НВО Сектор

Граѓанските организации ја повикуваат Владата на РСМ да ја промени одлуката за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанското општество

Граѓанското општество и Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор ја повикуваат Владата на Република Северна Македонија да ја преиспита и промени својата одлука за драстично намалување на финансиската поддршка за граѓанските организации, објавена во Службен весник на РСМ на 9 април 2020 година.

 

Оваа одлука со која финансиската поддршка, зависно од институцијата, или целосно се укинува или сериозно се намалува, е донесена на нетранспарентен начин, без консултација со граѓанските организации, засегнатите страни и пошироката јавност, што говори за непринципиелниот однос на Владата кон граѓанското општество во ова кризно време. Со одлуката со која се намалуваат приближно 525.000 евра неопходна поддршка, државата де-факто го иззема граѓанското општество како релевантен партнер во справувањето со кризата предизвикана од епидемијата на COVID-19.

 

Препознавајќи ја итноста на ситуацијата, граѓанските организации уште од самиот почеток на епидемијата многу брзо и ефикасно се мобилизираа, ги ставија на располагање сите свои ресурси и преку низа активности обезбедија директна и хуманитарна помош за најпогодените граѓани. Оваа брза реакција за преземање активности кои се од огромно значење за граѓаните, но и за директно справувањето со кризата, за жал Владата на РСМ не ја препознава како партнерство во борбата со COVID-19. Дотолку повеќе, одлуката за намалување на финансиската поддршка на Владата на РСМ сериозно ја отежнува одржливоста и тековната работа на организациите, особено во однос на нивната помош и поддршка на заедниците во време на криза.

 

Граѓанските организации се клучен сегмент во едно демократско општество, тие имаат вештини, знаење, услуги и пристап до приоритетните целни групи, коишто најчесто се многу посоодветни од оние на државните институции.

.

 

Официјалната реакција е доставена до Владата на РСМ, a целосниот текст можете да го најдете на следниот линк: https://bit.ly/34Pqbk7

Мрежата на ромските НВО реагираат на плагијат предизборна кампања од Аваја

Во пресрет на Парламентарните избори закажани за 12 април 2020 година, како еден од важните моменти, е прашањето на ромската заедница, нивните потреби за вклучување на приоритетите во политичките програми.

 

Таа борба и приоритети отсекогаш биле важни и во таа насока биле организирани разни кампањи, а најповеќе од ромскиот НВО сектор.

 

Во 2016 година за време на парламентарните избори , мрежата од ромскиот НВО сектор организираа кампања насловена како „Мојот глас –моја одговорност„

На таа кампања беа презентирани  потребите и проблемите на Ромската заедница за кои беа идентификуваа во тој период.

 

Четри години подоцна поточно сега во пресрет на овие Парламентарни избори 2020 се организираат слични настани, но сега без мрежата на ромскиот НВО , туку се имплементира од Роми активисти и интелектуалци од граѓанската иницијатива АВАЈА, и именувана скоро со слично мото „Мојот глас – Твоја должност“

 

Се е во ред но Мрежета на Ромските НВО реагира и се прашува: „Што е тоа различно, во претходната имплементирана кампања и оваа организирана од Аваја?

Во што е поентата и разликата во оваа и претходната кампања. Во претходната учествуваа 70% од ромскиот НВО сектор, додека на оваа кампања настапот е „соло„ на Аваја?

Реакцијата на мрежата на Ромските НВО е дека ова е сосема проѕирно од страна на Аваја, со причина што насловот на кампањата е плагијат на нивната пред 4 години со мало пермутација на слоганот од „Мојот глас – моја одговорност„ во „Мојото глас – моја должност„

Втор потенциран момент е дека Аваја самостојно настапува е, не од поинаква амбиција, туку само поради тоа дека сака да се самопромовира, и самобендисано да се наметнува како „фактор„во ромската заедница.

И трет момент е финасискиот ресурс, каде во претходната кампања буџетот на средствата беше поделен рамноправно помеѓу сите ромски НВО од мрежета, а на оваа кампања Аваја с сама „свој газда„.

Повеќе коментар од страна на мрежата на Ромските НВО не е потребен.

 

Дискриминацијата на Ромките тешко се искоренува

Ромките се соочуваат со повеќе видови дискриминација, а трпат и насилство, но често и не го препознаваат, па не го ни пријавуваат. Состојбите може да се сменат, но не се знае колку време ќе биде потребно за тоа. Невладини работат на подигање на свесноста за образование и за економско јакнење.

Дискриминацијата на Ромките потекнува од семејството, а потоа само продолжуваат во сите општествени пори на нивното живеење. Тие се дискриминирани по сите основи, а тоа тешко го препознаваат и уште многу време е неопходно да се изборат за своите права, почит и достоинствен живот, меѓу другото вели младата Бирсана Демировска од кумановската ромска населба Средорек.

„Има повеќе видови дискриминација. Има и насилство, но жените не се ни обидуваат тоа да го пријават, оти мислат дека тоа е нормално, мажот да им удри шлаканица или нешто слично.“

Ромките во период на речиси незавршено детство влегуваат во диви брачни заедници, а потоа и децата раѓаат деца.

Link: https://www.slobodnaevropa.mk/a/30295489.html

НРЦ со проект за поддршка на жени кои преживеале насилство

Мал е бројот на жени кои пријавуваат насилство, покажува извештајот  „Достапност и пристап до услуги за поддршка на жени и девојки Ромки коишто преживеале насилство во Кичево, Куманово, Велес, Прилеп, Кочани и Штип“,кој деновиве беше презентиран од страна на Националниот ромски центар во Куманово.

Проектот се спроведува со поддршка на Европската Унија, како дел од регионалната програма на UN Women. Истражувањата од терен покажале дека сосема малку жени од различни причини не пријавуваат насилство.

Според податоците 15 жени од Куманово побарале и добиле правни советувања во НРЦ.

На презентацијата на проектот присуствуваа претставници на локалните институции, установи, невладини организации.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 471 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот