Музика

Оркестарот на Џамбо Агушев на Златна Бубамара 2019 доби награда: „Најпопуларен блех оркестар за 2018„

Како и години наназад, публиката замина задоволна и од манифестацијата Златна Буба Мара која се одржа по 22 пат, во ВИП Арената Борис Трајковски под слоганот „Да се предадеме на музика, забава и смеа“.

Како и секое издание на оваа манифестација така и ова најновото помина во убаво расположение, смеа, музика и игра.

Покрај сите доделени награди на Буба мара во разни категории, така и оваа година воп категоријата „ Најпопуларен Блех оркестар за 2018„ беа едногласно прогласени со години наназаед еден од најдобрите не само во Македонија туку во регионот и пошироко на Оркестарот на Џамбо Агушев.

Тие веќе неколку години наназад се неприкосновени во својата работа, и и се доста барани насекаде во странство.

Сантино Спинели: Европјаните Ромската музика ја разбираат, а Ромите ја чувствуваат

Алексиан Сантино Спинели себе се опишува како иметник и активист, патриот, и хуманист на ромската култура. Алексиан е неговото уметничко име кое е поврзано со него во неговата музичко-уметничка кариера, инаку по професија е професор.

Со гордост напоменува за неговите корени кои се протегаат шест векови во минатото кои се занимавале со музика.

Музичката кареиера на Спинели која трае скоро 35 години е импресивна . Започнал да свири како дете и не сонуваше дека еден ден ќе настапува на сцена преполна со публика со големина на фудбалски терен и колона на посетители во должина од 4 километри .

Има одржано над 3000 концерти низ целиот свет и и собрал педесет и четри професионални музичари од разни делови на светот и организирал Европски оркестар на мирот, а опишувајќи го тој проект Сантино напоменал:

„ На Европа и е потребна ширина. Ние сме против дискриминација од било кој вид. Потребно е да се почитува секој човек, секоја култура и религија. Во демократското опкружување потребно е секој да има свое место во општеството..

Со овој оркестар сакам да направам едниствен европски ромски музички стил кој во моментот не постои во Европа. Ромската музика е поделена по региони и има свој сопствен стил, на пример како што е вна Балканот, во Франција или пак Шпанија„


Link: https://phralipen.hr/2019/01/24/romska-glazba-koju-europljani-mogu-razumjeti-a-romi-osjecati-svoju/

O Romane raperia nane konektirime e Neo nacistencar

"Travel times" kergja intervju e Y.W.B (Young World Breaker) so sar rap grupa avel tari Germania te keren lafi vash olengoro agorutno singl "Appell zu Chemnitz" - "Appeal to Chemnitz".

Kama te džana majbut e grupake Y.W.B sar sien formirime?
Ramses: Sine amen šajdipa te startujnja rap treningo an o socialno klubi thaj angjem decizia te kera Rap grupa. Startujngjem te hramosara tekstoa thaj gilja.

Повеќе...

Luna Đogani sine la pharo dživdipa, biami si anomalijaja, a sebepi kamlipa agorkergja ko psihijatar

I Luna Đogani si biami an o 8 mart 1996 berš an o Treleborg, Švedska. Oj si tari prandin o Gagi thaj i Anabela Đogani.

Palo olakoro bianipa pe familijaja iranen pe ki Srbia . Oj educirinela pe thaj agorkerel fakulteti bašo Menadžment thaj turizmi.

Olakiri daj i Anabela akcentiringja kaj i Luna si biami anomalijaja an i bešika thaj paše 2 berša sine olaja an o hospitali.

Повеќе...
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 207 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот