Едукација

„ Државата отвара оглас за образовни медијатори, а нема место за „Педагошки помошници„ кој е многу поуниверзален!„

По покана од Ромската редакција при МРТВ „Бијандипе„ свое гоостување имаше претседателт на РДИЦМ Зоран Димов. Тема на разговорот беа „Педагошките помошници„, проект кој го спроведува РБИЦМ неколку години наназад од кои како нејзин провајдер произлегуваа стручен кадар кој е обучен и сертифициран за помош на деца ученици  од основното образование кои имаат потешкотии во совладување на училишниот материјал.

Самите педагошки помошници освен што се во координација со децата тие се во координација и со училиштата каде учат децата и воедно со нивните родители. Тие ги посетуваат децата и во нивните домови и заедно се трудат да го совладаат материјалт за кој децата имаат потешкотии за време на часовите.

Инаку Педагошките помошници поминуваат стручна обука, за потоа полагаат и се стекнуваат со дипломи со истото звање. Тие веднаш потоа можат да бидат и поконкуретни на пазарот на трудот.

Но за жал засега државата како да нема слух за оваа група, затоа што МОН неколку години наназад, отвара конкурси за обука на образовни медијатори кои за волја на вистината имаат помала епизодна улога – за разлика  од Педагошките помошници кои имаат поуниверзална и посуштинска улога во пружање помош на децата ученици.

Доле на линкот може да ја проследите целата емисија д гостувањето на Зоран Димов

Video: https://u.pcloud.link/publink/show?code=5ZACRGVZc1fB6g1MyQLZj5jNZQXa79f1OFQHAtj4ru2fSwF6vPW87

Алвин Салимовски, директор во ООУ „Браќа Размиз - Хамид“: Ги разбиваме стереотипите дека ромските деца не учат

Постојат стереотипи дека ромското население не учи доволно. Нашата мисија е токму тоа, да ги разбиеме овие стереотипи, вели Алвин Салимовски, директор на училиштето „Браќа Рамиз - Хамид“ каде 90 проценти од учениците се Роми.

Со повеќе од 2.000 ученици, речиси 80 паралелки и 121 наставник, во одделенска и во предметна настава, училиштето „Браќа Рамиз - Хамид“ од скопската општина Шуто Оризари е едно од најголемите основни училишта во земјава.

„Мисијата на ова училиште, на прво место, е квалитетно образование“, вели Алвин Салимовски, директор на „Браќа Рамиз - Хамид“.

Салимовски вели дека главна цел им е на учениците да им се oлесни следењето на наставата.

„Во ова училиште се направени многу реконструкции, со една цел – учениците да го чувствуваат училиштето како свој дом“.

Сепак, ниту ова училиште не е имуно на трендот на иселувањето што важи за целата држава и кој води кон намалување на бројот на учениците.

„Има многу семејства што заминале во странство, престојуваат во странска држава неколку месеци, па се враќаат повторно во нашето училиште. Па други семејства одат. Но, да, во последно време бројот на ученици е намален токму поради заминувањето во странство“.

Еден од предизвиците со кои се соочува училиштето е што дел од родителите и не ги запишуваат првачињата во предвидениот мајски уписен рок.

„И доаѓаат во август, во септември. Таа бројка се менува. Меѓутоа бројката на првачиња, оваа година, и три години наназад се движи се од 250 до 300 првачиња“.Но, има и ученици што прекинуваат со одење на настава. Најчести причини за тоа се немање постојани живеалишта, како и заминувања на сезонска работа на семејствата низ државата или во странство. За да се надмине тој проблем, училиштето ги испраќа наставниците да разговараат со родителите, како прв чекор за враќање на тие деца во училишните клупи.

„Наставниците одат, го посетуваат домот, извршуваат разговор со родителите, доколку се тука. Доколку успееме да ги вратиме во образование, тогаш сме успеале. Доколку не, тогаш во тој случај ги праќаме и образовните медијатори“.

Во владината стратегија за инклузија на Ромите 2022 – 2030 година се посочува дека кај дел од учениците се забележува и понизок степен на успех. Првиот човек на „Браќа Рамиз Хамид“ укажува дека голем удел во тоа има финансиската состојба на семејствата. „Доколку родителите се невработени, немаат можност на своите деца да им овозможат сè што е потребно за училиште, тука веќе настанува проблем. Во нашето училиште имаме и ученици коишто доаѓаат од многу сиромашни семејства“.

Алимовски смета дека едно од решенијата за таа состојба е да им се обезбедат соодветни услови на учениците.

„Ние како наставници не можеме да го смениме домот на ученикот, меѓутоа училницата можеме да ја смениме“.

Според Стратегијата за инклузија на Ромите нема точен податок за бројот на децата Роми во државата што се надвор од образовниот процес. Од „Браќа Рамиз Хамид“ сметаат дека таа бројка кај нив е мала, но главната порака ја упатуваат до родителите.

„Се трудиме да ги информираме и да им укажеме на родителите дека образованието е една од најбитните алки во животот“.

Link: https://mk.voanews.com/a/borba-protiv-stereotipite-uchilishteto-brakja-ramiz---hamid-so-misi%D1%98a-da-sozdade-uspeshni-generacii/7263625.html

 

Претседателот на РБИЦМ, Зоран Димов изрази голема благодарност до Амбасадорот на Р.Словачка во Скопје, НЕ Хенрик Маркуш во реализација на проектот „Педагошки помошници„

Во рамките на активностите на Ромскиот бизнис инфрмативен центар во Македонија и успешната реализација на проектот – Обука за нови Педагошки помошници, нејзиниот претседател Зоран Димов, имаше средба со Амбасадорот на Р.Словачка во Скопје, НЕ Хенрик Маркуш.

Целта на оваа средба која беше остварена во Амбасадата на Словачка, беше изразување на голема благодарност до Амбасадорот Маркуш за несебичната финансиска помош од страна на Словачката Влада за реализација на проектот „Педагошки помошници„ за помош на деца во основното образование„ кој како спроведувач и провајдер на обуката е РДИЦМ.

Од оваа обука произлегоа нови 10 Педагошки асистенти, како кадар кои со стекнатите сертификатим вршат активности и работа со деца од основните училишта, кои имаат потешкотии во совладување на училишниот материјал.

За време на средбата Зоран Димов ја изрази својата благодарност до словачкиот амбасадор Маркуш, за несебичната  финансиска поддршка во реализација на спроведување на проектот.

По тој повод Димов му врачи и специјална плакета – благодарница. Амбасадорот Маркуш за време на оваа средба, го изрази своето задоволство што помогнаа во реализација на спроведување на обуките, и напомена дека овој проект го оценија како важен, токму затоа што се работи за една од најмаргинализираните заедници како во светот така и во Македонија , а тоа е ромската заедница.

Тој напомена дека и во иднина Словачкатра амбасада е подготвена да помогне, во слични вакви проекти кои се тесно поврзани со ромската заедница.

Р.С.Македонија: Од утре започнува учебната 2023/2024 година, првпат ќе има и пролетен распуст

Учебната 2023/2024 година ќе започне на 1 септември, а ќе трае до 17 јуни, изјави министерот за образование и наука, Јетон Шаќири на денешната прес-конференција.

Согласно одлуката донесена на владина седница, сите ученици од основните и средните училишта првпат ќе имаат пролетен распуст кој ќе трае од 29 април до 5 мај, практика, која министерот вели дека се применува во повеќе европски земји и која според наставниците и стручните служби ќе донесе подобри резултати.

Во однос на учебниците, најголем дел од учебниците за основното образование кои се одобрени, како и новите учебници за трето одделение, се веќе испорачани до училиштата. Останатиот дел, претежно новите учебници за шесто одделение ќе бидат доставени веднаш откако ќе бидат одобрени од Комисијата за учебници, а во меѓувреме учениците ќе се послужат со помошни материјали, кои се достапни на веб-страницата Бирото за образование и развој.

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 95 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот