција и вклучување на Бугарија во Југославија. Дури и британската влада во текот на Втората светска војна ја поддржала идејата за создавање на Голема Југославија.

Во Втората светска војна, Тито објавил дека Југославија има право на Трст и цела Корушка, вклучувајќи ја пред сè, Австриската Корушка.

„Ја ослободивме Корушка, но меѓународните услови беа такви што мораше привремено да ја напуштиме. Корушка е наша и ние за неа ќе се бориме“ - изјавил Тито.

Исто така се појавила интересна карта која предвидува како би изгледала СФРЈ доколку плановите на Тито би се оствариле, и тоа во два случаеви:
- маршаловата визија ви ја вклучила Албанија и делови од Романија и Грција и Солун
- Бледскиот компромис помеѓу Тито и Димитров би ја вклучил интеграцијата на Бугарија во заедница на југословенските земји.

Авторот на необичната карта истакнува дека во некој “паралелен универзум“ комунистичката револуција во Грција барем делумно би успеала со што некои делови од земјите би се отцепиле и би се придружиле кон Југославија. 

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 166 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот