Социјала

Србија: Алармантно предупредување - Се повеќе млади Роми на возраст од 28-29 години имаат предвремени срцеви удари, кардиоваскуларни болести и дијабетис

Познатиот интернист-кардиолог од Лесковац, д-р Миодраг Миладиновиќ-Мици, има повеќе од две децении работно искуство, има одличен пристап и комуникација со пациентите и е многу посветен на нивното лекување.

Тој она што може да се каже од клиничкото искуство, опфатено со децении од коронарното одделение на Општата болница Лесковац, е дека клиничкиот впечаток е дека припадници на ромската популација на порана возраст се поголема веројатност да имаат срцев удар и коронарни заболувања, дека жените кои припаѓаат на ромската популација имаат дијабетес и бубрежна инсуфициенција на порана возраст, веќе во триесеттите години.

„Меѓутоа, клиничкиот впечаток, кој може лесно да се преточи во статистика, е дека припадниците на ромската популација, ја трпат истата болка како и оние за кои е направена статистичката анализа, имено во Чешка, Словачка, Романија и во Хрватска, каде што патем има многу Роми и тие формираат човечка социјална заедница во која живеат, а анализирани се за да покажат дека луѓето со ист крвен притисок, ист холестерол, со иста телесна тежина, таканаречените Кавкајци, во споредба со припадниците на ромската популација, припадниците на ромската популација имаат повеќе кардиоваскуларни заболувања. Зошто е тоа така. Постојат неколку причини. Едниот е генетски. Преведено едноставно, имаат предвремена ангина пекторис, предвремен миокарден инфаркт, предвремена аортна дисекција затоа што имаме, можам да ви кажам од искуство, воопшто не е чудно што мажите на дваесет и осум, дваесет и девет години имаат срцев удар, значи станува збор за припадници на ромската популација. Тоа значи генетска предиспозиција.

Кога зборуваме за скратување на животот на припадниците на ромската популација, тоа значи дека очекуваниот животен век е пократок од оној на Кавкајците, да ги наречеме сите така, нема да користам други термини сега, но тоа е медицински термин, инфективни причини влијаат насекаде. И без физичка активност, со брза храна, со слатки, го имате овој обем на половината, тоа создава метаболички синдром, тоа е преддијабетес и зборуваме за женската популација, тие помалку се движат“.

Link: https://rominfomedia.rs/2023/12/15/alarmantno-upozorenje-dr-micija-sve-vise-mladih-roma-od-28-29-godina-imaju-prevremene-infarkte-kardiovaskularne-i-secerne-bolestivideo/

Рамуш Муарем – Цирко : Најопасен извор за ширење на дезинформации и проппаганда се социјалните мрежи!

Пропагандата и дезинформациите земаат се поголем замав, особено на социјалните медиуми. Порано пропагандата се користеше претежно за рекламни цели, денеска таа е навлезена во сите пори во општеството, вели новинарот Рамуш Муарем – Цирко, во интервју за ЦИВИЛ Медиа.

тој додава дека само со позитивна и реална пропаганда може да се бориме со црната и лоша пропаганда.

„За време на короната на социјалните мрежи објавив саркастичен пропаганден текст дека „само во Шутка нема корона“. Таа пропаганда се прошири многу брзо, меѓутоа, целта на таквата пропаганда ми беше да укажам дека Ромите во Шутка се заборавени од општеството, од системот“, вели Муарем.

Тој нагласи дека само со силна кампања и медиумска писменост ќе може граѓаните да се запознаат со лошата страна на пропагандата и дезинформациите.

Link: https://civilmedia.mk/ramush-muarem-tsirko-sotsijalnite-mrezhi-se-najopasen-izvor-za-shirene-na-dezinformatsii-i-propaganda/

Youtube:

Р.Северна Македонија: Бездомниците во трка со животот со суровата зима и сиромаштија

Бездомништвото е длабок напад врз достоинството, социјалната исклученост и правото на живот. Тоа е (prima facie) на прв поглед повреда на правото на домување и крши голем број човекови права. Луѓето кои се соочуваат со бездомништво, дури и кога се сместени во Центрите, имаат потреба од храна, работа, здравствена заштита и поддршка за менталното здравје и траумите кои ги доживеале.

Последен пат кога беше направено глобално истражување – од страна на Обединетите нации во 2005 година – се проценува дека над 100 милиони луѓе биле бездомници ширум светот. Дури 1,6 милијарди луѓе немаат соодветно домување (Хабитат, 2015). Во 2021 година, Светскиот економски форум објави дека без свој дома има 150 милиони луѓе ширум светот.

Од ова појава не е исклучена ниту Северна Македонија, каде засолниште дават Црвениот крст и институции во рамките на Министерството за труд и социјални работи.

Од Пунктот за бездомници во скопски Момин Поток велат дека до сега од кога е отворен пунктот веќе 15 години наназад, немале случај со смртен исход во стационарниот дел за време на зимскиот период. Тие истакнуват дека истражувањето кое е спроведено од страна на нивниот стручен тим кој посветено работи во пунктот за бездомници, покажува дека за едно лице да стане бездомник се следниве причини: Адиктивната природа на бездомниците кон алкохол, наркотични супстанци, хазардни игри, психијатриските болести, сиромаштијата и социјалната ислученост, невработеноста и имотно-правни нерешени прашања.

Како најзастапена група е машката популација. Не се исклучени и жените бездомнички, но нивната бројка е многу помала во сооднос со мажите бездомници, каде процентуално соодносот е 80:20, велат од Пунктот за бездомници.

Најчесто бездомниците се индивидуалци, на просечна возраст од 55 години, кои се со слаби неразвиени семејни релации, а во најголем случај и воопшто тие релации ги немаат. Поретко се застапени бездомничките семејства кои ги користат услугите во пунктот за бездомници.

Црна демографска иднина за Македонија, годишно се иселуваат 12.000 луѓе

Проекциите на Државниот завод за статистика за населението во Македонија до 2070 година се многу негативни. Статистичарите со оваа проекција се обидуваат да апелираат до надлежните и да се носат стратегии базирани на податоци. Иселувањето е клучно за демографската иднина.

Ако вака се продолжи, до 2070 Македонија ќе има 1,25 милиони население.

„Резултатите од анализираните податоци од проекциите на населението укажуваат дека во догледно време тешко може да се очекува подобрување на демографската состојба доколку не се интервенира со соодветни решенија“, велат од Државниот завод за статистика чии податоци покажуваат дека годишно во просек околу 12 илјади лица се иселуваат од земјата. Освен со иселувањето, Македонија има проблем и со низок наталитет. 

Статистичарите сметаат дека Македонија ќе треба да увезува работна сила, а најдоброто сценарио за излез од ваквата ситуација е интеграцијата во Европската Унија.

Овие пресметки се прават според податоците од Пописот во 2021 година.

 

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 86 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот