Едукација

ЗРДИЦМ објавува повик за обука на „Педагошки помошник за деца ученици во основното образование„

Во рамки на реализација на програмата „Педагошки помошник за ученици во основно образование„, која има за цел оспособување на кандидати за успешна работа со ученици од основно образование кои покажуваат понизок успех во учењето во насока на пружање помош за запишување на ученици во основно образование и во подучување на ученици во основно образование за совладување на училишното градиво, и во тој контекст Здружение Ромски деловен информативен центар во Македонија – ЗРДИЦМ објавува повик за кандидати – посетители за стекнување на диплома за ова стандардно занимање – „Педагошки помошник„.

 Инаку во условите на стандард од занимање „Педагошки помошник „ во самата програма стојат и општите услови за идните посетители и тие се следните :

–  Диплома за завршено најмалку средно четиригодишно образование (Стручни    технички училишта, Економски или правни смерови, или Општи гимназии)
–  Познавање на работа со компјутер
– Да е постар од 18 години.
– Да е државјанин на Република Северна Маедониј

- CV и контакт број

Сите документи да се испратат на е маил : Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. најдоцна до 26.05.2023 година.

Емран Исмаил е првиот Ром – помлад судски соработник во Вишиот Управен Суд во Р.Северна Македонија

Деновиве Емран Исмаил има причина да биде горд како на себе така и на својата професионална кариера, Всушност Емран деновиве доби решеније за позицијата  „Помлад судски соработник  во Вишиот Управен Суд. Емран Исмаил е и првиот Ром во Република Северна Македонија од своето осамостојување.

Инаку Емран Исмаил своето средно образование го заврши во С.У.Г.С Гимназија „Јосип Броз - Тито“ Скопје.  Потоа започна да студира на Правен Факултет "Јустинијан Први"/ Faculty of Law "Iustinianus Primus"  Своите студии ги заврши навремено и беше одличен студент и беше Магистар со просек 9.5 по Меѓународно право и право на ЕУ.

Пред да биде назначен за Помлад судски соработник тој стажираше една година во Кривичниот Суд .

Инаку ингеренциите се да одлучува за судир на надлежности меѓу органите на Републиката, меѓу општините и Градот Скопје, меѓу општините на Градот Скопје и по споровите настанати за судир на надлежности меѓу општините и Градот Скопје и носителите на јавните овластувања, ако тоа е предвидено со закон, доколку со Уставот или законите не е предвидена поинаква заштита.

 

Министерство за Здравство: Учебната година почна со физичко присуство, апелираме родителите да се вакцинираат

Пред почетокот на новата учебна година, земјите во регионот ги соопштија одлуките наставата за учениците да се одвива со физичко присуство под јасно утврдени здравствени протоколи, за разлика од минатата година, кога во повеќето држави имаше целосно затворање на училиштата.

 

Надлежните се согласни дека за здравјето на учениците е приоритет, но за епидемиолошката состојба да биде стабилна и наставата да се одржува непречено до крајот на учебната година, неопходно е што поголем дел од населението да се вакцинира, пред сè родителите и просветните работници.

 

MЗ апелира за масовна вакцинација, особено на родителите чии деца ќе тргнат на училиште и во градинка, како би се заштитиле семејствата.

Во случај на влошување на епидемиолошката состојба, МОН по проценка на Комисијата за заразни болести, за реализација на наставата има две резервни сценарија со кои ќе се заштити и зачува здравјето на учениците и наставниот кадар како приоритет, притоа одржувајќи го континуитетот на образованиот процес.

 

Чешкото училиште тврди дека е „случајно“ тоа што белите деца се одделени од ромските деца во одделно одделение во прво одделение

Во основното училиште „Во стадион“ во Мост, Чешка, деца со бела кожа, наводно, започнале прво одделение во класа „1.А“, додека деца поврзани со Роми, прво одделение во класите „1.Б“ и „1.Ц“ „- и медиумите известува дека директорот тврди дека поделбата е„ случајна “, но родителите на ромските деца се убедени дека се работи за спротивното. „Синот на сестра ми е на иста возраст со мојата ќерка и тој е назначен во 1.А“, изјави мајка на дете кое не било во класа 1.А.
„Кога ни ги покажаа своите фотографии од првиот училишен ден, моето девојче беше во солзи“, рече таа. „Децата во 1.А имаа маскота во училницата и нивните родители беа сите заедно со нив за да ги фотографираат.
„Тогаш забележав нешто друго“, рече мајката. „Сите деца во класот беа бели“.
„Тие деца [во 1.А] сите имаат светла кожа“, рече мајката. „На другите часови, сите деца се Роми“.

Link: http://www.romea.cz/en/news/czech/czech-school-claims-it-apos-s-random-that-white-children-are-segregated-from-romani-children-in-separate-first-grade-class

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 75 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот