Социјала

Beograd: E Romen palem dislocirinena

Белград направи договор за набавка на 300 контејнери наменети за сместување на Роми , а работата е доделена во вториот обид.

Градоначелникот Драган Ѓилас првиот тендер го поништи поради високата цена. За набавка на контејнерите Белгард на крајот ќе треба да одвои околу 700.000 евра.

- Првиот тендер го завршивме пред месец и половина – рече Ѓилас. Пристигнаа три понуди , а само една беше исправна и тоа по цена од околу 1.6 милиони евра. Баравме да ја намалат цената , а понудувачот ни даде намалување од само два проценти.

Не прифативме и пота распишавме нов тендер. Повторно пристигнаа три понуди и на крајот со непосредна спогодба ,беше договорена цена од околу 700.000 евра.

Контејнерите во договор со стручњаците од Европската банка ќе бидат распоредени по населби. Ние сме подготвени до крајот на месец август да ги дислоцираме Ромите кои се сега на локација под мостот „Газела„

O našutne anglal o udara taro sastipaskoro sistemi

Станува збор за 213 косовски бегалци Роми кои 20 години се заглавени во системот. Меѓу нив е и тешко болната Јасмина Шаќири која поминува голгота низ лавиринтите на македонското здравство 

Едно од нив е семејството на Мусли Шаќири кои имаат признаен статус на бегалци. Откако неговата сопруга се разболела, тие во последните месеци поминуваат низ голгота, одејќи од врата до врата низ лавиринтите на здравствниот

Јасмина Шаќири, сопругата на Мусли, боледува од карцином на белите дробови и е во многу тешка здравствена состојба.

Таа, нејзиниот сопруг Мусли и осумте деца веќе 20 години живеат во државата како бегалци од Косово. Нивните деца склучиле бракови, се помешале со македонски државјани, но никој од нив досега не се стекнал со македонско државјанство.

Иако им следува здравствена заштита како и на сите граѓани, во пракса наидуваат на многу проблеми. Велат дека се случува со месеци да немаат здравствено осигурување поради одредени пречки во системот.

Јасмина вели дека плаќа партиципација како и сите пациенти иако лекувањето за оваа болест е бесплатно. Оваа фискална сметка покажува дека тешко болната жена платила 3.700 денари за да може да го добие резултатот од биопсија.
За Институтот за патологија не било важно што таа е од социјално ранлива категорија и живее со државна помош од 3.500 денари. За споредба, партиципација за вакво слично испитување, бипосија изнесува 150 денари.

Ова семејство е само едно од многуте кои цели 20 години се соочуваат со проблеми, а нивното интегрирање во системот станува невозможно. Иако на хартија ги имаат истите права како и другите граѓани, во пракса велат дека им се случуваат многу небулози.


На тешко болната Јасмина и е потребно лекување, редовно примање на терапија за болка која во моментот мака мачат да ја добијат. Здравствено осигурување и добивање на добра и редовна здравствена заштита се приоритет и еден од суштинските проблеми во низата што ги мачат косовските бегалци,  кои 20 години се заглавени на дното од кое не можат да излезат.

Моника стигна дома: Конечно во прегратките на семејството!

Малата Моника К. (12) од околината на Ниш , девојчето која беше киднапирана 10 дена од страна на осомничениот Н.Ј. попознат како Малчански бербер , деновиве е пуштена од Детската клиника од Клиничкиот центар во Ниш на домашно лекување.

"Сите го чекавме овој ден кога нашето дете ќе си дојде дома, и сета агонија ќе престане„ рече мајката Александра.

Моника на патот до училиштето ја грабна и 10 дена ја држеше како киднапирана осомничениот Н.Ј. каде се криеше по земуници и напуштени куќи во регионот на Ниш и Књажевац.

Тој на сослушувањето рече „ дека полицијата буквално поминуваше покрај нив„

Додека потрагата по нив во регионот на Књажевац на 29 декември , жителот на тоа место Емил Савиќ, дојде во својата родена куќа во Ниш и го затекна девојчето и киднаперот кој притоа киднаперот побегна низ прозорот.

Девојчето беше пронајдена жива , но истоштена од повеќедневното пешачење. Таа после поминати дваесетина дена во Клиничкиот Центар , и според лекарите таа веќе беше пуштена дома.

Пред семејната куќа , таа беше пречекана од блиското семејство, соседите и пријателите за да ја поздрават, и да се врати на своите кукли, играчки и својот некогашен живот.

Власта го забрани со закон присилното извршување кај социјално загрозените граѓани

Деновиве е усвоена измената на Законот за извршување кое е одраз на реалната потреба за помош и поддршка на загрозените категории на лица кои се соочуваат со егзистенцијални проблеми, но и на социјално ранливите групи на лица, кои не по своја вина не се во можност да ги намират своите долгови без да им се загрози егзистенцијата, не само лична, туку и на нивните семејства.

Со измените – целосно се изземаат од присилното извршување примањата на граѓани кои се корисници на гарантирана минимална помош од социјалната заштита, примањата на децата согласно Законот за заштита на децата, како и примањата за социјална сигурност на старите лица, согласно прописите за социјална сигурност на старите лица.


Дополнително со измените се намалува износот на максималната вредност која може да биде задржана односно се менуваат


– ограничувањата на извршувањето и тоа од 1/3 на 1/5 од плата и пензијата
за лицата приматели на просечна плата и пензија, надомест на трошоци за сместување на лице и надоместок за згрижување на згрижувачко семејство, како и за децата корисници на семејна пензија
– примената на законските одредби се однесува и за веќе започнатите извршувања како поповолен закон за граѓаните.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 128 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот