Политика

И Македонците и Албанците си го фалат електоратот! Бидете јунаци и излезете самостојно на гласање без нас помалите заедници!

Завршија и претседателските избори исходот е познат, нов претседател е Стево Пендаровски! Вкупно гласале 844.365 гласачи или излезноста беше 46,70%, значи постигнат е цензусот.

Тој освои 436.212 гласови или 51,66% од гласовите додека Гордана Силјановска Давкова 377.713 или 44,73% додека 30.442 или 3,61% беа неважечки.

И веднаш се започнаа со калкулации кој е заслужен за тој постигнат резултат. Македонците се фалат со својот електорат а исто и Албанците со својот електорат дека без нив ќе немаше ниту победник ниту цензус! Сите некако ги заборавија „малите„заедници! Со акцент покрај српската, бошњачката, влашката и останатите тука е и Ромската заедница.

Излегува дека од излезените вкупно околу 850.000 гласачи како што тврди ДУИ нивни се нешто над 100.000 , тогаш рестото 750.000 се на останатите. Гледајќи ги дебатите помеѓу двете најголеми македонски партии СДСМ и ВМРО ДПМНЕ потпирајќи се на својот македонски електорат, но и според нивните капацитети и бројки не се повеќе од по 250 илјади гласови и од двете страни. Тоа значи дека и двете страни да излезат заедно ќе соберат нешто повеќе од пола милион гласови. Каде се останатите 200 и повеќе илјади гласови?

Дали се свесни Македонците и Албанците дека доколку ги немаат помалите заедници тие ќе немаат ниту цензус за некои избори!? Дали се свесни дека Ромите како заедница на избори им носат секогаш над 30-40 илјада гласови? Инаку кога би биле сите заедно тие гласови на еден куп би донесел повеќе од 4-5 ромски пратеници и неколку министерски места и високи позиции во јавни институции кое влече и поголемо вработување на ромската заедница!
А овака? Максимум двајца пратеници , едно „фигуративно„ незначајно министерско место и толку! И После ќе се „удираат во гради„ и Македонците и Албанците со својот електорат заборавјќи ги над 200 илјади гласови од помалите заедници кои и понатаму остануваат надвор од маргините без значајни позиции и неми посматрачи на дневната политика!
Ај бидете јунаци и излезете самостојно на гласање без нас помалите заедници да ве видиме и да се преброиме - ќе знаете навистина колку навистина вредите Македонци и Албанци!

 

Кој е Стево Пендаровски - Новиот претседател избран вчера

Стево Пендаровски на вториот круг од претседателските избори освои победа со 436.212 гласа или 51,66 отсто од гласовите на граѓаните кои излегоа на гласање, наспроти противкандидатот од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата, Гордана Силјановска Давкова, која освои 377.713 гласови или 44,73 отсто од вкупниот број.

Стево Пендаровски е роден на 3 април 1963 во Скопје. Тој е дипломиран правник на Правниот факултет при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Магистрирал на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања (ИСППИ) при истиот универзитет на тема „Новата геополитика на Република Македонија: Контрадикциите на комунистичките и транзициони матрици“, а потоа докторирал на тема „Надворешната и безбедносна политика на ЕУ и малите држави: Рамката на националниот дискурс“.

Тој е професор по  меѓународната безбедност, глобализацијата, светската политика и САД, меѓународните организации и институции, надворешната политика и тероризмот, бил раководител на одделот аналитика во Министерството за внатрешни работи  и портпарол на МВР, а познат е и по тоа што бил главен советник за надворешна политика во кабинетите на претседателите Борис Трајковски и Бранко Црвенковски. Во 2004 и 2005 година е шеф на Државната изборната комисија.

Во 2014 тој беше кандидатот на СДСМ за претседател на државата, но на изборите загуби од Ѓорге Иванов со 398 илјади гласа.
Тој има сопруга и син.

Во недела на 5 мај втор круг од гласањето за претседател на Република Северна Македонија. Колку се богати кандидатите за Претседател на државата?

Во недела на 5 мај во државата ќе се одржи вториот криг на претседателските избори за функцијата шеф на државата. Тој ќе се избира помеѓу двајцата кандидати Гордана Силјановска- Давкова поддржана од ВМРО ДПМНЕ и коалицијата и Стево Пендаровски подржана од СДСМ и коалицијата. Но исто интересно за грашаните е и прашањето колку се богати кандидатите за оваа функција? Со каков имот влегоа Силјановска и Пендаровски во претседателската трка и што ќе остави зад себе идниот претседател на државата, кога на 12 мај ќе се всели во претседателската палата на Водно. И двајцата кандидати имаат прилично скромен личен имот. Претседателскиот кандидат поддржан од СДСМ Стево Пендаровски живее во скопската населба Автокоманда, во стан од 62 метри квадратни. Народски кажано, тој е домазет, зашто станот е во сопственост на таткото на неговата сопруга и затоа не е наведен во анкетниот лист кај антикорупционерите. На име на Пенадаровски е запишано Југо од 1999 година и заштеда во банка од 12 илјади евра, што ги наследил. Неговата сопруга вози Рено Меган и има заштеда во банка од 3 илјади евра. Гордана Силјановска Давкова, пак, нема недвижен имот на нејзино име. Таа живее во центарот на Скопје, на улица Орце Николов во семејна куќа, сопственост на нејзиниот сопруг. Куќата е од 114 метри квадратни и прилично стара. Силјановска нема автомобил. Нема возачка дозвола, ниту пак сака да вози автомобил. Нејзиниот сопруг, пензиониран правник, има Хонда Шатл од 1996 година. Бидејќи Силјановска не е носител на јавна функција, нема обврска да го пријави имотот кај Антикорупциска. Затоа и немаме детален приказ на незините банкарски сметки. Но од нејзиното семејството велат дека немаат значителни заштети во банка. Но, од друга страна немаат ниту кредити или други долгови.

Ромски Демократски Сојуз - РДС анализа (втор дел) - Не се бараат трошки, тие многу лесно се метат

Согледувајќи го фактот децении наназад и положбата на Ромите како унитарен народ во нашата држава, а воопшто и нивните позиции како во државните апарати од секој аспект (политички, социјален, општествен и др), т.н. „ромски лидери„ самите сегрегирајќи се и самоиницијативно ставајќи се во подредена улога, се стекнува впечаток, дека „однапред„ веќе се одлучени дека со нив треба да раководи некој „поголем„ фактор, отколку самите да се изборат за тоа.

Без разлика кој е во таа позиција од Ромите, веднаш самоиницијативно се ставаат на второ, трето или пак незнам кое друго подолно место, отколку јасно и гласно да покажат дека се еднакви како и сите останати во државата.

Досегашните ромски политички лидери по некоја инерција таа „епидемиа„ ја пренесуваат од генерација на генерација на новите лица кои сакаат да бидат (или покажат и се промовираат) како идни лидери.

Наместо проценти и специјални барања до власта за исполнување на некои предуслови (социајлен, економски, инфраструктурен или сличен проблем) со некои дадени рокови, треба јасно и гласно да се укаже на аномалијата и нејзино елиминирање, а не да се гради стратегија нешто како „Сакаме ова и ова и негова реализација до тогаш и тогаш„, потребно е јасно и отворено да се каже и на секој начин негово решавање.

Како што се решаваат барањата на неРомското население, исто така е потребно решавање и на оваа за државата „периферна нација„ - Ромите.
Затоа е потребно овие "New Wave" или „ Babe face" ромски лидери што поради лична сатисфакција, што поради сеопшта почит кон целата Ромска нација, потребно е да покажат поголема толеранција и конструктивност, а не настап на „своја глава„.

Мора да сме на јасно и да знаеме дека - Граѓанските и политичките права се сметаат како човекови права. А под „човекови права подразбираме еднакви и исти основни права а не барање на некои трошки!
Треба да знаеме дека не треба да се бараат трошки, затоа што тие најлесно се метат.
Да не се правиме најпаметни дека се знаеме, и да испаден како во оној виц кога еден Ром кој се занимавал со „Старо купувам„ и во меѓувреме полагал за возачка и за време на полагање еден од инструкторите го прашал:
-„Господине што мислиш каков е оној знак што го гледаш на 40 метри од тебе до семафорот?„
Тогаш Ромот брзоботезно со мало размислување му одговорил:-„Мислам дека е ... Алуминиум!„
Но анализата на РДС ќе продолжи... (продолжува)

Ставот на текстот преставува личен став на РДС и е надвор од уредувачката политика на Веб порталот Рома Тајмс

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот