Култура

Успешна премиера на преставата „Прво јаболки, а потоа рози„ во Старат чаршија во рамки на фестивалот „Гаравде муја„

Во рамките на фестивалските активнсоти „Гаравде мујал – Скриени лица„ Здружението „Романо Ило„ како прав прества на публиката и беше понудена премиера од „Прово јаболки, а потоа рози„, комедија по сценарио и режија на Даниел Петровски.
Оваа 40-тина минутна предства беше вистинско освежување за публиката која преку метафора ја прикажа сликата на политичкото делување на Ромите во нашата држава. Преставата се изведе во детскиот театар во Старта скопска чаршија
Улогите во преставата ги толкуваа, Џемилијана Абдулова, Даниел Петровски, Сакип Мемет, Самсон и Рамуш Муарем -Цирко

Од 15 до 17 Ноември Ромски театарски фестивал „Гаравде муја„

Како дел од своите активности Здружението „Романо Ило„ од Скопје , на полето ка културните случувања и афирамција на ромската култура, од 15 до 17 Ноември во Скопје ќе ја организира манифестацијата Ромски театарски фестивал „Гаравде муја„.

На фестивалот ќе земат учество ромски театри од Косово, Србија, Хрватска и домаѓинот Република Северна Македонија.

Покрај театарските престави како специјален гостин е најавен и светски познатито режисер од театарот „Пхралипе„ г-дин Рахим Бурхан.

5-ти Ноември Светски ден на Ромскиот јазик

Ромскиот јазик  (изворно: rromani ćhib), е мајчиниот јазик на Ромите. Тој е дел од групата на индоариски јазици, поточно се класифицира или во централните индоариски јазици или во северозападни индоариски јазици. Доста често се класифицира и како своја посебна јазична гранка поради поголемиот број на сродни јазични варијанти.

Според ISO стандардите, јазикот е ставен во групата на макро јазици и се состои од седум под-јазици или големи дијалекти. Најголемиот дијалект е влашкоромскиот со околу 1.5 милиони зборувачи, потоа следат балканскоромскиот, карпатскоромскиот синтискоромскиот, велшкоромскиот, кало финскиот и балтичкоромскиот.

Ромска азбука
Ромската азбука е поим со кој се опфаќаат неколку латинични,  пишување кои се користат за запишување на ромскиот јазик и неговите дијалекти. Ромскиот јазик до 20 век не бил пишан јазик, иако првиот пишан документ на ромски датира од 1542. 
Во зависност од тоа каде се зборува јазикот, така варира и ромската азбука , и сега е во тек стандардизиран ромски правопис.

„Небо, Точак, Земја„ продолжува да се „тркала„ овој пат низ Романија и Бугарија

СП БТР под полна пареа работи и го снима документарецот за историјата , традицијата, културата, јазикот и идентитетот на Ромите!
Пакетот насловен како „Небо, Точак, Земја„, по завршената Руска етапа, сега беше во Романија и Бугарија.
Беа направени интервјуа и разговори со познавачи на сите сегменти од ромското прашање од овие држави.
Во Романија снимени се познатите и признати експерт за ромски јазик, и познавач на ромската историја, култура и традиција професорот Георге Сарау, Делиа Григоре, Адриан Бербек, Сорин Санду и други.
Во Бугарија исто така имаше интервјуа со активисти Роми кои имаат свои здруженија. Меѓу нив беше и познатиот росмки активисти Георге Баков.
Претходно во Скопје беше снимен и м-р Трајко Петровски. Во декември планирано е патување за Шведска и снимање на тој дел од документарецот.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 419 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот