Социјала

Андријана, Златко, Јово и Катерина исчезнаа пред месец дена без трага и глас. Дали овие случаеви се поврзани?

Четворица тинејџери Роми , сите малолетни, ја визнемирија јавноста со своите мистериозни исчезнувања.

Во нешто повеќе од пред две недели од Бјеловарскиот регион во Хрватска изсечзнаа дури четворица тинејџери . Всушност беше пријавено исчезнувањето на еден пар брат и сестра, а веднаш набргу потоа и пријавено е исчезнувањето на уште двајца.

Најнапред исчезнаа брат и сестра од Ласовец во близина на Бјеловар, Андријана (16) и Златко (17) Бугариновиќ, кои што на 19 јуни излегоа од куќата на баба им, им им се губи секоја трага. Потоа два дена подоцна изчезна и Јово Стојчевиќ (17).

Меѓутоа неговиот престој е во месноста Нарта покрај Вјеловар и токму две недели подоцна, поточно на 5 јули исчезна и неговата сестра Катерина Стојчевиќ (15), пренесуваат медиумите.

Според информациите од медиумите овие исчезнувања се поврзани и се сомневаат дека тие избегале заедно.

Всушност станува збор за тинејџери Роми кои и претходно имаа обид да бегаат од своите домови.

Link: https://www.blic.rs/vesti/svet/andrijana-zlatko-jovo-i-katarina-nestali-pre-skoro-mesec-dana-bez-traga-i-glasa/f68l47q

БиХ - Домувањето и вработувањето на Ромите треба да се решава како еден проблем

Интегрирано домување , како што е дефиниран во акцискиот план за подобрување на условите за домување на Ромите во БиХ , за жал не заживеа.
Идеата беше, макар еден член од семесјтвото кој ќе добие куќа, или стан да се вработи за да може семесјтвото да опстојува нормално.

За време на Декада за инклузија на Ромите државите кои го спроведуваат овој проект, вложуваа сериозни средства за да се подобрат условите во кои живеат Ромите.
Со анализа на искуствата и резултатите по десет години , се дојде до увид дека мерилата за успехот до тие бројки.

Се видеа колку домови се изградија, но не и квалитетот на градбата или бројот на вработени Роми и Ромки во текот на една година , но не и колку од нив останаа на тие работни места.

По тие мерила Босна и Херцеговина е водечка земја по број на изградени домови и навистина за време на Декадата изградени или санирани се 1.000 стамбени единици , односно 5.000 лица кој добија сигурен кров над главата.

Решението се гледа во обединување на двата постоечки програми во еден. Велат дека навистина е жално дека за домување се вложени над 5 милиони евра , но ниту едно евро од градежните работи не заработил ниту еден Ром!?

Link: https://www.portal-udar.net/stanovanje-i-zaposljavanje-roma-treba-rjesavati-kao-jedan-problem/

Чешки град вработи Роми - спасители , пливачите реагираат позитивно

Термалната бања Брно во чешкиот град Усти над Лабем вработи неколку ромски лица како чувари и спасители , а според Мартини Мата, преставник од општината Усти над Лабем која управува со објектот , посетителите многу позитивно реагираат на Ромскиот персонал.

Минатото лето се случи инцидент помеѓу ромски и неромски посетители во државата, пишува чешкиот ромски портал romea.cz.

Објектот Брно се соочи со лажни информации дека минатата година во базентот беше фрлено некое ромско дете. Мата напомена дека Ромите ниту беа посебно регрутирани во градот за оваа професија.

“Сите тие самостојно се пријавија на огласот кој го објавивме на социјалните мрежи , во јавниот транспорт, по училиштата и во Агенцијата за вработување, Сите тие ги поминаа стандардните процедури при изборот за овие позиции„ беше напоменато за Romea.cz.

“Тие луѓе сакаат да работат. Во термалната бања Брно работат севкупно две машки особи Роми спасители, една Ромска како спасителка и еден помошник - чувар.

 

Link: http://www.romea.cz/en/news/czech/czech-town-hires-romani-lifeguards-swimmers-respond-positively-especially-romanes-speakers

Зошто Ромите се непосакувани соседи?

“Се прашувам, би правеле ли протести а да не се во прашање Ромите?”,беше првиот коментар на преставникот на Ромите во хрватскиот Сабор, Вељко кајтази, на молба од Ал Џезира да го прокоментира овој момент кои неодамна беа преселени 29 ромски семејства во стамбената зграда во загребската населба Петрушевац

Градот Загреб за тие потреби купи и недвижнини и ромските семејства требаше да ги превземат клучевите , но беа спречени. Протестантите тврдеа дека објхектите не се прилагодени за живеење , и го спречија вселувањето, со акцент дека не се тука да протестираат само затоа дека се Роми.
Подоцна со полициска асистенција ромските семејства беа вселени.

Но тоа не беше прв пат каде граѓаните од оваа населба да протестираат против Ромите. Исто така ниту е прв пат во Загреб да се протестира против Ромите .

Но вакви слики кога се работи за Роми и подобрување на нивните услови за живот ги има насекаде низ Балканот. Но исто така не само на Балканот, предупреди социологот и политиколог Срѓан Дворник , туку тоа го има и во Европа , наведувајќи ги примерите во Чешка, “држава која меѓу постсоцијалистичките се смета за цивилизирана, и која не постапува кон Ромите ништо подобро од овие од „нашиот регион.

Link: http://www.romskiportal.com/2019/07/08/zasto-su-romi-nepozeljni-susjedi/

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 385 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот