Социјала

Власта го забрани со закон присилното извршување кај социјално загрозените граѓани

Деновиве е усвоена измената на Законот за извршување кое е одраз на реалната потреба за помош и поддршка на загрозените категории на лица кои се соочуваат со егзистенцијални проблеми, но и на социјално ранливите групи на лица, кои не по своја вина не се во можност да ги намират своите долгови без да им се загрози егзистенцијата, не само лична, туку и на нивните семејства.

Со измените – целосно се изземаат од присилното извршување примањата на граѓани кои се корисници на гарантирана минимална помош од социјалната заштита, примањата на децата согласно Законот за заштита на децата, како и примањата за социјална сигурност на старите лица, согласно прописите за социјална сигурност на старите лица.


Дополнително со измените се намалува износот на максималната вредност која може да биде задржана односно се менуваат


– ограничувањата на извршувањето и тоа од 1/3 на 1/5 од плата и пензијата
за лицата приматели на просечна плата и пензија, надомест на трошоци за сместување на лице и надоместок за згрижување на згрижувачко семејство, како и за децата корисници на семејна пензија
– примената на законските одредби се однесува и за веќе започнатите извршувања како поповолен закон за граѓаните.

Исповест на продавачката која ја нокаутира комуналната полицајка: Морав да ја удрам, хранам девет усти!

Несакав проблеми , сакав да се преместам, но ете се случи. Полицајката ме бркаше, ме тргаше, а сето тоа го гледаше мојот боплен син. Ја удрив, не можев да трпам , вели продавачката од пазарот штом излезе од притвор.

 

Од продажбата по пазари хранам девет усти , и ја издржувам целата фамилија. Полицајката кон мене се однесуваше како да сум најголемиот криминалец, па јас не убив некого па таа да се однесува така кон мене. Ме удираше и влечеше пред синот . Ми се стемни пред очите и ја удрив!

 

Со овие зборови ја започна својата приказна Садија Дурмиш (37) која беше во центарот на вниманието поради нокаутот врз комуналната полицајка А.М. на пазарот во Белград.

 

Полицајката заврши во болница, а продавачката после инцидентот беше уапсена.

 

Таа по 2 дена притвор беше пуштена дома да се брани од слобода.

 

-Несакав проблеми, сакав да си заминам но ете се случи. Морав да се одбранам. Комуналните полицајци не навредуваа . Се уплашив и замавнав. Трганв да побегнам и ми се слоши и се наведнав. Кога се освестив , видов лисици на рацете.

 

Таа вели дека 19 години продава на пазарот и ова и се случило за прв пат.

Синот се уплаши и плачеше. Ова е едниствен начин на заработка. Сопругот нема стална работа. Дури и робата ми ја зедоа.

Ромите летаат во шумата

Словенечки рецепт за решенија на етничките малцинства: Нетрпеливост на жителите на Амбрус кон нивните ромски соседи, словенечката влада наоѓа „решение за спасување“ со депортирање на Ромите во бегалскиот камп

 

Само „изговор“ се бараше за кревкиот соживот меѓу Ромите и Словенците да ја преминат границата на „спорадични ксенофобични испади“. Со оглед на насилството и заканите на селаните, Ромите побегнаа од населба во Амбрус кон шумата, а подоцна од властите беа сместени во бегалски центар.

 

Ова беше причината што словенечкиот правобранител за човекови права Матијаж Ханцек го карактеризираше потегот на властите како „крај на владеењето на правото“.

 

Првите судири во Амбрус, на половина пат помеѓу Љубљана и Ново Место, се случија минатата недела, кога се судрија жител на Амбрус и еден Ром. Налутените селани „веќе не можеа да го толерираат теророт на Ромите од блискиот камп за деца Детско село, па тие решија да се„ справат “со насилникот, со тоа што го запалија неговиот автомобил. За да ја направат одмаздата попривлечна, жителите на Амбрус решија да запалат една барака во ромската населба.

 

Исплашените Роми, кои за жал никој не им помогнал, дури и локалните пожарникари кои не сметаат дека е соодветно да ги гаснат „неромските амбиции“ на жителите на Амбрус, избегаа во шумата од каде, заради протестите на „етнички чистото“ население на селаните, не им беше дозволено да се вратат .

 

35 од нив, претежно жени и деца, се обидоа да се вратат во своите домови по пет дена талкање во блиската шума, каде, патем, има и и мечки. Нивното враќање дома беше неуспешно поради суровоста на жителите на Амбрус кои отворено им се закануваа со смрт.

 

Таа вечер, на денот на неуспешното враќање на Ромите, емитуваната слика на националната телевизија обезбеди тажна сцена: од една страна, 500 „ги разлути“ жителите на Амбрус, а од друга страна, околу 30 Роми. Во средина е кордон од 200 полицајци !

 

Само тогаш реагираше словенечката политичка номенклатура, со „оригинален предлог“ што подразбираше дека несреќните Роми сè уште се дислоцираат, т.е. да најдат ново засолниште за нив.

 

„Решението“ што го презентираше министерот за внатрешни работи Драгутин Мате во име на Владата беше прифатено од обете страни: жителите на Амбрус кои слават, а несреќните Роми, кои немаа друг избор, молчеа и беа разочарани.

Амбрус Роми се сместени денес во Центарот за бегалци во Постојна.

Над 450 деца Роми од семејства во социјален ризик се ослободени од плаќање градинка

Над 450 деца Роми, чии семејства се во социјален ризик, се ослободени од плаќање
партиципација за посетување градинка во рамките на блок-дотациите што локалните самоуправи ги добиваат од Министерството за труд и социјална политика.

Почнувајќи од декември 2018, Министерството за труд и социјална политика системски ја решава инклузијата на деца Роми со вклучување на единиците на локалната самоуправа како дел од зацртаните цели од Националната стратегија за Ромите 2014-2020.

Раниот детски развој е основата за понатамошниот развој и едукација на секој поединец и токму затоа МТСП изминатите две и пол години посветено и силно работи на вложување во раниот детски развој.

Инвестирано е во 43 градинки, а истовремено се јакнат и професионалните компетенции на воспитувачите преку разни програми, но и со зголемување на платите. Само во текот на минатата година платите на вработените во градинките се зголемени 26 отсто, соопшти Министерство за труд и социјална политика.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 420 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот