Едукација

Десет нови Педагошки асистенти благодарение на спроведените обуки на РБИЦМ со финансиска поддршка од страна на Амбасадата на Република Словачка во Скопје

Како во изминтаниве неколку години така и оваа со обука која стартуваше од месец мај 2023, РБИЦМ заедно со творецот и иноваторот на вој проект нејзиниот претседател  Зоран Димов го имплементира проектот „Педагошки асистенти„, за помагање на деца од основните училишта„. Кандидатите на овие обуки се стекнуваат со Диплома со занимање – Педагошки асистенти.

Оваа година обуката успешно ја минаа десет кандидати, кои истата ја посетуваа од месец мај 2023, а со стартот на новата учебна година ќе ја започнат и својата активност како педагошки  асистенти во совладување на училишниот материјал на ученици кои имаат потешкотии во нивно учење. Таа активност ќе биде спроведена до крајот на декември 2023.

Сите овие Педагошки асистенти потоа можат и да засноваат работен однос и да бидат ангажирани од страна на самите основни училишта.

Инаку потребно е да се напомене дека оваа обука беше спроведена и финансиски подржана благодарение на Амбасадата на Република Словачка во Р.Северна Македонија, кои издвоиа средства за нејзина реализација.

Мехрема Ѓукатани (20), е прва Ромка која завршила веронаука во Медресата „Мехмет Фатих„ во Подгорица: Мојот хиџаб е мојата круна

Мехрема Ѓукатани вели дека интересот и мотивот за исламското средно училиште го нашла во секојдневниот живот на семејството, пријателите и колегите.

Ми препорачаа Медреса и размислував и желба ми беше да се запишам и се запишав“, вели Мехрема. Не беше лесно, но чувството по дипломирањето беше посебно, вели Мехрема.

Во еден момент застанав и размислував дали е можно да го завршив и бев премногу горда на себе. И родителите беа горди, особено татко ми“.

Мехрема сега е пример за другите девојки околу неа кои се заинтересирани да ги следат нејзините стапки „и многу ме прашуваат како сум го постигнала тоа и да им дадам совет, а добар совет лесно се дава“.

Од шестата година дознала дека ја сака религијата. Оттогаш почнала да истражува и учи, но и да ги практикува постулатите на исламот во секојдневниот живот.

„Така стекнав доволно знаење за религијата и сè уште преземам чекори да барам повеќе знаење за мојата религија“, додава Мехрема.

Link: https://romanet.me/vijesti/prva-romkinja-maturantkinja-medrese-mehmed-fatih-moj-hidzab-je-moja-kruna/?fbclid=IwAR0mYGn5Eg9ZCJsYe2ECR_PLX4BWYEDWmCP4_9IRR3gQQOC_3v5Hhxc66ww

Youtube:

Младиот Ром Димитрије Голубовиќ од Ниш прогласен за надобриот млад филозоф во светот!

Димитрија Голубовиќ (17) млад Ром од Ниш со златен медал се врати од Грција од меѓународен натпревар.

Тој е ученик од трета година во гимназијата „Бора Станковиќ„ во Ниш.

Тој го освои златниот медал на штотуку завршената Меѓународна филозофска олимпијада ИПО 2023 во Грција. Димитрија најпрво победи на државниот натпревар во Пожаревац, кој го квалификуваше за престижната светска филозофска изложба. Во Грција неговиот филозофски есеј на англиски е прогласен за најдобар меѓу 103 натпреварувачи од 49 земји, според стручното жири!

- Имаше  пет критериуми кои беа вреднувани. Тоа се аргументација, филозофска поткрепа, оригиналност, структура на есејот и конечно - одговарање на темата на вистински начин. Имав тема која се занимаваше со субјективноста на моралната перцепција, всушност беше цитат од Хјум. Беа потребни четири часа за да се направи. Имав страв од сцената кога почнав да пишувам бидејќи конкуренцијата беше навистина неверојатна. Но, кога ја напишав првата страница, нервозата исчезна - раскажува Димитрије. - Тоа беше најдобриот есеј што го напишав во мојот живот, навистина дадов се од себе. Кога моето име не беше меѓу почесните дипломи, знаев дека освоив медал. Кога сфатив дека не сум ниту меѓу бронзените ниту меѓу сребрените медали, помислив дека го освоив златото и не можев да поверувам. Кога го слушнав моето име - тоа беше нереално чувство. Знаете, се подготвував за тоа злато, но кога тоа навистина ќе се случи, тоа е неверојатно. Златото на Светската Олимпијада е предалеку и кога ќе се постигне ќе изгледа неверојатно, се уште не сум целосно свесен дека го освоив првото место - вели Димитрије.

Република Чешка: Учениците Роми сè уште се во голема мера сегрегирани во чешкиот образовен систем

Податоците за бројот на ученици Роми во предучилишните установи, основното и средното образование во Чешка се произведени од учебната 2016/2017 година преку квалификуваните проценки на чешкото Министерство за образование, млади и спорт (Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - MŠMT ). Од достапните податоци за учебната 2020/2021 година произлегува дека основно училиште учеле околу 950.000 ученици, од кои 35.000 биле Роми. Според анализата на Канцеларијата на Јавниот бранител на правата, која ги прегледала податоците, од 4.211 основни училишта во Чешка има 262 кои се повеќе од 34% Роми. Има 126 училишта во кои повеќе од 50% од учениците се Роми.

Link: https://romea.cz/en/czech-republic/romea-newsletter-romani-pupils-still-greatly-segregated-in-the-czech-education-system-updated-situation-causes-and-efforts-to-solve-this-problem

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 161 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот