НВО Сектор

Извештај за 2019 година за Националните стратегии за интеграција на Ромите: Клучни заклучоци

Образование: Денес, сè уште има 68% од Ромите кои рано го напуштаат образованието, додека целта за напуштање на раното училиште „Европа 2020“ е 10%. Покрај тоа, само 18% од децата Роми транзитираат на повисоко ниво на образование и отсуството и стапката на напуштање на раното училиште Роми се значително повисоки отколку кај другите категории на ученици.

Вработување: 43% од Ромите се во форма на платено вработување. Покрај тоа, 63% од младите Роми не се во образование, вработување или обука.

Здравје: Речиси четвртина од Ромите немаат национално здравствено осигурување

Домување: Ромите честопати живеат во области каде што повеќето соседи се Роми. Покрај тоа, третина од ромските домаќинства немаат квалитетна вода за пиење, нешто повеќе од половина имаат затворен тоалет или туш и 78% од Ромите живеат во пренатрупани домаќинства.

Борба против дискриминацијата и антициганизмот: Ромите сè уште се дискриминирани низ ЕУ: на пример, 43% од Ромите доживуваат дискриминација кога се обидуваат да купат или изнајмат станови, Ромите не се доволно запознаени со своите права во однос на еднаквоста и треба да градат поголема доверба во органи за спроведување на законот.

 

Link: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/factsheet_roma_integration_strategies_report_2019.pdf

Започнаа обуките организирани од ЗРДИЦМ за „Педагошки помошник за ученици во основно образование„

Во рамки на реализација на една нова посебна програма „Педагошки помошник за ученици во основно образование„, која ќе има за цел оспособување на кандидати за успешна работа со ученици од основно образование.

Тие ќе треба да работат со ученици кои покажуваат понизок успех во учењето во насока на пружање помош за запишување на ученици во основно образование и во поучување на ученици во основно образование за совладување на училишното градиво.

Во тој контекст Здружение Ромски деловен информативен центар во Македонија - ЗРДИЦМ во соработка со МТСП во - Секторот за политика од областа на трудово право и политика за вработување, Центарот за стручно образование и обука од Скопје и Центарот за образование на возрасните информираа дека се е подготвено пријавените кандидати за „Педагошки помошник„ да започнат со својата обука .

Сите кој успешно ќе ја завршат обуката ќе се стекнат со диплома за ова стандардно занимање - „Педагошки помошник„ , и во иднина ќе можат слободно и да конкурираат за ново вработување во таа насока.

 

 

Охрид: OSCE -Мисијата обезбедува поддршка за градење на капацитетите на ромските невладини организации..

Една од целите на ОБСЕ е да им помогне на Ромите и Синтите да имаат сеопфатна и рамноправна улога во општеството и да se искорени дискриминацијата против нив.

За таа цел, Мисијата обезбедува поддршка за градење на капацитетите на ромските невладини организации, им помага да ги координираат нивните напори, и го олеснува и стимулира дијалогот со националните институции и меѓународните организации.

Денес, во Охрид заедно со Асоцијацијата Иницијатива за социјални промени и нејзините тринаесет партнерски невладини организации, Мисијата организираше тркалезна маса која се фокусираше на системски и трајни одговори на предизвиците со кои се соочува ромската заедница. Меѓу присутните беше и претседателт на РДИЦМ, Зоран Димов.

Кушти е Ром , британски рокер кој знае многу добро да зборува,

Медиумите се почесто лансираат нови филмувани приказни каде прават анализи за здравјето и благосостојбата од гледна точака на младите Роми и Патници

Младите Роми и патници го креваат својот глас за да може на јавноста да го сврти вниманието на проблемите со кои се соочуваат младите луѓе во нивните заедници.

Тие ги споделуваат своите лични приказни и искуства за да инспирираат и да создадат пет кратки драми со цел да ја срушат стигмата што опкружува да зборува за менталното здравје.

Филмовите се дел од националниот ресурс за училишта и хуманитарни организации за ментално здравје дизајнирани да потенцираат некои од предизвиците што овие млади луѓе ги доживуваат во и надвор од училиштето.

На проекциите ќе следува дискусија за пост-шоу.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 372 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот