Социјала

Мрежата за системски и трајни решенија му додели плакета на МЦМС за особен придонес кон ромскатаа заедница

По повод 8-ми Април- Интернационалниот ден на Ромите и 50 годишнината од ИРУ, Мрежата за системски и трајни решенија доделуваше плакети „За особен придонес кон Ромската заедница„ на  институции организации

По тој повод во име на Мрежата за системски и трајни решенија  беше доделена плакетата и на МЦМС,Скопје поточно на нејзиниот изврен диретор Александар Кржаловски.

При доделување на плакетата Г-дин Кржаловски изрази благодарност кон мрежата како и признанието кое му беше доделено, и напомена дека ќе продолжи да го дава својот придонес кон Ромската заедница и понатаму, за да таа заедница ги почуствува бенефитите кои му ги дава општестеството и неговото уредување. Тој напомена дека секогаш ќе биде тука и за помладите генерации  за да го пренесе своето искуство и знаење, кое мора да се признае е огромно.

Инаку плакетата беше доделена за време на фестивалот на НВО секторот во Градски парк и делегацијата беше составена од Самет Скендери - Инсо, Зоран Димов - РБИЦМ и државниот секретар при министерството за Правда Мухамед Точи

Геге Демировски од коалицијата на НПР/ДСР нема да биде подржан од партијата РОМ и ДПР

Во сите свои досегашни јавно настапи кандидатот за градоначалник за Ш. Оризари и претседател на НПР јавно рече дека има поддршка и од партијата на Шабан Салиу ДСР и воедно од Колаицијата на ВМРО-ДПМНЕ мешу кои ии партијата РОМ  и ДПР.

Но сепак не е така! Јавно преку социалните мрежи Ерџан Селим претседател на РОМ објави дека на овие избори во Шуто Оризари нема да го подржи кандидатот од НПР Геге Демировски и нитуеден друг јандидат за градоначалник од оваа општина, додека на ниво на град Скопје и на ниво на државата, ќе ја поддржи листата на коалициониот партнер ВМРО ДПМНЕ. Со слична изјава се огласи и претседателот на Демократскста Партија на Ромите - ДПР Миљазим, Сакип

 

Link: https://roma-news.com/phagola-li-i-koalicija-ki-sutka-taro-npr?fbclid=IwAR1KMkutcZB1__5v1ROtc8zTv77b5GSH8WtzEYXW5qP0xsUcapvhYAUeYFk

Како ја слават Пресвета Богородица во ромското маало во Горни Милановац

Споменот на денот кога се роди Пресвета Богородица Марија, во домот на Јоаким и Ана од Назарет,  се празнува како Успението на Пресвета Богородица. Бројни верувања и обичаи се поврзани со овој голем и важен празник. По тој повод,  во Ромското маало во Горни Милановац, сред улицата Милош Велики, беше поставен шатор, од кој одекнува музиката и се слави тој празник. Ромите велат: „Го прославуваме  три дена. Вечерта пред Успението на Пресвета Богородица, се собираме, палиме свеќи здравје на на децата, секоја куќа носи енергија и здравици. Жените печат пилиња за празникот, колку деца во куќата толку пилиња се печат и се подготвува чорба. Годинава подготвив осум пилиња, бидејќи имам многу деца во куќата. Тоа е најважно, пилања и подварок. Свињите, јагнињата и останато се веќе гозба. Секоја година домаќинот се менува, одиме од куќа до куќа. Секоја куќа има свои гости и слави покрај уличната прослава и дома - ни раскажува овогодинешниот домаќин на прославата, Бранко Алексиќ.

Link: https://gminfo.rs/kako-se-oebelezava-mala-gospojina-u-cigan-mali-foto/?fbclid=IwAR2s-RkWsQjKvC2g06jep66TkqUIplh8lZ5DumIWcJFQcx1IAeyhPt_dLkQ

Совет на Европа: Конференција за интеграција на Ромите во Будимпешта

„Од раѓање до професија - првата деценија на стратегијата за социјална инклузија и интеграција на Ромите“ е меѓународна конференција што се одржа во Будимпешта од 22 до 24 септември под унгарско претседателство со Комитетот на министри на Советот на Европа.

Конференцијата е можност да се разгледа напредокот, достигнувањата и предизвиците и да се разменат информации и добри практики за активностите на Советот на Европа, Европската унија и нивните земји -членки кога станува збор за Ромите.

Конференцијата ја отворија Снежана Самарџиќ-Марковиќ, генерален директор за демократија во Советот на Европа, и Ласло Фелкаи, државен секретар за администрација од Министерството за внатрешни работи на Унгарија.

Конференцијата се фокусира на годините од раното детство до вработување или занимање, кои вклучуваат обезбедување услуги во областите на здравствена заштита, домување, предучилишно образование, основно, средно и високо образование, како и стручна обука и вработување.

Link: https://www.portal-udar.net/vijece-evrope-otvorilo-konferenciju-o-integraciji-roma-u-budimpesti/

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 398 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот