НВО Сектор

Нови фасцилитатори и експерти ангажирани во рамките на Romacted програмата

Romacted програмата покажува добри резултати по пат на иницијатива каде фасцилитаторите низ 11 градови и општини со членовите на ЛАГ се упатуваат кон локалните самоуправи.

Во оваа фаза на реализација на овој програм ангажирани се дополнително уште 4 фасцилитатори , а на располагање за секоја локална самоуправа има и експерти од повеќе области кои ќе бидат ангажирани во реализација на приоритетите на ромската заедница во тие градови.

Културата во повеќето градови се појавува како област која е позната од страна на ромската заедница како сегмент дека се работи многу малку , и потребно е формирање на културни центри кои ќе бидат месотот каде ромската заедница ќе одлучува за својот идентитет, култура , јазик..

Link:

ERIO Кампања "Ние сме Роми"

Европската канцеларија за информации за Ромите (ERIO) спроведе кампања за социјални медиуми „Ние сме Роми„. Во рамките на Европската година на културното наследство од 2018 година, кампањата имаше за цел да се бори против дискриминацијата со која се соочуваат Ромите како последица на предрасудите и стереотипните слики кои не-Ромите ги имаат за ромската култура. Покрај тоа, таа имаше за цел промовирање на ромската култура и идентитет.
 
За да ги видите материјалите на кампањата, посетете ја нивната веб-страница: www.erionet.eu/campaign-we-are-roma. Исто така можете да ги следите и хаштадите на кампањата #WeAreRoma, #ProudAndRoma и #WeHaveTheRight.
 
Видео-кампањата ја подига свеста за богатството на ромската култура и идентитетот. Ромите се присутни во Европа со векови и придонеле за европското културно наследство преку музика, танц, сликарство и литература.

Сепак, другите не успеале да го препознаат. Важно е ромската култура да се стави на еднакво рамниште со другите култури, како составен дел на една богата и обемна европска и светска култура.

Ова е важно во контекст во кој омразата, дискриминацијата и анти-ромското расположение се сеуште многу силно присутни.

НРЦ организираше завршна конференција насловена како„Без разлики“

На 19 овој месец во Холидеј Ин во Скопје, НРЦ од Куманово беше организатор на завршната конференција од проектот „Спречување на дискриминација кон ромските деца именуван како “Без разлики

На завршната конференција пред присутните свое обраќање имаа министерот без ресор во Владата на Р.М. Музафер Бајрам, заменикот претседател на Народен правобранител Васка Бајрамовска Мустафа, директорот на Управата за водење на матични книги, Дардишта Бујар, и проект менаџерот на Делегацијата на ЕУ во Скопје Нафи Сарачини.

Конференцијата се одвивашe воработни сесии со тематски и конкретни излагања од проектното дејствување  како и резултирање и тоа, и воедно беше прикажан и документарен филм.

Проектот е реализиран од страна на Национален Ромски центар(НРЦ) со поддршка од Фондот на Европската Унија и други подржувачи на проектот насловен,,Спречување на дискриминација кон ромските деца”.

Чаковец, Хрватска: Работен состанок за Ромите - без присуство на Роми

Во меѓумурската жупанија на 24 јануари се доржа работен состанок со министерот за демографијам семејство, млади и социјална политика Нада Мурганиќ и зам.министер Маја Кнежевиќ Вучиниќ.

Главата тема на овој состанок беше нарушената состојба со безбедност у воочени проблеми со ненаменско корситење на социјалната помош. Иако на состанокот се зборуваше за Ромите- ниту еден преставник на Ромите не беше поканет да присуствува на овој состанок каде темите беа важни и за ромската заедница.

Членот на општинското собрание во Меѓумурие , Матјаш Оршуш, кој воедно еи член на Одборот за превенција, го коментираше апелот на градоначалникот дека „потребно е да се размисли и да им се овозможо на голем број ромски семејства кои се повеќе бараат на доделување на недвижности во депопуларизирани региони на Хрватска , и кој се во сопственост на државата„ и таа состојба е опишана како тфрлање на решавање на тие проблеми во корист на жупанијата и росмката заедница.

“Во вашата идеа за иселување на Ромите во депопуларизирани региони во Хрватсја, гледам само ксенофобија и оправдан страв дека ромската заедница во блиска иднина на изборите ќе може да гласа за заменик градоначалник од вашата партија наместо од редовите на ромското национално малцинство во Меѓумурие.

Link: http://www.romskiportal.com/2019/01/28/radni-sastanak-o-romima-bez-roma/?fbclid=IwAR03E4FGR5xB9vlpum-j-eGLZtLOw80KivEoV7XZnBgt2YrdqSw_V0mxjBM

 

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 417 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот