Социјала

Кои беа најчести професии на Ромите од Словачка низ историјата

Фактот дека Ромите од Европа имаат своја богата историја и традиција го покажува и извадокот од книгата на Емилија Хорватова од Словачка насловена како „Ромите од Словачка„. Книгата е издадена во 1964 година.

Во ена е наведено дека според уписот во даночната книга во периодот 1522 - 1523 година Ромите се занимавале со многу професии. Најчести биле музичари, котлари, ковачи, изработувачи на накит, производители на ножеви, влечки, теписи, кројачи, кожари. месари и друго.

Истовремено како еден од главните извори на приходи беа и одгледувачи на коњи како и нивна препродавање. Во една од своите патеписни забелешки од Евлија Челебија од 1668 година забележнао е дека Ромите исто така биле и членови на разни занаетчиски здруженија - еснафи.

На таа листа биле регистрирани и околу 70-тина мажи кои се занимаваа со мечки, . а трговци со коњи околу 300.

Инаку Емилија Хорватова во својата книга забележува дека Ромите во Европа се забележани уште во 1348 година на територија на Србија

Алина Србин: Справување со анти-ромскиот расизам преку театарот

Ромската активистка, актерка и режисер Алина Србин презентираше делови од една нејзина престава во Париз.

Сега планира да ја прилагоди претставата што првпат беше изведена во Њујорк пред една деценија, за да ги оспори расистичките ставови кон Ромите во Франција.

Носејќи маица со натпис "Јас сум Ром - но нема да ги украдам твоите деца", Алина Србин ќе „распука„ на сцената за време на нејзината прва претстава на француски јазик.

Србин ја напишал претставата "Се изјаснувам на сопствен ризик" додека студирал театарска игра за еден семестар во Њујорк пред една деценија. Текстот се занимава со нејзиното турбулентно детство во Букурешт.

"За жал, по завршувањето на комунизмот ја изгубивме куќата кога имав осум години и тогаш мојот живот навистина се промени кога отидовме да живееме со мојот вујко во традиционална ромска куќа", објаснува Србин.

Link: http://en.rfi.fr/europe/20190421-roma-actress-one-woman-play-tackles-racism?fbclid=IwAR0EewtkDaR3sFkX0_PirHph-Qw8gpA4JNvgSPdXQHDQWyNUultzsdSqWa0

 

Форум „Предизвици и можности за деца и млади Роми„ - Децата Роми ќе бидат вклучени во градинките на државен трошок

Вклучувањето на Ромите во квалитетно предучилишно образование и во образовниот процес и создавање услови за вработување беше тема на неодамнешниот одржан форум „Предизвици и можности за деца и млади Роми", како дел од регионалениот проект „Зголемени образовни можности за учениците и млади Роми во Западен Балкан и Турција"

Само 30 отсто од децата во Република Северна Македонија се опфатени во предучилишното образование, односно тоа значи и помал број вклучени деца Роми од 2,1 отсто.

Затоа, е одлучено да се зголемат капацитетите на прием на деца Роми во градинките, доколку се почитува човечкиот капитал како држава. Сите деца Роми, системски, ќе се вклучат во градинките и тоа ќе биде финансирано од државата.

Ова е одличен старт за системско образование, за што се има целосна поддршка од сите клучни чинители во државата и сме следени од меѓународната заедница

Уапсена криминална група од Бугарија: Присилуваа Роми да питачат во Шведска

Девет лица се уапсени во селото Дреновец северозападна Бугарија, во акција на полицијата која беше насочена за спречување на организиран криминал и ја лиши од слобода оваа криминална група која се занимава со трговија со луѓе , перење пари и питачење, изјави заменик на главниот бугарски обвинител Иван Гашев.

Како што напомена според доказите , криминалната група се занимавала со принуда на просење и вовглавном ординирале во Шведска каде испраќаа луѓе на питачење, а уапсените лица се поврзани со овие случувања, пренесува бугарската новицнка агенција БТА.

За апсењата, истрагата и наредните чекори информирани се и властите во Шведска, напомена Гешев.

Link: https://www.blic.rs/vesti/svet/slali-rome-da-prose-po-svedskoj-uhapsena-kriminalna-grupa-iz-bugarske/8jyb3n7

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 407 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот