НВО Сектор

Чаковец, Хрватска: Работен состанок за Ромите - без присуство на Роми

Во меѓумурската жупанија на 24 јануари се доржа работен состанок со министерот за демографијам семејство, млади и социјална политика Нада Мурганиќ и зам.министер Маја Кнежевиќ Вучиниќ.

Главата тема на овој состанок беше нарушената состојба со безбедност у воочени проблеми со ненаменско корситење на социјалната помош. Иако на состанокот се зборуваше за Ромите- ниту еден преставник на Ромите не беше поканет да присуствува на овој состанок каде темите беа важни и за ромската заедница.

Членот на општинското собрание во Меѓумурие , Матјаш Оршуш, кој воедно еи член на Одборот за превенција, го коментираше апелот на градоначалникот дека „потребно е да се размисли и да им се овозможо на голем број ромски семејства кои се повеќе бараат на доделување на недвижности во депопуларизирани региони на Хрватска , и кој се во сопственост на државата„ и таа состојба е опишана како тфрлање на решавање на тие проблеми во корист на жупанијата и росмката заедница.

“Во вашата идеа за иселување на Ромите во депопуларизирани региони во Хрватсја, гледам само ксенофобија и оправдан страв дека ромската заедница во блиска иднина на изборите ќе може да гласа за заменик градоначалник од вашата партија наместо од редовите на ромското национално малцинство во Меѓумурие.

Link: http://www.romskiportal.com/2019/01/28/radni-sastanak-o-romima-bez-roma/?fbclid=IwAR03E4FGR5xB9vlpum-j-eGLZtLOw80KivEoV7XZnBgt2YrdqSw_V0mxjBM

 

По серијата инциденти на штипската улица „Панче Караѓозов“ се огласија ромските организации

По серијата  инциденти  на штипската  улица  Панче Карагозов, денес преку ТВ Стар се огласија претставници на некои ромски организации.
„Ова се изолирани случаи. Соживотот меѓу ромското и македонското население мора да продолжи“, изјави  Ерол Адемов од Здружението „Мултикултурна  соработка„ .
“Реакциите на жителите од оваа улица се оправдани и крај на безаконието мора да се стави. Нисе сме живееле и ќе продолжиме да живееме заедно“, е ставот и на Енисе Демирова од  Здружението „Черења“.
Што Организацијата на Ромите ќе преземе во таа насока?
„Мора да се организираат советувања, средби со граѓаните, но клучно е полицијата да постави позорникари секеде онаму каде има вакви појави“, смета Адемов.
 Од друга страна , иако   револтирани од случувањата,  грагани  од оваа и некои други   улици  во Штип категорично тврдат дека  со децении назад проблем со соседите Роми немале.
„Ова се поединци. Ние израснавме заедно со Ромите, се почитуваме. Ова што се случува го прави една група криминалци ли се, наркомани ли се, не знам што се“, вели Марјан Стојчев, жител на ул. „Панче Караѓозов“.
Проблемот според нив е  откако се појавиле Ромски банди поради кои тие немаат ниту мирна нок  ниту мирен ден.
„Ги напаѓаат и ромските куќи. Најверојатно се работи з аистата група . И ние немаме мир од нив“, велиДемирова.
„Дома зад вратите чуваме секири, шипки, за одбрана“, кажа Стојчев.
Од своја страна, енергично и итно својот дел од работат веќе го врши и полицијата. Под  засилена контрола ќе биде не само улицата „Панче Караѓозов“ , туку и останатите каде  ќе се процени дека е потребно  нејзино поголемо присуство .
Дали ова ќе биде доволно  и дека на оваа и некои други улици   во Штип  веднаш ќе  се врати спокојството   не е гаранција,  но факт е дека  станува збор за  група и поединци  на кои не смее да им се дозволи  досегашното криминално однесување.
Среќа е што при последниот инцидент завчера  нема  потешко повредени, иако  ноќта имало  бегање, гонење и мавање  со секири. 

Link: https://televizijastar.com/2019/01/15/%D0%BF%D0%BE

Youtube:

 

Нов привремен Офис (седише) на Ромскиот Совет во Лондон

Во саботата во новото седиште на Ромскиот совет (привремена зграда се додека не се изгради постојана). По периодот на намалување и реструктуирање, ромскиот совет се вратил како непрофитна компанија ограничена со гаранција, бидејќи била под раководство на Чарлс Смит.

Четирите иницијатори се Валдемар Калинин, Роџер Ли, Џозеф Џонс и Алан Пени, но избран комитет кој ќе советува за политиката. Тоа нема да биде добротворна организација, за да не се соочи со политички ограничувања за неговото дејствување. Валдемар Калинин се повлече од функцијата претседател по 5 години, но останува директор и член на комисијата.

Новиот претседател, избран едногласно, беше Роџер Ли. Заменик-претседавачите беа Џозеф Џонс и вториот потпретседател Вирџил Биту, а благајникот / секретарот останаа Куррам Кан. Исто така, во комитетот се и Марги и Алан Пени, Верендра Риши (Почесен Претседател), Гратан Пуксон и Томас Актон. Тие сега поминуваат четиригодишни термини, но за време на тој мандат можат да бидат кооптирани други членови.

Таа група ќе продолжи да лобира за планирање и образование, но ќе преземе директни активности за сместување преку здружението на ромски совет.

На состанокот беше потврдена поддршката за принципите на Демократската транзиција на меѓународно ниво и потребата од застапеност на Ромите и патниците за Меморијалното планирање на холокаустот во Велика Британија.

Koordinativno mitingo maškar o ministeri bizo resor Aksel Ahmedovski thaj o romano NGO sektori

An o 18 juni an i pervazia ko thavdipa koorelacia an i implementacia e Strategiake e Romenge 2014 -2020 olakoro koordinatori i ministeri bizo resoro Aksel Ahmedovski ikergja koordinativno mitingo e aktivistetencar taro romano NGO sektoro.

Ko dikhiba sine prezentirime o relizirime aktivitetia thaj aktivitetia so si an o avutno periodoi, thaj si an i implementacia e Strategiake e Romenge an i RM 2014 -2020 berš sar Akciono nacionalno plania an o kherutnipa, edukacia, buti, sastipa thaj zojrakeriba e situaciake tari Romani džuvli.

Повеќе...
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 96 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот