Едукација

Македонци се пишале Роми за да добијат стипендија, но МОН ги разоткри

По направениот увид на апликациите на кандидатите за стипендии на студенти Роми за академската 2023/2024 година,  преку директен контакт за обезбедување на редовноста на студентот и валидација на изјавата за етничка припадност до јавните и приватните универзитети, констатирано е дека од вкупниот број на апликати (149), осуммина од кандидатите потпишале изјава дека се припадници на ромската етничка заедница, додека при упис на високообразовна установа се запишани како редовни студенти, но се декларирани како припадници на други етнички заедници, велат од МОН. Министерството за образование и наука, доделува стипендии за студенти Роми кои се воедно и јавна политика и истите се дефинирани во Законот за студентски стандард од академската 2015/2016 година.

Средствата за стипендиите за студенти Роми се целосно обезбедени од посебна буџетска програма на МОН, наменета за поддршка на образованието на Роми и целта на истите е да се доделуваат исклучиво на припадници на ромската етничка заедница.

Благодарение на оваа јавна политика, бројот на студентите Роми во изминатите 11 години се зголемува значително, а за тоа говори фактот што во текот на академската 2015/2016 година беше објавен Конкурс за доделување на 30 стипендии, а оваа академска 2023/2024 година МОН објави Конкурс за доделување на 135 стипендии за студенти Роми.

Сите студенти Роми кои ги исполнуваат условите за добивање на оваа стипендија, редовно се исплаќани и во моментот ја очекуваат исплатата на стипендијата за месец мај 2024 година.

Link: https://www.slobodenpecat.mk/makedonci-se-pishale-romi-za-da-dobijat-stipendija-no-mon-gi-razotkri/

Пристигање на Ромите во Европа ?

Нема веродостојни извештаи за азиската и раната предевропска историја на Ромите, туку само навестувања, чие толкување, во повеќето случаи, сè уште е само тема на научна дебата. Можеби никогаш не знаеме точно зошто, како и кога Ромите првпат се населиле во Европа. Во тој случај, периодот од 1200 до 1500 година носи важни промени: од 14 век наваму, современите докази несомнено потврдуваат дека споменатите луѓе и групи дефинитивно биле Роми. Општо е прифатено дека Ромите веќе живееле во европските делови на Византиската империја пред 13 век. Во секој случај, останува нејасно кога точно првите Роми почнале да се движат северно од нивните населби во Грција. Исто така, не знаеме зошто и во колкав број ја напуштиле Византиската империја. Најверојатно, од средината на XIV век наваму групите се преселиле на север. Како прво, документите не мора да укажуваат на Ромите, и може да се толкуваат како доказ за постоењето на Ромите во Влашка, во денешна Романија. Оттогаш, Ромите се почесто се споменуваат; овие документи наведуваат дека ромските групи го истражуваат европскиот континент. Уште во 1435 година, Ромите биле добро познати во повеќето европски градови. [Ил. 1] Знаењето за новодојденците не се прошири на ист начин како што се зголеми бројот на извештаи за нив. Постојат записи за погребни писма од императори, кралеви и папи и легенди за аџилак, кои треба да обезбедат пријателски добредојде во доцниот среден век, силно обликуван од христијанството. Се споменуваат и занаети како што се гатање и дланка или нечесни вештини како што е џепна кражба - домицилното население (Европјаните) го гледало само она што треба да го види или што сакале да го видат: многу од најраните извори ги обвинуваат Ромите за неморал и атеизам. , или за шпионажа во полза на Турците и воопшто, без никакви докази се дава слика на „неверодостојни“ и „неверодостојни“ луѓе. Затоа, најраните европски извештаи формираат јасна слика за Ромите; таа слика, сепак, до ден-денес е искривена слика, карикатура, која продолжува да ја обликува неромската слика на Ромите.

Link: https://rm.coe.int/dolazak-u-evropu-informativna-brosura-o-istoriji-roma/16808b193a

 

Јавен повик за финансиска поддршка за учениците од основните и средните училишта

Јавен повик за финансиска поддршка за учениците од основните и средните училишта чии семејства имаат вкупни месечни приходи од нето плата до 50.000 денари. Финансиска поддршка во износ од 1.800 денари за учениците од средното образование, односно 1.200 за учениците во основното образование.

Се повикуваат сите ученици од основно и средно образование кои ги исполнуваат следните услови:

1.Да се државјани на Република Северна Македонија;

2.Да се редовни ученици во основното, односно средното образование;

3.Да се ученици чии семејства имаат вкупни месечни приходи од нето плата до 50.000 денари.

Учениците треба да се пријават во училиштето во кое се запишани.

Рок за пријавување од 18 до 24 декември 2023 година.

Објавени се резултати од конкурсот за стипендии за студенти Роми

Сите добитници на стипендија треба да симнат, испечатат и пополнат договор во два примерока најдоцна до крајот на неделава

Министерството за образование и наука (МОН) вчера ги објави резултатите од конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти Роми запишани на студии од прв циклус на јавните и приватните високообразовни установи во земјава за студиската 2023/2024 година.

Според резултатите, условите за добивање стипендија ги исполнуваат 122 студенти, додека во конкурсот беа предвидени вкупно 135 стипендии.

Сите добитници на стипендија треба да го симнат, испечатат и пополнат во два примерока договорот и да го достават на адресата на МОН – ул. „Св. Кирил и Методиј“ бр. 54, 1000, Скопје, најдоцна до недела, 17 декември.

Резултатите може да се најдат на овој линк, додека договорите што треба да ги потпишат студентите може да се симнат од тука.

Висината на стипендиите за студентите Роми изнесува 6.000 денари месечно за девет месеци во текот на една студиска година.

Link: https://meta.mk/objaveni-se-rezultati-od-konkursot-za-stipendii-za-studenti-romi/

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 137 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот