НВО Сектор

Промоција на документарецот и Анализата за „Мапирање на разликите во домување на Ромите во општините Кочани и Штип“

Како дел од проектот „Мапирање на разликите во домување на Ромите „ финансиран од ЕУ во концептот е и промоција на документарниот филм како и направената Анализа.

Стартот на промоцијата беше од општините Кочани и Штип.
И во двете општини интересот беше голем. Свое присуство имаа и членови од локалната самоупраба, од Јавните претпријатиа како и од ромскиот НВО сектор и обични граѓани Роми жители на ромските населби и од Кочани и од Штип.
По промоцирање на документарецот и анализата, се направија и дискусии во врска со темите, каде воедно сите страни ги предочиа уште една приоритетие на самата општина и идните планови.
Промоцијата продолжува понатаму каде следни се општините Велес и Куманово.

Во Кичево соработката на релација Општина - Ромски НВО задоволителна, но може и подобро

Во општина Кичево според ромскиот НВО сектор живеат околу 2.000 Роми. Местата каде што живеат според информациите од ромските НВО активисти Невзат Мамудовски и Сенат Ибраимовски од НВО Ромска мрежа – Кичево, во зависност од плановите и програмите , Во однос на инфраструктурата во ромските населби
во општина Кичево може да се заклучи дека е релативно добра.

Инаку легализацијата на бесправно изградените објекти е во тек и некој поголеми проблеми не се забележани . Освен тоа се очекува легализацијата да се одвива со зголемено темпо.

Еден од проблемите со кој се соочуваат Ромите во врска со легализацијата е во имотните листови има повеќе сопственици , и неможат да добијат изјави од сопствениците.

Но самите запрашани Роми тие велат дека се соочуваат со различни проблеми или недостатоци. Во улицата „ Прилепска„ нема асфалт, има недостиг на вода, како и во некои куќи нема електрична енергија.

Заклучок е дека може општината да има поголема координацисо оваа популација во решавање на сите проблеми кои се појавуваат.

Ромите во Црна Гора бараат поголема сигурност и подобра интеграција

Две ромски НВО во Црна Гора деновиве се обрати до јавноста барајќи помош.
„ НВО „Ромско движење„ преку портпаролот Розана Божовиќ и НВО „Ромите од Север„ каде на чело е Зинета Селимовиќ предупредија дека чашата е прелиена во врска со со сообраќањата несреќа каде беше повредена десетгодишно ромско девојче од бјелополската населба Ракоње.

Според нивните зборови овој немил инцидент каде девојчето се здоби со повреди, ги разбуди сеќавањата на бројните сообраќајки на магистралниот пат кој поминува низ оваа населба и дека е голема опасност , од кои се предизвикани повеќе несреќи , а некој за жал завршија и со смртни последици.

– Опасноста не е само за многубројните деца туку и кон повозрасните кои живеат покрај оваа френкфентна магистрала„ - предупредуваат Божовиќ и Селимовиќ.

Ниш : Неизвесно е градење на куќи за Ромите поради ребаланс

Градската каса на Ниш е во минус над 300 илјади евра и ребалансот е направен од причина што се откажа озградбата на куќите за Роми кај Сточниот пазар и неизвесно е потпорниот ѕид кај Тврдината за 2019.

Ребалансот го усвои советот на градот Ниш а буџетот на градот Ниш изнесува околу 5 милиони евра. Од советот велат дека касата на ниш е во минус над 300 илијади евра.

Покрај повисоките ставки во буџетот , имаше и намалување на некои. Најголемо намалување имаше во Канцеларијата за локален економски развој
и со тоа се откажаа проектите за изградба на куќите за Ромите .

Таму велат дека од нив се барало да се редуцира буџетот на градот за оваа година и го смалиле за околу 150 илијади вера.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 495 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот