Социјала

Ромите во Унгарија: Неинтегрирани, успешно дисциплинирани

Функционална интеграција и инклузија на поголемиот дел од 600.000 до 800.000 Роми што живеат во Унгарија не е спроведена во пракса. Општинска работа за примателите на социјална помош е задолжителна, оној кој не учествува го губи правото на социјална помош.

Според унгарските социолози, задолжителната општинска работа, различно од ставот на владата, на голем дел од вклучените не им го отвора патот кон слободниот пазар на работа.

Широкото толкување на законите во овој дел ѝ дава можност на локалната власт за квази-полициска контрола на сиромашните луѓе, меѓу кои спаѓаат и многу Роми: во случаи на лоша хигиена во домаќинствата или спречување на деца да одат на училиште, им се заканува непосреден прекин на социјалната помош или детски додаток.

Сегрегацијата во училиштата на многу места во Унгарија е цврсто зацементирана: додека сиромашните и Ромите одат во јавни училишта, побогатите ги испраќаат своите деца во приватни училишта.

И новите социјално политички мерки на владата на Орбан содржат една одредба насочена против Ромите: во рамките на програмата за семејство која ја претстави Орбан родителите може да земат кредит ако најмалку три години претходно биле даночни обврзници. А тој услов не можат да го исполнат поголемиот дел од Ромите. 

25% од домаќинствата во ромските населби во Земун немаат вода за пиење

Близу 25% од домаќинствата во ромските населби во општината Земун немаат питка вода за пиење, и тие жители живеат со намалено чувство на безбедност , покажаа резултатите од истражувањето „ Проценка на безбедноста во подстандардните населби на градската општина Земун„

Најголемиот проблем на поголемиот број на жителите од тие населби е немање канализација или септички јами. Во таквите населби во Земун 39% од ромските семејства немаат пристап до канализација, а најзагрозена населба е Камендин, каде над 77% од домовите немаат приклучок на канализациска мрежа.

Во четри неформални населби каде беше спроведено истражувањето , 95% од жителите имаат електрична енергија, 96% греење, од кои 53% се греат на цврсти горива , 25% имаат централно греење, додека најмал процент користат електрична енергија како извор на затоплување.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека во тие населби присутен е безбедносниот ризик, и дека луѓето живеат под намалено чувство на безбедност.

Анкетираните наведоа дека во тие населби многу често се собираат како ги наименуваа „екстремистички групи„ и по враќањето од училиштата и градинките , децата повеќето остануваат во своите домови , и исто така дека во тие населби има и примери на семејно насилство кон жените и во помал процент и кон децата.

Истражувањето е направен по примерок од 241 амкетиран во четри ромски населби во Земун - Дива населба, Камендин, Војни пат Блок 1 и Блок 2 и Дивата населба во Земун Поље, а ја спроведе Ромскиот центар за жени и деца „Даје„ со финансиска подршка од ОБСЕ Мисијата во Србија.

Link: https://www.blic.rs/vesti/beograd/zabrinjavajuce-cetvrtina-domacinstava-u-romskim-naseljima-u-zemunu-nema-pijacu-vodu/6k93hs9

Во Брисел живеат над 10.000 Роми претежно од Бугарија, Романија и Словачка

Во Брисел се доселиле околу 10.000 Роми, кои главно се дојдени од Бугарија, Романи и Словачка како и од земјите на поранешна Југославија, се посочува во истражувањето за ромската заедница во Белгија.

Во ова истражување , забележливо е дека словачките Роми се во најнезавидна положба, кои и највеќе се занимаваат со питачење и други слични активности. Се прецизира дека нивната матична држава кон ова малцинство се води лош, и дека тие што сега се во Белгија имаат чувство дека нема што да загубат.

Според истражувањето и покрај обичаите и однесувањето , дури 95% од Ромите се постојано стационирани во Белгија, односно немаат намера живото да го поминат во некои други држави.

Инаку историски гледане првите Роми кои пристигнале во Белгија датираат уште од 15 век, и дека бројот на Ромите постојано се проширувал , а најголем наплив започнал со проширување на ЕУ во 2007 година.
Инаку оние Роми кои на некој начин успеале да обезбедат работен однос најчести занимања се во градежништвото и домашните услуги, покажуваат резултатите од ова истражување.

98% од децата работници на раскрсници се Роми !

98% од децата Роми се на улица, покажува анализата на “Националниот Ромски Центар“. Иако малолетни, тие се на речиси секој агол барајќи милостина, чистејќи ветробрански стакла од автомобилите или продавајќи разни предмети. 

„Декларативно сите ги поддржуваат Ромите, но на дело тоа не може да го видиме. Дискриминацијата за жал е присутна и денеска и тоа на многу високо ниво“, велат познавачите на тие состојби

„Живот во лоши услови, без инфраструктура вода за пиење, електрична енергија.  Проблем со напуштање на државата но и за ограничувањата на слоботата на движење на овие граѓани. За училишта кои учењето со ромски деца е непожелно за родители чии деца не припаѓаат на оваа заедница“, изјави Иџет Мемети, народен правобранител.

Инаку, повеќето од децата Роми не се запишани во матичните книги, ниту во училиштата, а немаат ни здравствено осигурување.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 609 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот