Социјала

Столипиново, Бугарија: Најголемото Ромско гето во Европа

Во Столипиново, во близина на центарот на градот Пловдив има едно гето кое е едно од најстарите во Европа, и комотно може да се опише како трет свет, сиромашен погоден од болести и силно загаден.

Околу педесет илјади доминантно ромско население се густо распоредени во конкретни станбени блокови од комунистичката ера, и доградени диви куќи со голем број на луѓе. Во двата случаи, многумина преживуваат без вода.

Голем дел од таа населба е преплавена со ѓубре. Скршената канализација и цевките за вода оставаат големи вирови по улиците. Не толку одамна, епидемијата на хепатит беше присутен во тоа место. Невработеноста и криминалот се исклучени од топ листите. Многу деца не одат на училиште.

Неодамна е наведено како најлошото место на планетата за да се направи краток одмор, Столипиново е паралелен свет кој се спротивставува на верувањето, само кратко возење од срцето на Пловдив, Бугарија. Ова е најголемото ромско гето во Европа.

Досега само во локалните медиуми имаат голем број на стории од Столипиново - и доминираат извештаи за дрога, убиство, криминал и сиромаштија.

 

https://yomadic.com/stolipinovo-gypsy-ghetto/?fbclid=IwAR39YSZasAvesLgez8ITLUl_AQNSf1Tub9BFUwkP1X-ya-h59ndWWCKJSy4

Преблаги казни за силувачите на Ромки од Скочич

Апелацискиот суд во Белград во третостепена постапка донесе пресуда каде се намалени казни за припадниците на „Четниците на Симо„ Томислав Гавриќ, Зоран Ѓурѓевиќ и Зоран Алиќ, за направеното нечовечко злодело, силување и сексуално злоставување на три Ромки во селото Скочиќ во втората половина од 1992 година . ФХП смета дека преблагата казена политика на судовите во Србијане донесува до казнување и неповторување на злочините , правичност, ниту до сочувство и солидарност за болката на жртвите на воените злодела.

Во вторстепената постапка, Апелацискиот суд во Белград во јули 2018 година ја потврди ослободителната пресуда против припадниците на единиците „Четниците на Сима„ за рушење на џамии и за убиство на 27 ромски цивили во селото Скочиќ во јули 1992 година.

Со одлучување по приложените жалби третостепената комисија пронајде дека второтепената комисија за време на одредување на висината на казнатана неадекватен начин не ја проценил олеснителните околности. Од тие причини на Гавриќ и Ѓурѓевиќ им е намалена казната затвор на осум , а на Алиќ на пет години затвор.

Исто така дека ова дело во Скочиќ е едниствен злочин кој е процесуиран пред домашните судови за злодела направени над Ромите, и дека за убистввото на Ромите во Скочиќ нити еден припадник на „Четниците на Сима„ не е осуден затоа што Апелација ги заострил стандардите за докажување на соучесниците , и за повечемесечно сексуално насилство и силување на Ромките изрече благи казни во однос на казните кои се дадени за направени злодела врз други националности, се стекнува впечаток дека надлежните институции за процесуирање на воените злосторства во Србија се незаинтересирани за истражување и процесуирање на тие злосторства направени врз Ромите после конфликтот на просторите на некогашна Југославија, каде покрај недостаток на сочувство со жртвите институциите во Србија покажуваат и дискриминаторски став кон Ромите.

Link: http://www.hlc-rdc.org/?p=36418&fbclid=IwAR2ApWND2UunKqpLYqpKaK3tGG7iJyupBh7jTHce8Wk1JSRep6G1F2qzJj8

На 24 Март во Брисел најавен мирен протест во организација на Европската Ромска Дијаспора „АСВА„

Во рамките на своите активности една од најактивните ромски организации во дијаспората „АСВА„, преку социјалните мрежи најавува голем мировен протест низ улиците на главниот град на Белгија -Брисел кој ќе се одржи на 24 Март оваа година.

Организаторот напоменува дека овој мировен протест ќе биде воден под мотото „ Ромите не се невидливи„ и „ Стоп на манипулациите со Ромите„.

Инаку протестото според информациите од организаторите ќе се одржи на адресата: Place de l’Albertine ko Bruxelles со почеток од 12 часот.

 

Обликување разновидност: Нови членови и приоритети за федерални здружение на младите Роми и не-Роми

На национално ниво младите самоорганизирање Amaro Drom e.V. се зголемува за два клуба од Саксонија и Северна Рајна-Вестфалија и поставува Herbstakademie нов поттик за работа на Здружението од крајот на 2018 година кој се одржа во Берлин, на годишното Сојузното собрание Amaro Drom e.V.

На есен академија на приоритети и стратегии за работа на здружението во наредната година ќе се развива. Исто и Генералното собрание усвои две нови поделби во Сојузната асоцијација.

Со Романо Сумнал e.V. од Саксонија Amaro Drom e.V. претставува прв пат асоцијација на Источна Германија. Од 2016 година, Амаро Дром у.а. во рамките на проектите Дихен аман! и Романо Крло се тесно поврзани со младинската група на саксонската самоорганизација. Романо Сумнал e.V. се опишува себеси како здружение на ромската култура посредување, политички, културни и социјални ромски активизам.

Главните цели на здружението се за унапредување на соработката помеѓу Ромите (Рим родови Romnja) и не-Romnja, изложеноста на Antiromaismus и еманципацијата на Ромите . Суштински дел од работата на Романо Сумнал е младинска работа.

Link: http://amarodrom.de/sites/default/files/files/PM_Bundesversammlung%20Amaro%20Drom.pdf

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 408 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот