Култура

Ромскиот уметник од Белгија Дурмиш Ќазим со своја изложба од 19 јануари до 17 февруари

Познатиот и признат уметник, кој моментално работи и живее во Белгија, Дурмиш Ќазим, новата 2019 ја започна успешно.
Во белгискиот град Андерлехт од 19 јануари до 17 февруари оваа година ќе има своја самостојна изложба на негови досега не објавени уметнички дела.

Тие се во разни форми, од портрети изработени во повеќе сликарски техники.
Неговата уметничка визуелност е богата и содржајна. Со тоа уште еднаш докажа дека се работи за врвен уметник, кој повеќе од една деценија ја работи професијата која очигледно дека ја обожава.

Неговата професионалн кариера од година во година оди во нагорна линија, и со таа активност се ештаблира во еден врвен уметник

Очекувањата се дека оваа изложба ќе биде посетена и дека тој нема да застане тука, туку ќе му биде мотив за неговата понатамошна успешна кариера.

Ромите во Загреб пристигнале во 14 век и беа месари, трговци и кројачи

Сега кога се одбележува 1000 години од миграцијата на Ромите интересот за нивната историја е уште поголем. Тие во овие илјада години успеале да го задржат својот идентитет, јазик, култура и обичаи и покрај големите турбуленции за време на нивното опстојување.

Според хрватските информации Ромите на територија на Хрватска пристигнале во 14 век. Инаку ромската заедница во Хрватска не е хомогена: говорат на различен јазик и се со различна религијска определба. Историските почетоци на Ромите во Хрватска се со скромни информации.

Според историско -лингвистички извори може да се заклучи дека Ромите се со потекло од северозападна Индија ( Дардистан, Ќафиристан), Според споменатото истражување Ромите на територија на Хрватска се спомнуваат за прв пат во Дубровник во 1362 година во трговските листи, и затоа се верува дека се занимаваа со трговија.

Тогаш „Еѓипќаните Влахо и Витан ја дадоа под залог на златарот Радан Братославиќ осум големи сребрени ремени. Факт дека се работи за трговска преписка може да се претпостави дека Ромите во тој период живееле во Дубровник.

Десетина години подоцна повторно се споменуваат и во Загреб каде се трговци, кројачи и месари. Историчарот Иван Крстител Ткалчиќ (1840. – 1905). во „Историската споменица на слободниот кралски град Загреб„ од 1885 година, како дел од најбројна ромска група доаѓаат помеѓу 10 и 15 веки се движат кон Средна Европа преку Мала Азија и Југоисточна Европа.


Link: https://www.vecernji.hr/premium/u-zagreb-su-stigli-jos-u-14-stoljecu-a-bili-su-mesari-trgovci-i-krojaci-1289228

Лети по Ромскиот Геноцид: Дел трет - 90-тите години го отворија патот кон половина милијарда чешки круни

Во третата статија посветена за историјата на Ромскиот камп „Лети„ во Писку и историјата на неговата локација под влијание на севкупниот развој на историјата на Ромите на територијата на Чехословачка. Периодот од 1980-тите години беше оној што би можеле да го наречеме релативно тивок, особено со оглед на тоа што требаше да следи во текот на 1990-тите.

Ужалените што ги загубија своите роднини во Лети, како и преживеаните затвореници, редовно го посетуваа и местото на гробиштата за логорот и гробиштата во блиското село Мировице, каде што повеќе од 200 ромски возрасни и деца од кампот беа погребан. Адолф Вондрашек, поранешен градоначалник на Мировице, се сеќава дека пред да има спомен-плоча на жртвите на Ромите направени во 1992 година и свечено обелоденето во присуство на свештеник и локални жители, самата ромска заедница била поставена на плочата гробишта во одреден момент во 1970-тите или 1980-тите.

Вондаршек почна да се интересира за темата на кампот Лети во 1964 година, кога купи куќа во Мировице, која првично беше дом на поранешен жандарм кој работел во кампот Лети. Наводно, поранешниот жандарм се оддалечил од селото токму поради неговото злогласно минато.
Според експертска проценка од 2017 година, вредноста на зградите и некои од парцелите, со оглед на нивната предложена употреба, изнесува 3 милиони евра. Државата сега им плати на акционерите на AGPI 17 милиони евра за да го купи објектот и додели уште приближно 4,6 милиони евра за да затвори.

Link: http://www.romea.cz/en/news/czech/lety-after-the-romani-genocide-part-three-the-1990s-pave-the-way-to-a-price-tag-of-half-a-billion-crowns

Конкурс за Филмскиот Фестивал "Златно Тркало 2019"

17-от Ромски филмски Фестивал “Златно Тркало“ ќе биде одржан во Скопје, Македонија во Април 2019.

Фестивалот е посветен на продукцијата околу Ромското население низ целиот свет. Сите видео продукции (документарци и ТВ филмови) продуцирани од Ромски или од не Ромски продуценти имаат право на учество.
Крајниот рок за поднесување на филмови е 28.02.2019 година.
 A. Главни Информцииn
 
Петнаесетиот Ромски филмски Фестивал “Златно Тркало“ ќе биде одржан во Скопје, Македонија во Април 2019.
 
Фестивалот е посветен на продукцијата околу Ромското население низ целиот свет. Сите видео продукции (документарци и ТВ филмови) продуцирани од Ромски или од не Ромски продуценти имаат право на учество.
 
Крајниот рок за поднесување на филмови е 28.02.2019 година
 
 
Б. Регулации за 17-от Ромски Филмски Фестивал “Златно Тркало“ - 2019
 
1.   Општи барања на Фестивалот за Скрининг и играње 
 
Ø     Документарци и ТВ филмови кои се занимаваат со Ромите кои биле или не биле прикажани на други фестивали
Ø    Силно се препорачува програмите да не бидат по долги од 30 минути 
Ø     Видеата можат да бидат покажани ако имаат Англиски коментар или Англиски диалози или ако оригиналната верзија има Англиски превод 
Ø    Фестивалот "Златно Тркало" ги прифаќа следните видео формати: ДВД ЦД, УСБ мп4 формат, УСБ-ДВД формат.
Ø     Нема граница за бројот на поднесени програми-секој продуцент,продукциска куќа или ТВ Станица можат да поднесат филмови колку што мислат дека е соодветно
Ø     Кога еднаш ќе се поднесе филм, тој неможе да се повлече.
 
 
2.     Како да се ја внесете вашата програма
 
Ø    Фестивалот "Златно Тркало" мора да прими ЦД/УСБ за скрининг на филмовите и комплетен и потпишан формулар најбрзо што може. Ние би сакале да ги пријавите вашите програми најбрзо што можете
Ø     Прегледот на ЦД-то исто така и ЦД-УСБ форматите мора да имаат Англиска синхронизација и диалог или преводи 
Ø     Следниве информации мора да бидат предвидени за време на предавањето на филмовите:
Англиска скрипта на програмата English script of the program
Листа на титловите на јазиците (Ромски, Македонски и Англиски)
Биографија на режисер(ите)
Филмографија на режисерот 
Кратка историја на продукциската куќа
Промотивни материјали (Фотографии, постери итн)
Листа на диалози на Англиски 
Ако сакате да внесете две или повеќе програми во фестивалот, направете копија од формуларот за секој филм
 
3.     Селекција на програмите
 
Менаџментот на фестивалот  "Златното Тркало"  ги одбира програмите кои ќе бидат внесени во програмската секција. Приоритет може да добијат тие кои ги сретнуваат критериумите кои се сугерирани од предметот за Генерална Информација. Во случај да се одбере програмата, фестивалот ке го извести апликантот, режисерот, продуцентот и дистрибуторот на филмот.
Во случај ако програма не се одбере официјално и апликантот, режисерот, продуцерот, дистрибуторот на филмот се заинтересирани да го прикажат на ТВ, може да се аранжира со организаторот.
 
4.     Авторизација 
 
По официјалната селекција на програмите фестивалот “Златно Тркало“ има право да:
Ø     Да користат три минути од програмата која за прикажувачки цели на локални, национални или интернационални телеивзии на сајтот на Златното Тркало или во кино
  Откако ќе заврши фестивалот, организаторот исто така ќе ги има правата за еден скрининг и плус еден репризен скриниг на пристигнатите и селектираните програми во програмната шема на ТВ. Со ова се подразбира дека организаторот и учесникот се задолжени да потпишат заеднички договор. Во еден збор, ние ве информираме дека вашите програми ќе бидат прикажани на нашиот ТВ канал. 
Ø    Користење на рекламен материјал од секаков вид за да се промовира фестивалот 
Ø    Чувајте ги испратените ЦД/УСБ за не циркулирани референци и едукативни цели во нивната архива и подготовка на каталог за сите програми испратени до фестивалот 
 
5.     Транспорт на фестивални програми 
 
Пред март 2019 фесовалот мора да добије скрининг копија на програмата во случат ако фестивалот “Златно Тркало“ сака да ја искористи програмата за прес скрининг, испраќачот ке биде контактиран пред време за оваа дата. 
Ø   Транспортот на ЦД/УСБ мора да биде преку ДХЛ, Федекс или било која друга брза пошта, поради безбедносни причини  
Ø     Повик за плаќање мора да ги придружи ЦД-ата/УСБ-ата, нагласувајќи го името на праќачот, насловот на програмата, големината, должината и дали е во боја или црно бела слика 
Ø   Изјава која го потврдува не комерцијалниот материјал и вповратната адреса мора да ги придружи ЦД-ата/УСБ-ата. 
Ø     Трошоците на транспортот до Македонија се одговорноста на апликантот 
Ø     Фестивалот нема да ги врати добиените ЦД-а/УСБ-а
 
6.     Покани 
 
Ø     Сите покани ќе бидат пратени преку е-маил 
Ø     Секој кој што сака да го посети фестивалот е должен да потполни акредитација по пристигнувањето. Акредатиционите формулари може да се подигнат во фестивалската канцеларија. 
 
7.     Жири  
 
Ø     Интернационално жири сочинет од експерти во ТВ и филмскиот бизнис, исто така и истакнати преставници од целата културна сфера на Ромската и не Ромската националност, ќе ги издвојат најдобрите од номинираните програми 
Ø    Бројот на членови на жирито и членовите сами се номинирани од Фестивалскиот меаџмент 
Ø    Официјалното фестивалско жири е целосно независно и со слобода да ја избере победничката програма  
Ø    Одлуката на жирито е конечна 
 
8.      Награди
 
o       Златно Тркало Главна Награда - Гранд При
 Златно Тркало за најдобар документарец 
o       Златно Тркало за најдобар режија 
o       Златно Тркало за најдобро сценарио  
o       Златно Тркало за најдобра фотографија 
o       Златно Тркало за најдобра музика 
Златно Тркало за филм посветен за Ромската Декада
Награда за едноминутно видео
 
Контакт информации 
 
Записи, прегледи ЦД-а/УСБ-а и документациски материјали, исто така и кореспонденцијата треба да биде адресирана кај: 
 
СП БТР Продукција
Ул 376, бр 108 
1000 Скопје, Македонија
(За филмскиот фестивал “Златно Тркало - 2019“)
 
Тел./факс: + 389 2 3216 000; + 389 2 2656 901
e-маил:Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот