Едукација

Бугарија: Училиштата каде мнозинството Ромски деца учат како ќорсокак

Речиси една третина од децата Роми во Бугарија одат во училишта каде ова малцинство е мнозинство е последациа од маргинализација и отфрлање.

На почетокот на 2000 та година беше усвоен нов закон со кој им се дозволува на родителите сами да одберат во кое училиште ќе оди нивното дете.

Според Агенцијата на ЕУ за основни права, процентот на деца Роми кои одат во ромско училиште во Бугарија, последниве пет години се искачи од 16% на 29%. Тоа е највисоката стапка во деветте југо-источни земји членки опфатени во студијата.

Против политиката на маргинализација се бори директорката на едно училиште Ирена Цукева.
Таа имаше среќа дека ја има поддршката од професорот Росен Богомилов. Тој е единствениот учител Ром во нејзиното училиште и им е вистински пример на децата.

Директорката Ирена Цукева беше единствената што го прими и тоа со широко отворени раце и надеж. Тој веќе пет години предава историја и географија, а од почетокот на септември е и заменик директор.

Росен Богомилов и Ирена Цукева сакаат преку образование на децата Роми да им створат основа за иднината. Веќе десет години тие им нудат можност и на нивните родители и останати возрасни лица да се дообразуваат. 82 возрасни лица успешно полагаа минатата година, а најстариот од нив беше еден 60 годишен човек.

Од годинава Цукева и Богомилов сакаат да постават и медијатор кој ќе се грижи за социјалните проблеми на учениците Роми и ќе работи поврзување на ромските семјства и училиштето. „Некогаш децата не доаѓаат на училиште бидејќи немаат зимски чевли," вели директорката. Поради тоа со години децата спроведуваата акции за помош на сиромашните деца

 

Link: https://www.dw.com/mk/%D0%B1%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA

Ромскиот професор од Универзитетот во Тексас, награден со признание за честа од британската кралица Елизабета Втора

Британската Кралицата на Јан Хенкок му додели титула од Високиот ред на Британското кралство за неговата работа за проучување на ромската култура и нејзините луѓе, кои многумина погрешно ги нарекуваат како Цигани.

Во продолжение на книгата на Јан Хенкок од 2010 година, "Опасност! Образован Ром ", неговиот уредник го опиша Ханкок како" необичен човек ". Сега професорот по англиски јазик и лингвистика на Универзитетот во Тексас во Остин ја прифати наградата што понатаму го издвојува од просечен научник: Во декември, кралицата Елизабет II од Британија го назначи како офицер на Најдоброто со Орден на Британското кралство.

Хенкок вели дека својата академска кариера ја започнал со изучување на креолскиот јазик, но потоа се префрлил на изучување на ромски студии откако почнал да го посетува Универзитетот во Тексас.

"Ромскиот јазик е вистинскиот збор за популацијата Роми каде другите погрешно ги нарекуваат како Цигани е", вели Хенкок.
Хенкок, кој и самиот е Ром, вели дека неговите ученици погрешно разбрале што значи "Цигани" во прв план.
"Неколкумина ученици кои се појавија во прва студиска класа по ромски јазик беа необично облечени кои асоцираше на ромската традиција и имаа мониста, обетки и долги фустани", вели Хенкок. "Кога потоа дознаа дека тоа е многу посериозен курс од тоа, изгубив голем број ученици".

Дел од тоа недоразбирање, вели тој, произлегува од многуте негативни стереотипи кон Ромите. Тие често се смета дека се на маргините на општеството, и се поврзани со гатање , крадци на деца и сл, вели Хенкок. Дури и некои од неговите колеги првично се спротивставија на неговите напори да го проучат ромскиот народ како официјална, посебна култура.
"Ако ние како население не можеме да го сфатиме сериозно, тогаш проблемите со кои се соочуваме не може да се сфатат сериозно", вели Хенкок.

 

Link: http://www.texasstandard.org/stories/ut-romani-scholar-honored-by-britains-queen-elizabeth-ii/

Системски решенија за решавање на проблемите на Ромите

Само 2.1 отсто од децата Роми се вклучени во предучилишното образование во Република Северна Македонија, но оваа бројка ќе се зголемува.

Министерство за труд и социјална политика направи освежување на системот, затоа што сите реформи кои ги реализираме се однесуваат најмногу на сиромашните граѓани „Република Северна Македонија има само 30% од деца опфатени во предучилишното образование, односно тоа значи и помал број вклучени деца Роми од 2,1 отсто.

Позитивните ефекти кои досега ги дадоа имплементираните проекти и систематизацијата на дел од нив во јавни политики финансирани од државата се најголем доказ дека постигнувањата кај учениците Роми не заостануваат во споредба со другите ученици не-Роми кога им се обезбедуваат неопходни услови и поволни можности за образование.

Според него, новата стратегија на Ромскиот Образовен Фонд, 2021-2030 година, се темели на три стратешки цели, односно добри резултати од учењето и транзиција на пазарот на трудот и јавното

Во Србија сеуште на училиште ги учат децата кои се „Циганите„

Иако на сите им е добро познато и воедно заведено на национално и интернационално ниво дека терминологијата „Цигани„ уште од 1971 година е заменета со терминологијата „Роми„, таа воопшто на повеќе места и начини не се употребува.

Доказ за тоа е и во Србија во ОУ. Јосиф Панчиќ во Белград., каде наставничката на учениците од второ одделение им ја поделила приказната „Циганот и дињата„. Претпоставка е дека наставничката сакала на децата да им сподели некои наворученија кои можат да произлезат од такви приказни. Но во тоа одделение имаше и еден ученик од Ромска националност, и може да се запрашате, како се чувствувало тоа дете?

Токму во пресрет на 8 Април Интернационалниот ден на Ромите, наместо да им даде некоја задача на тие деца да научат нешто повеќе за Ромите и елиминирање на пежоративот „Цигани„ па да научат нешто повеќе за Јул Бринер, Чарли Чаплин , за Рони Вуд, Ава Гарднер или Хоакин Кортес и сл.
До која крајност се оди во се поголемата стигматизација и антиромско расположение. Типичен пример за тоа е и овој пример од Србија. Па до кога?

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 125 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот