Социјала

Чешкото Министерство за здравство информира за моменталната појава на хепатитис А кај децата во Острава: Резиденцијалните хотели не се главно место на инфекција

Јавните здравствени службеници во Острава, Чешка се занимаваат со епидемиолошката ситуација во врска со појавата на акутен хепатитис А таму. Од 22 април до 1 јули 2024 година се регистрирани вкупно 44 инфекции. Од тие случаи, 43 се кај деца на возраст од 1 до 17 години. Регионалната јавно здравствена управа доби инструкции да преземе насочени антиепидемиски мерки со најмногу 400 лица кои биле во, како што се нарекува, епидемиолошки значаен контакт со заразени лица.

„За неповолната епидемиолошка состојба се разговараше и во Регионалната епидемиолошка комисија. Во тој контекст, на пример, беа циркулирани информации со кои се бараше соработка за уредување антиепидемиски мерки во резиденцијалните хотели на територијата на градот Острава преку летоци или препораки за зголемување на зачестеноста со која се дезинфицираат заедничките простории и санитарните јазли“, рече Зузана. Бабишова, директор на Моравско-шлезиската регионална управа за јавно здравје, во соопштение за печатот.

Лицата кои стапиле во контакт со заразените и кои самите се подложни на инфекција, сега се вакцинираат против хепатитис А. Вакцините се обезбедуваат или од лекарите што ги регистрираат нивните случаи, од одредени општи лекари (GP) или за оние без општ лекар , од страна на Клиниката за инфективна медицина при наставната болница Острава.

Чешкото Министерство за здравство обезбеди вкупно 168 дози вакцини против хепатитис А. Тие се платени од јавното здравствено осигурување.

„Секако дека нема причина за паника, иако е соодветна одредена доза на претпазливост и акцент на превенцијата. Едно лице доаѓа во контакт со вирусот на хепатитис А со доведување на контаминирани раце кон устата, без разлика дали директно или индиректно преку храна. Ако тоа лице не е вакцинирано против хепатитис А, соодветно е да се нагласи хигиената на рацете откако ќе дојде во контакт со предмети и површини кои често се допираат со туѓи раце, обично, на пример, оградите во јавниот превоз, рачките на вратите на јавни места. , колички за пазарење, пари, копчиња на терминали за плаќање или дури и пумпи за бензински пумпи. Сепак, ова важи во текот на целата година, секаде, не само овде и сега“, рече Растислав Мачар, декан на Медицинскиот факултет на Универзитетот Острава и раководител на нивниот Институт за епидемиологија и заштита на јавното здравје.

Link: https://romea.cz/en/czech-republic/czech-health-ministry-briefs-romea-cz-on-the-current-outbreak-of-hepatitis-a-among-children-in-ostrava-residential-hotels-are-not-the-main-site-of-infection

Како инвестициите во Ромите можат да го решат проблемот со работната сила

По презентирањето на извештајот „Зајакнување на растот во Западен Балкан„ во дискусиите е напоменато дека инвестициите во Ромите можат да го решат проблемот со работната сила.

„Реалноста е дека Ромите се еден од многу важните елементи за иднината на економијата на регионот и веројатно економијата на Европа“.

Факт е дека ромската популација е најмладата популација во Европа, во однос на националните малцинства и етничките заедници, претставува голем потенцијал за иднината како работна сила на сите економии во регионот и Европа.

Извештајот покажал дека доколку Ромите поминат низ програми за преквалификација и доквалификација и на тој начин се вработат во дефицитарните занимања, вложените пари ќе се вратат во период од две до пет години.

Тоа се мисли на работните места на заварувачи, возачи на камиони и автобуси, келнери и готвачи се меѓу занимањата кои се дефицитарни.

Link: https://rominfomedia.rs/2024/07/04/kako-ulaganja-u-rome-mogu-da-rese-problem-radne-snage/

Од 1 јули покачување на цената на струјата во три од четири блока, поскапува и евтината тарифа

Освен покачување на цената на струјата во високата тарифа во три од четирите блока, првиот човек на Регулаторната комисија, Марко Бислимоски, објави дека од следниот месец за 0,65 проценти ќе се покачи и цената на евтината тарифа

За домаќинствата чија потрошувачка на електрична енергија е во првиот блок нема да има промена на цената на струјата од следниот месец. Во вториот блок цената на струјата ќе се зголеми за 0,85 проценти, во третиот блок цената ќе се покачи за 1,92 проценти, а во четвртиот блок за 1,88 проценти. Освен покачување на цената на струјата во високата тарифа, првиот човек на Регулаторната комисија објави дека од следниот месец за 0,65 проценти ќе се покачи и цената на евтината тарифа.

Ако нема пари има кредити – граѓаните со долг од околу 2 милијарди евра

Македонските граѓани и штедат, ама и сакаат да се задолжуваат во банка.

Што е и сосема нормално, бидејќи во спротивно долги години не би можеле да дојдат до стан, или, пак, да купат некакви електрични уреди за својот дом, а некои и за да му обезбедат образование на своето дете, па дури и такви кои земаат кредит за да заминат на одмор. 

Народна банка на Македонија ги објави најновите податоци за депозитите и кредитите за март, а податоците за кредитите говорат дека Македонецот и натаму најмногу се задолжува преку потрошувачките кредити.

Имено, на крајот на март потрошувачките кредити стигнале до ниво од 1,98 милијарди евра, што е раст за 13,3 милиони евра за еден месец, во однос на април. Тоа значи дека граѓаните на основа на потрошувачки кредити „опасно“ се доближуваат до долг од две милијарди евра.

Притоа треба да се има предвид дека многу од граѓаните земаат потрошувачки кредит и за да купат автомобил, особено за набавка на половни автомобили, на старо, бидејќи е многу поедноставна процедуртата.

 

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 318 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот