Култура

Фламенко - шпанска форма на игра и музика направена од Ромите

Фламенко е еден вид на шпанска музика и игра кој потекнува од Андалузијаво јужна Шпанија.
Се смета дека фламекото во форма каков што ни е познат денеска датира од 18 век а се состои од (cante), свирење на гитара (toque), танц (baile) и плескање со дланките (palmas). 

Во зборникот на Шпанската кралска академија фламенкото е поврзано со етничката група Роми (Gitanos) со фактот дека тие направиле сериозно влијание на овој жанр.

Во Ноември 2010 година УНЕСКО го прогласил за нематеријално светско богатство.

Инаку Фламенкото настанал во 16 век во Андалузија помеѓу Севилја, Кадиз и Херес  а за постоењето пресудни биле Арапите, Евреите, Андалузијците и најмногу Ромите.
Настанал со мешавина од ромска музика и народна андалузиска музика кој тогаш имала традиција со пеење во придружба на гитара.
Познати термини во фламенкото се:
Оле е иермин кој изразува воодушевување во перформансот на фламенкотом и преставува форма на шпански сленг од зборот „дојди“ (на шпански venga

Терминот Duende е специфично чувство во фламенкото. кога изведувачот чувствува длабока душевна врска помеѓу музиката и публиката.
Tener duende („Да се има Дуенде“) значи да се ума душа повисока состојба ма емоција и терминот е често поврзан со фламенкото. Уметничкиот и музичкиот израз посебно е направен од формата дуенде што значи вила, гоблин, мистично суштество во шпанската митологија.

 

Најпознатата логорашка песна меѓу Ромите - Phabol Lampa - Гори Ламба

Гори ламба, гори ламба
во Нишкопт логор, во нишкиот логор
Гори ламба мајко моја
во Нишкопт логор, во нишкиот логор

Таа гори, таа гори
но мене не ми свети, не ми свети
Таа гори мајко моја
Мене не ми свети, мене не ми свети

Ја најдоа, ја земаа
тројца млади џандари, тројца млади џандари
Ја најдоа, ја земаа
тројца млади џандари, тројца млади џандари

„Небо, Точак, Земја„ - ќе биде најновото филмско дело на СП БТР Продукција

По повеќе годишна адаптација како идеа, и напишано сценарио „ Небо Точак Земја„ е подготвен за негова реализација, и планирано е веќе на стартот на август 2019 година, да падне и првата клапа.

Самото сценарио се базира на еден документ кој ќе ги фрагментира потеклото, историјата, културата и традицијата на еден народ - Ромскиот Народ од целиот свет.
Воедно ќе бидат опфатени сите последователни сегменти , кои се причините за тие преселби, како и сите периоди од нивната богата и колоритна историја се до ден денешен.

Тоа подразбира теренско следење, снимање и документирање на фактите.
Според динамиката и сценариото патувањата ќе се спроведат меѓудругото на Европско тло (освен Македонија тука се вклучени Косово, Србија, Хрватска, Грција (Крит , Пелопонез), Бугарија, Романија, Унгарија, Полска, Чешка, Словачка, Германија, Шпанија, Португалија , Велика Британија) - вклучувајќи ја и Руската федерација, но и на азиското тло (Индија, Пакистан, Иран, и азискиот дел на Турција), како и на американскиот континент (САД и Бразил).

Проектот е замислен да придонесе за подобрување на социјалниот живот, зголемување на чувствителноста на односот кон Ромите и другите ранливи групи изложени на ризик од социјално исклучување. Истовремено ќе се направи и еден фокус од документарниот филм кои ќе придонесат за елиминација на стереотипите
Очекувани резултати во врска со предложениот проект ќе бидат:
Промоција на недискриминација, толеранција и социјална инклузија на Ромската популација, а тоа може да се постигне со овој документарец е со учество на повеќе реномирани меѓународни филмски фестивали.

Воедно како идеа од реализација на овој документ, да прерасне подоцна во еден голем филмски спектакл како Игран филм од историски карактер.
Инаку со свој потпис позади овој документарен филм ќе стојат како Продуцент Зоран Димов, Режија е на Коста Марковски, сценарио Рамуш Муарем - Цирко / Зоран Димов, камера, снимател Исеин Бајрам, Ерхан Демир, додека за монтажата е задолжен Ферди Осман. Како главен актер - наратор е Бајрам Северџан - Др Кољо.
Инаку филмот финансиски е подржан и од Филмскиот Фонд на Република Северна Македонија, Агенцијата за Филм.

 

Кратко инфо : Вистината за името - РОМИ

Прво именување на Ромите од страна на неРомите е забележано пред околу 1100 години наречени како Atsincana врз основа на грчкиот збор Athigganien, што значи „Недопирлив„ која е трансформирана потоа во Atsinganein, за на крај да се добие формата на зборот ЦИГАН.

Потоа ова именување полека ја губи трагата о се заменува со формата на зборот „Џипси" со верување дека Ромите доаѓаат во Европа од Египет - Еѓипќани (E)gyptians - Ѓупци, Еѓупци, Во Британија терминологијата е формулирана како Gypsy во Франција Житан - Gitan, во Шпанија Гитанос - Gitanos и сл 

Денеска секаде во светот се употребува терминологијата Ром. Ова е збор од ромскиот вокабулар - кои меѓусебно се наименуваа Ромите и забележано е уште од средниот век во земјите на Византија.

Според тоа и јазикот е наименуван - Ромски - Romani.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 73 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот