Социјала

Амнести Интернејшнал: Во Португалија, Ромите живеат во понижувачки услови

Ромската населба 6 де Мајо во градот Амадора и покрај протестите на жителите пред две години општината донесе одлука да се сруши. Од околу 3000 Роми сега таму останаа едвај десетина семејства.

Општината излезе како победник. Тие ниту дадоа алтернативно решение или друга можност, туку само на малите куќи ставаа ливче на вратата на која беше запишано
„ Треба да се руши„

"Овие луѓе не можат да продолжат да живеат во овие услови, ниту пак можат да бидат без покрив над главата", се вели во годишниот извештај на Амнести интернешнл, објавен минатиот четврток.

Во три страници посветени на Португалија - извештајот ја анализира состојбата во 159 држави - исто така се однесува на лошите услови за живот на Ромите, особено во Торес Ведрас, привлечен за новата влада на програми кои им овозможуваат.

Ова е проблем кој веќе беше фокусиран на минатогодишниот извештај, како што е полициското насилство или расизмот против ромските заедници.

Link: http://visao.sapo.pt/actualidade/portugal/2018-02-22-Africanos-e-ciganos-vivem-em-condicoes-degradantes-em-Portugal-denuncia-a-

Ромската населба во Ријека - Пехлин

Шехлин е Ромска населба во Риека, и потекнува уште од 16 век. Изворно името беше најпрвин Хости и потоа Пехлин. Др Матко Лагиња во 1889 година зборувајќи во врска со името покрај другото напишал:

“Пехлин го добил името од една населено семејство кое таму живеело во минатиот век, но сега веќе нема ниту траг од тоа семејство.

Тие Пехларинци беа туѓинци (изгледа некој Кочевери или некој други Германци) во слуѓба на државните комори кои тогаш беа во форма на царини.

Етнокграфот Иво Јардаш пак запишал:„Пехлин го добил името по пехљичехи, кои во тој период растеа”.

Во австриунгарското владеење луѓето се занимаваа со земјоделство и лозарство и самите тие производи ги носеа во Риека и ги продаваа.

Инаку во Риека има уште три други ромски несгрегирани ромски населби каде Ромите се добро интегрирани.


Link: http://romi.hr/zanimljivosti/hrvatska/pehlin

Ромите во Унгарија: Неинтегрирани, успешно дисциплинирани

Функционална интеграција и инклузија на поголемиот дел од 600.000 до 800.000 Роми што живеат во Унгарија не е спроведена во пракса. Општинска работа за примателите на социјална помош е задолжителна, оној кој не учествува го губи правото на социјална помош.

Според унгарските социолози, задолжителната општинска работа, различно од ставот на владата, на голем дел од вклучените не им го отвора патот кон слободниот пазар на работа.

Широкото толкување на законите во овој дел ѝ дава можност на локалната власт за квази-полициска контрола на сиромашните луѓе, меѓу кои спаѓаат и многу Роми: во случаи на лоша хигиена во домаќинствата или спречување на деца да одат на училиште, им се заканува непосреден прекин на социјалната помош или детски додаток.

Сегрегацијата во училиштата на многу места во Унгарија е цврсто зацементирана: додека сиромашните и Ромите одат во јавни училишта, побогатите ги испраќаат своите деца во приватни училишта.

И новите социјално политички мерки на владата на Орбан содржат една одредба насочена против Ромите: во рамките на програмата за семејство која ја претстави Орбан родителите може да земат кредит ако најмалку три години претходно биле даночни обврзници. А тој услов не можат да го исполнат поголемиот дел од Ромите. 

25% од домаќинствата во ромските населби во Земун немаат вода за пиење

Близу 25% од домаќинствата во ромските населби во општината Земун немаат питка вода за пиење, и тие жители живеат со намалено чувство на безбедност , покажаа резултатите од истражувањето „ Проценка на безбедноста во подстандардните населби на градската општина Земун„

Најголемиот проблем на поголемиот број на жителите од тие населби е немање канализација или септички јами. Во таквите населби во Земун 39% од ромските семејства немаат пристап до канализација, а најзагрозена населба е Камендин, каде над 77% од домовите немаат приклучок на канализациска мрежа.

Во четри неформални населби каде беше спроведено истражувањето , 95% од жителите имаат електрична енергија, 96% греење, од кои 53% се греат на цврсти горива , 25% имаат централно греење, додека најмал процент користат електрична енергија како извор на затоплување.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека во тие населби присутен е безбедносниот ризик, и дека луѓето живеат под намалено чувство на безбедност.

Анкетираните наведоа дека во тие населби многу често се собираат како ги наименуваа „екстремистички групи„ и по враќањето од училиштата и градинките , децата повеќето остануваат во своите домови , и исто така дека во тие населби има и примери на семејно насилство кон жените и во помал процент и кон децата.

Истражувањето е направен по примерок од 241 амкетиран во четри ромски населби во Земун - Дива населба, Камендин, Војни пат Блок 1 и Блок 2 и Дивата населба во Земун Поље, а ја спроведе Ромскиот центар за жени и деца „Даје„ со финансиска подршка од ОБСЕ Мисијата во Србија.

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/zabrinjavajuce-cetvrtina-domacinstava-u-romskim-naseljima-u-zemunu-nema-pijacu-vodu/6k93hs9

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 429 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот