Социјала

Факти за ромскиот Холокаустот: Дали знаевте дека ...?

Дали знаевте дека... Ромите беа први Европјани кои мораа да носат со себе лични исправи , и дека сегашната форма на пасош (патна исправа) почна да се користи по Втората светска војна!

 

Дали знаевте дека... дека луѓето кои беа идентификувани како „Цигани„ не им беше дозволено да склучат брак или пак да имаат љубовна врска со „ариевските„ Германци?

Дали знаевте дека... Нацистите мислеа дека Ромите и Синтите го наследиле „антисоцијалното„ однесување од своите предци , и дека децата беа фотографирани поради т.н.„превенција на криминалитетот„

Дали знаевте дека.. За војниците кога ќе се дознаеше дека се од Ромско или Синти потекло, им се дозволуваше неколкудневно  домашно одсуство , за веднаш потоа да бидат уапсени дома, а не пред нивните другари војници?

Дали знаевте дека... Швајцарија во 1888 година беше една од првите европски држави која ги затвори своите граници за Ромите и Синтите?

Дали знаевте дека... Во некои делови од Средна Европа , 90% од Ромите беа ликвидирани во Холокаустот.

Дали знаевте дека.. За време на Олимписките игри во Берлин 1936 година , Синтите и Ромите кои живееа во градот , беа преместени во логорот Марзан на периферија од градот. Тие таму мораа да живеат во подвижни „вагони„ за домување. Движењето им беше дозволено доколку беа вработени надвор од тој „логор„

Зошто југословенскиот павилјон во Аушвиц е празен ?

Државите наследнички не можат да се договорат за тоа како холокаустот треба да биде претставен во Југославија

 

Помеѓу септември 1941 и август 1944 година, повеќе од 20.000 луѓе од територијата на Југославија, која тогаш била окупирана од нацистите,  биле транспортирани во концентрациониот логор Аушвиц-Биркенау.

 

Помалку од сто, претежно политички затвореници или партизани, го преживеале овој концентрационен логор.

 

Во 1960 година, на земјите чии граѓани биле депортирани во овој логор, им биле дадени посебни павилјони за да постават „национални изложби“.

Југословенската национална изложба била отворена во 1963 година.

 

Насилната смрт на Југославија за време на серијата војни во периодот 1991-1999 година, целосно го измени јавното сеќавање на Втората светска војна и холокаустот во новите држави, создадени со распадот на Југославија.

 

Вистинскиот, обемен и разурнувачки холокауст на југословенските Евреи и Роми остана на екстремните маргини на јавното сеќавање.

 

Меморијалниот музеј Аушвиц сè уште го чува местото на поранешниот југословенски павилјон, со надеж дека ќе биде поставена заедничка изложба.

Секое трето семејство во Македонија не може да ги подмири сметките

Македонските домаќинства први на листата со финансиски проблеми за плаќање на режиските трошоци.

 

Секое трето домаќинство во земјава  не може редовно да си ги плати сметките за комуналии.

 

Европското статистичко биро Евростат пресмета дека речиси 37% или 209 илјади домаќинства  имаат финансиски  проблем редовно да платат за електрична енергија, парно греење и  вода.

 

Најголем проблем со плаќање режиски трошоци од земјите членки на Унијата има Грција .

 

Таму скоро 36% немаат пари редовно да платат, веднаш зад нив се Бугарите , со 30%, и хрватите , каде 17,5% од домаќинства имаа проблем во последните 12 месеци со подмирување на режиските трошоци.

 

Ваков проблем речиси и да немаат жителите на Холандија, Австрија, Чешка и Шведска . Таму само 2 отсто од домаќинства не можат редовно да си ги подмират сметките.

 

Според истражувањето на Евростат, на ниво на ЕУ, речиси 7% од домаќинствата имаат проблем со редовно плаќање сметки.

Ромите од Бујановац и дијаспората собраа преку 10.000 евра за да му помогнат на семејството чија куќа изгоре во пожарот

Минатиот викенд во Бујановац на местото Гилански пат, избувна голем пожар каде до темел изгоре куќата на семесјтвото на Даринка Куртеш, а причината беше најверојатно електричната инсталација.
За среќа жртви немаше но предиѕвикана е голема материјална штета.

Ромите од Бујановац брзо реагираа и се организираа преку социјалните мрежи за собирање на парични средства за да му се помогне на ова семесјтво.
Тие контактираа Роми поголемиот дел од дијаспората.

Планот е од собраните средства да се изгради нов дом за ова семејство. Тоа подразбира и покуќнина која сосема изгоре во големиот оган.
Според информациите од неофицијални извори до сега се собрани околу 10.000 евра ,м а акцијата продолжува и понатаму.

Link: http://rominfomedia.rs/romi-iz-bujanovca-i-dijaspore-prikupili-preko-10-hiljada-evra-kako-bi-pomogli-porodici-cija-je-kuca-izgorela-u-pozaruvideo/

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 211 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот