Социјала

Ромите во Република Македонија: Предизвици и нееднаквости во домувањето, образованието и здравствената заштита

Студија за реалностите со кои се соочуваат Ромите во Македонија издадена од Меѓународната Група за Малцински Права (МРГ) и Асоцијацијата за демократски развој на Ромите СОНЦЕ.
12 ромски медијатори лоцирани во 6 општини интервјуираа стотици Роми со цел да соберат нови информации и да добијат целосна слика за нееднаквостите, инситуционалната дискриминација и социјалните предрасуди со кои се соочува ромската популација во Македонија. Резултатите на ова истражување се собрани и прикажани во брифигот: “Ромите во Република Македонија: предизвици и нееднаквости во домувањето, образованието и здравствената заштита”.
Брифингот, објавен на англиски, македонски, албански и ромски јазик, е издадед преку соработката на МРГ и СОНЦЕ. Истиот дава бројни препораки до македонската влада и локалните самоуправи. Брифингот се фокусира на три клучни области во кои Ромите и понатаму се соочуваат со дискриминација: образование, домување и здравство.
Извештајот вклучува голем број препораки. Подолу се дадени неколку примери од текстот:
*Да се процени бројот на ромските деца во околината на секое училиште и да се обезбеди нивна еднаква распределба со не-ромските деца;
*Преглед на наставните материјали и наставните програми за да се осигура дека негативните стереотипи не се вклучени. Доколку е потребно, да се произведат нови материјали кои промовираат еднаков третман;
* Да се забрзаат процедурите за легализација на дивоградбите што ги заземаат Ромите; и
*Зголемување на бројот на здравствени медијатори во општините каде што има висока густина на Ромите, со повеќе ресурси за поддршка на нивната работа.

Link: https://sonce.org.mk/%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE-%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8/

Шпанија, Турција и Герција се следна дестинација на „Небо, Точак Земја„

СП БТР Продукција интензивно работи на својот документарен филм „Небо, Точак, Земја„,. По пропатувањата и реализација, во Русија, Романија, Бугарија, Франција, Србија , сега на ред е Шпанија, Турција и Грција.
Екипата на СП БТР продукција деновиве се наоѓа на Пиринејскиот полуостров , поточно во Барселона каде снимаат интервјуа со познати и признати експерти по ромската историја, традиција, култура , а еден од нив е и познатиот Ромски историчар Хуан де Диос Рамирез Хередија (Juan-de Dios Ramires Heredia), како и останати познати ромски познавачи на историјата. Покрај него разговори ќе има и со ромските историчари од Турција и Грција.
Од тука ќе се дознае и повеќе за првите Роми кои биле дел од екипажот на познатиот морепловец Кристифор Колумбо при откривање на американскиот континет, за време на третото пативање на Коломбо во периодоѕ 1498 -1500 година.

Во Германија се бараат носачи на ковчези

Недостигот од носачи на кофчези се закнува да доведе до одложување на погреби во Германија, предупредуваат погребниците. Тие наведуваат дека празнините ги пополнуваат пензионери и ученици, но дека тоа не е трајно решение.

Порано беше вообичаено пријатели или роднини да ја преземаат оваа задача, вели Кристијан Јагер, директор на Здружението на погребници во Северна Рајна-Вестфалија.

Постарите носачи, сепак, имаат свои проблеми, вели Мајкл Ваш од погребалното претпријатие „Вебер“ во Дортмунд. Луѓето денес се многу потешки и, заедно со цвеќињата и ковчегот, шест носачи честопати треба да подигнат 200 килограми.

Во Германија погребалните претпријатија не ангажираат носачи затоа што тоа не им се исплати финансиски, но и поради порастот на бројот на кремирања. По кремирањето урната до гробот најчесто ја носи свештеник или член на семејството.

Конечна одлука: Австриската полиција ќе се всели во родната куќа на Хитлер!

Одлуката за иднината на родната куќа на Адолф Хитлер во австрискиот град Браунау, после повеќегодишни судски спорови конечно е донесена – во неа ќе се всели австриската полиција.

Зградата во август ја презеде австриската држава, а наскоро ќе биде распишан и конкурс за нов изглед на родната куќа на нацистичкиот лидер. Како што е наведено, во куќата на Хитлер ќе биде сместена општинската команда на полицијата и полициската станица на Браунау.

Според австриските власти, на тој начин конечно би можел да биде таканаречениот „нацистички туризам“, во кој луѓето пристигнуваат да ја посетат куќата во која што живеел некогашниот лидер на Третиот Рајх.

Имено, нацистите од цела Европа пристигнувале во Браунау да ја посетат родната куќа на Хитлер, па австриските власти веруваат дека сега кога во куќата ќе се всели полицијата, нацистите нема да пристигнуваат да му се поклонат на тоа здание.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 187 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот