Шутка NEWS

Во Шутка паника за наводни киднапирања на деца, од МВР демантираат

Деновиве на социјалните мрежи на ФБ беа преплавени со информации дека наводно непознати лица со автомобили и без регистарски таблици кружат низ Скопје, особено низ Шутка и дека се обиделе да грабнат некои деца. Поради овој факт, луѓето од Шутка и околината се во паника и се организираат низ улиците за да ги пресретнат тие наводни киднапери. Луѓето се во страв и паника, дури и децата се плашат да ги пуштат на училиште.

Поради тоа редакцијата на Рома Тајмс се обрати до МВР и во телефонски разговор со Портпаролот на МВР , Тони Ангеловски кој беше запрашан во врска со овој момент, Ангеловски напомена: „ Тоа е лажна информација која се шири низ социјалните мрежи каде ние како Министерство излеговме со демант за оваа информација. Најпрвин се постираа слики на луѓе кои се наводно киднапери, а се работи фотографии на некои луѓе од Мексико, и дека информацијата е лажна. Истовремено напоменувам дека ниту еден до сега не пријавил ваков случај до МВР за евентуален обид на киднапирање на деца без разлика дали е од Шуто Оризари, Скопје или Македонија„ напомена портпаролто на МВР Ангеловски.

Инаку оваа информација меѓу Ромите од Шуто Оризари доби на размери откако порталот Ромапрес објави информација дека има лица кои оперираат на подрачјето на оваа општина, и на сето тоа објавен е видео материјал на разговор со една жителка на Ш.Оризари која ја кажува својата непотврдена верзија.

Затоа и редакцијата на Рома Тајмс, во потрага по вистината се обрати до МВР и сите овие шпекулации беа демантирани со апел да ја информираме јавноста па и самите граѓани од Шуто Оризари да не наседнуваат на вакви непроверени и лажни информации.

Dali pohari ama sigurno trebno te la o primati, o Roma taro Skopje, Šutka te oven nositelija ko opštestvena promene ki MK!?

Dikindoj ko agorutne nekobor bersha kote so o mangipa te kerelpe diso nevo ko romano dzivdipe bajrola ko nekobor segmentija ko Shuto Orizari. Palune bersha pohari ama sigurno romane chave sa pobuter taro Shuto Orizari hramome ko mashkarune sikljovne thaj uche institucije. Pohari ama sigurno romane chave but shukar adaptirinenape ko sasoitnipe (opshtestvo) save so avena taro Shuto Orizari.

Повеќе...

22 berša jubileo tari jekhutni romani komuna an i lumia - Šuto Orizari

Akava berš notirinen pe 22 berša taro formirba tari jekhto thaj jekhutni komuna kote o butipa si o Roma , a odova si i jekhutni an i lumia i komuna Šuto Orizari

Taro olakoro fundiriba an o 1996 berš an o teritorialno hulavipa thaj kanoni teritorialno organizacia taro 2004 berš kote o Skopje si le 10 komune.

I Komuna Šuto Orizari si jekhtune romani komuna an i lumia kote e Romen si len piro dizjakoro šerutno Rom te šaj implementirinen pire nacionalno niamia.

Повеќе...

Start tamikeriba nevi čhavorikani gradinka an o Šuto Orizari

Erati an o than tari purani thaj saste dži ki funda thardi i gradinka " 8 Aprili" so sine thardi an o mart persi berš. sine čhivdo fundamento tari nevi moderno thaj funkcionalno čhavorikani gradinka.

Te šaj realizirinel pe sa akava piro brao suporto dengja e Norvegiakoro thagarutnipa, hulavipaja 700.000 dolaria. Akale gestoa sikaven kaj si čačutne amala e Romane naciake thaj e komunake.
Bari naiskerin isi dži ko UNDP so menadžorongje o proekto thaj arakhle oleskiri profesionalno implementacia.

Повеќе...
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 194 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот