Социјала

Извод ќе се вади во градот каде што живеете, а не каде што сте родени

Владата на својата последна седница ја усвои информацијата за електронско поврзување на 76 матични подрачја со електронскиот матичен регистар на Управа за водење на матични книги.

Од воспоставувањето на електронскиот матичен регистар до сега направено е електронско поврзување на 82 матични подрачја и на тој начин овозможено е граѓаните без оглед на нивното место на раѓање и место на живеење да поднесат барање за издавање извод во градот каде живеат, а истиот по електронски пат да се обезбеди од градот каде е родено лицето.

Со ова поврзување овозможено е Дипломатско-конзуларните претставништва на Северна Македонија електронски да се поврзат со матичните подрачја на Управата за водење на матичните книги и изводите кои се бараат од страна на граѓаните кои живеат во странство да ги добијат во побрз временски интервал.

Централизираноста на податоците и оптимизирањето на бизнис процесите во Управата ќе отворат широк спектар на можности во делот на имплементирање на Европските регулативи и зголемување на ефикасноста во администрацијата, е заклучокот на седницата на Владата по оваа точка.

Дали постои трговија со органи во Македонија?

За жал трговијата со органи во нашето казнено закондавство не е инкриминирана како посебно кривично дело, туку е содржана во Законот за земање и пресадување на делови од човечко тело заради лекување и е елаборирана преку кривичните дела трговија со луѓе и недопуштено пресадување делови од човечко тело.

Борбата против трговијата со органи, односно со организираниот криминал бара посветеност и соработка со државите од кои се тргуваат и државите во кои се продаваат.

Прочитајте подолу за да дознаете седум шокантни факти за трговијата со органи.
1. Заробени луѓе.
Според книгата на обвинителот на ОН за воени злосторства, Карла дел Понте, припадниците на Ослободителната војска на Косово заробила  стотици луѓе заради присилно одземање на нивните органи.
Органите потоа биле пренесени во странски клиники за трансплантација.

2. Трговија со органи на деца.
Истрагата започнала во Мозамбик откако неколку локални групи за човекови права и Бразилската мисија во Нампула ги известила властите дека на многу деца им недостасувале витални органи, а за некои деца се верувало дека починале како резултат на отстранувањето на нивните органи.
Се верувало дека повеќето од собраните органи се праќаат во близина на Јужна Африка и за трансплантација и за верски обреди. Исто така, имало и извештаи за деца кои се киднапирани и убиени за нивните органи во Јужна Америка. 

3. Запрепастувачката цена за откуп на бубрези.
Според проценките на Светската здравствена организација од 2003 година, цената на бубрегот се движел од 700 долари во Јужна Африка до повеќе од 30,000 американски долари во САД, при што многу други земји плаќале меѓу 1,000 и 10,000 американски долари за бубрезите.

4. Продавачите не покажувале грижа за пациентите со отстранети органи.
Многу од бубрезите на црниот пазар што се продаваат насекаде низ светот ги прават сиромашните луѓе раниливи и во очајна потреба од пари.
Купувачите вообичаено плаќале само дел од износот и не добивале медицинска грижа за нивно закрепнување. Овие донатори честопати биле ослабнати од недостатокот на грижа и не се опоравувале целосно.

5. Влезете на лекарски преглед, останете без бубрег.
Во Египет, еден метод на шверц со органи се вртел околу шемата за вработување. Млади мажи биле ангажирани за работа и биле испратени на лекар за да се испита нивното здравје. Младите луѓе се буделе во болница во болка со еден бубрег помалку.
Жртвите на оваа шема се соочиле со закани за насилство кога поднеле обвиненија против оние кои го извршиле кривичното дело.

6. Трговијата со органи е легална само во една земја.
И покрај високите бројки и неконтролираното непочитување на законот, трговијата со органи е нелегална во сите освен во една земја во светот. Во Иран, продажбата на органите е легална и внимателно следена.
Практиката на трансакции со правни органи ја елиминирала листата на чекање за оние кои чекале бубрег и обезбедиле зголемување на донациите од постморталните органи.

7. Аукција на бебиња заради органи.
Три украински жени биле уапсени во Италија по аукцијата на нероденото дете на една од жените. Мајката на бебето го продала нејзиното неродено дете за 350.000 евра (околу $ 500.000 американски долари).
Официјалните лица веруваат дека бандата на жените ја извршиле истата трансакција со други бебиња, понекогаш продавајќи ги за нелегални посвојувања, а понекогаш и за нивните органи.

Ромското семејство примени од папата Френсис

Семејството на Имер Омерировиќ, дел од 14 семејства со локација во Казал Брусијато, местото на протестите во последниве денови, беше примена во базиликата Св.Јован во Рим од папата Френсис, на маргините на собранието на Епархијата.

Таткото, мајката и помладата ќерка пристигнаа за краток поздрав и средба со папата. Тие добија воедно за време на литургијата и место во предните редови

Папата Френсис се сретнал и го поздрави ромското семејство во приватна церемонија, во базиликата Св.Јован во Латерано, пред почетокот на состанокот со свештенството и верата на епархијата.

Семејството пристигна во придружба на волонтерскиот оперски Ром Патризија, а прво го прими помошниот епископ на Рим, Дон Џамперо Палмиери, кој отиде на предниот дел на централниот дел на базиликата Св.Јован каде што седеа неговата мајка и неговиот татко. таткото, Имер и Сенада Омеровиќ, заедно со неговата ќерка Виолета и волонтерот од ромскиот оперски оркестар "Патриција".


Link: https://www.ilmessaggero.it/roma/news/casal_bruciato_famiglia_rom_papa_francesco_oggi_ultime_notizie-4480688.html

Една година од формирањето на порталот на ромски јазик Roma Press

Изминатиов викенд во редакцијата на порталот на ромски јазик Roma Press беше славенички. Причина за прославата е една година од стартот со работата на овој ромски медиум.

Во изминативе 365 дена, Рома Прес направи напори да биде забележан во пошироката јавност на тој начин што ги следеше мошне интензивно сите политички, културни и други случувања во нашата држава,

Воедно во континуитет споделуваше информации за актуелните случувања и низ светот, а кои се тесно поврзани со Ромите и случувањата околу нив.

Оваа прилика ја користиме и ние колегиумот на Веб порталот Рома Тајмс да им го честитаме првиот роденден на редакцијата на Рома Прес на чело со нивниот главен уредник Севѓул Абдула.

Нека се множат годините и успесите во иднина.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 413 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот