Политика

„HH 1933“: Германија ги забрани регистарските таблички што потсетуваат на Хитлер

Виш управен суд во Минстер забрани употреба на автомобилските регистарски таблички со ознака „HH 1933“ (ХХ 1933), бидејќи премногу асоцира на периодот на националсоцијализам и доаѓањето на Хитлер на власт, поради што се коси со правилата за почитување на моралот и обичаите.

„Комбинацијата на бројки и букви, врз основа на општото познавање на историјата, е соодветна за поврзување со националсоцијалистичкиот режим, што се коси со законот за забрана на кршење на правилата за морал и обичаи“, се наведува во образложението од Судот.

„ХХ 1933“ асоцијара на националсоцијалистичкиот поздрав „Хајл Хитлер“, a 1933 е годината кога Хитлер, на чело на националсоцијалистите, дојде на власт во Германија.

Судот со тоа ја отфрла тужбата од маж од западногреманскиот град Вирсен, кому надлежната градска служба прво му дала одобрение на тие таблички, но по поплаката од еден граѓанин, го повлече одобрението.

Сопственикот потоа се обратил до Судот во Дизелдорф, кој го одбил неговото барање, поради што се обратил и до Вишиот суд во Минстер, кој ја потврди одлуката на пониската инстанца.

Амди Бајрам: Не знам дали знаевте но Обама ми е ”братучед”

Зошто ниту една власт кај нас не може да опстане без него, и на кој начин тој успева да е близок со секоја власт, се само дел од приказните кои пратеникот Амди Бајрам ги сподели во шоуто „Еден на Еден“.

Жаре му подготви и интересна игра, „Тркало на среќата“ во која господинот Бајрам со еден збор требаше да ги опише своите колеги, политичарите.

За нив зборуваше и од друг аспект, кој е најдобар за дружење во кафеана. „После Бранко, Сашо Мијалков“, а Обама ми е братучед изјави тој.

 

Ромски Демократски Сојуз – РДС: Една изборна единица - голем театар

Консензус меѓу партиите за една изборна единица засега нема. Лесно е една партија да ја поддржи инцијативата, кога знае дека другите нема да го сторат тоа. И така почнува големата претстава.

За да се промени моделот од шест во една изборна единица, нужни се два услова: прво, консензус на политичките партии и второ, според меѓународните стандарди за избори и препораките на ОБСЕ/ ОДИХР тие промени треба да завршат една година пред изборите.

Бидејќи големите партии губат со една изборна единица, и покрај вербалната поддршка од некои, тие искрено не се заинтересирани да го изгубат „монополот“ врз гласовите кој досегашната распределба им го обезбедува.

Кога сме кај Ромите, една изборна единица е опција која одоговара, но на кој начин? Одговара само ако се сплотени како – еден!.

Но познавајќи го менталниот склоп на Ромските политички фактори тие во таа Политичка филхрамонија секој сака да биде диригент, никој неќе да биде – музичар.

Амди и СРМ, Самка и ПЦЕР, Шабан и ДСР. Неждет и ОПЕР, Берат и ПИР, Ерџан и РОМ, Аксел со неговата нова партија, исто и Курто Дудуш, Ерџан Демир, Асан Ферат, Геге и другите ќе биде тешко (читај – невозможна мисија) да ги сплотат своите интереси во името на сите Роми.

Ако се познати и аспирациите на новото движење АВАЈА со нивините нескриени политички аспирации, а да се игнорираат и аспирациите на новото движење Ромски Демократски Сојуз – РДС , тогаш испаѓа дека уште потешко ќе биде оставарување на една цел , што повеќе Роми во законодавниот дом.

Тешко е дека „старите ромски политички фаци„ ќе попуштат и ќе направат место за „нови ромски лидери„. Власта е слатка, затоа што таа носи и индивидуален бенефит.

Ако случајно се направи и тој модел е тогаш ќе имаме шанса да сме сведоци на еден Театар насловен како „ Лица без маски„. Ќе биде интересно, урнебесно но едно сигурно – секој ќе сака водата да ја носи на „своја воденица„.
Шансите за тоа се 99.99%. Останатите 0,01% ќе бидат тие “Mission Impossible”

 

Ромски Демократски Сојуз – РДС: Една изборна единица - голем театар

Консензус меѓу партиите за една изборна единица засега нема. Лесно е една партија да ја поддржи инцијативата, кога знае дека другите нема да го сторат тоа. И така почнува големата претстава.

За да се промени моделот од шест во една изборна единица, нужни се два услова: прво, консензус на политичките партии и второ, според меѓународните стандарди за избори и препораките на ОБСЕ/ ОДИХР тие промени треба да завршат една година пред изборите.

Бидејќи големите партии губат со една изборна единица, и покрај вербалната поддршка од некои, тие искрено не се заинтересирани да го изгубат „монополот“ врз гласовите кој досегашната распределба им го обезбедува.

Кога сме кај Ромите, една изборна единица е опција која одоговара, но на кој начин? Одговара само ако се сплотени како – еден!.

Но познавајќи го менталниот склоп на Ромските политички фактори тие во таа Политичка филхрамонија секој сака да биде диригент, никој неќе да биде – музичар.

Амди и СРМ, Самка и ПЦЕР, Шабан и ДСР. Неждет и ОПЕР, Берат и ПИР, Ерџан и РОМ, Аксел со неговата нова партија, исто и Курто Дудуш, Ерџан Демир, Асан Ферат, Геге и другите ќе биде тешко (читај – невозможна мисија) да ги сплотат своите интереси во името на сите Роми.

Ако се познати и аспирациите на новото движење АВАЈА со нивините нескриени политички аспирации, а да се игнорираат и аспирациите на новото движење Ромски Демократски Сојуз – РДС , тогаш испаѓа дека уште потешко ќе биде оставарување на една цел , што повеќе Роми во законодавниот дом.

Тешко е дека „старите ромски политички фаци„ ќе попуштат и ќе направат место за „нови ромски лидери„. Власта е слатка, затоа што таа носи и индивидуален бенефит.

Ако случајно се направи и тој модел е тогаш ќе имаме шанса да сме сведоци на еден Театар насловен како „ Лица без маски„. Ќе биде интересно, урнебесно но едно сигурно – секој ќе сака водата да ја носи на „своја воденица„.
Шансите за тоа се 99.99%. Останатите 0,01% ќе бидат тие “Mission Impossible”

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 125 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот