Социјала

Денот кога Бони М правеше свадба во Скопје

Август, 1981, Скопје. Алфонс Боби Фарел, танчар, рецитатор и пејач на популарната диско-група „Бони-М" стана наш зет, земајќи ја за жена 18-годишната Јасмина Шабан од Скопје. Над 20.000 Скопјани ги поздравија младенците.

 

Додека Боби жареше и палеше низ Европа со групата „Бони М", Јасмина стрпливо го чекаше во неговата раскошна вила со 13 соби, која се наоѓа триесетина километри од Хановер. И така сè до први август, кога е закажана свадбата во скопскиот хотел Континентал.

Како и да е, во Скопје оваа свадба беше „хит на летото".

Неколку денови пред свадбата Боби со братот пристигна во Скопје. Веднаш покажа дека не сака контакти со новинари и фото-репортери. Беше намрштен и нервозен.

 

И Јасмина не сакаше многу да се слика, иако пред еден месец двајцата се смешкаа пред фото-апаратите и нашироко го рекламираа нивното венчавање.

 

После половина час пауза регистрацијата е сепак направена. Во придружба на сообраќајната милиција, свадбената поворка пристигна пред хотелот „Континентал", каде дури 12.000 луѓе со аплауз ги дочека новите брачни другари.

 

Околу 360 гости прилично мирно ја мина свадбената веслба.

Околу четири наутро гостите се разотидоа, иако веселбата беше планирано да трае до седум.

ПОВИК ЗА ЕКСПЕРТ И ЛИЦА АНГАЖИРАНИ ЗА УЧЕСТВО ВО ИЗРАБОТКА НА ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

Отворениот повик за експерти е во рамки на проектот“Корупција во казнено-поправниот систем, низ призмата на поранешно осудени лица”,во имплементација на Здружение Ромски Деловен Информативен Центар на Македонија , суб-грант на проектот „Заедно во борба против корупција “– финансиран од Европската Унија, а имплементиран од Центарот за истражувачко новинарство СКУП МАКЕДОНИЈА од Скопје во соработка со Институтот за човекови права (ИЧП) од Скопје и Центарот за развој на медиумите на заедниците МЕДИУМ од Гостивар,” – Скопје (ИДСЦС) преку Програмата за поддршка на граѓанскиот сектор и медиумите ИПА/2017/392-518, објавуваат повик за доделување на грантови за граѓански организации (ГО) за акции во рамки на грантова шема на односниот проект.

 1. ВОВЕД

Корупцијата во правосудниот систем и затворите е добро позната работа, но  се чини истата никако не може да се спречи. За да некој зема мито, друг треба да даде. А кога еднаш ќе се нуди/бара мито, корупцијата зема замав и станува нормална работа. Со цел да се превенира и обвинените/затворениците и граѓаните да пријавуваат коруптивни случаи за да се зголеми видливоста на можни коруптивни дејствија, а истовремено и да се детектираат и истражат коруптивните практики на затворските органи, проектот има за цел да ги детектира каналите/лавиринтите на корупција.

Корупцијата е една од оние приоритети кои со години наназад се споменуваат во извештаите од ЕУ. Корупција во судство, корупција во образование, корупција во затворите. Коруптивноста на институциите е пречка за правично и праведно судство. Поради ова граѓаните имаат изгубено верба во правниот систем дека без корупција би можело да се добие правичност.

Целта на самиот проект е подигнување на свеста за постоење на корупцијата во казнено-поправните домови во Република Северна Македонија, односно детектирање на канали за корупција преку документирање на лични сведоштва за судските постапки и издржување на казна затвор на поранешни затвореници од различни ентички групи, алармирање на инситутциите и на јавноста за заедничка акција за борба против корупција во казнено-поправниот систем и поткревање на свеста за намалување на коруптивни дејствија во институциите

 

 

 1. ДЕЛОКРУГ НА РАБОТА И ИСПОРАКА

 

Правен консултант

 • Дефинирање на случаите кои ќе се истражуваат. Дефинираат случаеви на корупција односно лица со кои ќе се направи интервју и за кои ќе се истражува целокупната судска постапка и времето поминато во затворите, нивната перцепција за постоечката корупција.
 • Анализа на случаите/судските постапки
 • Подготовка на прашалници за интевјуа со лицата.Прашалниците за интервјуа со лицата ќе содржат прашања соодветни за случаите/судските одлуки и времето поминато во затвори кои ќе бидат анализирани, а лицата кои ќе бидат интервјуирани би биле оние кои на директен или индиректен начин биле инволвирани во истите.

Сценарист/режисер

 • Развој на сценарио за документарен филм.Изработката на деталното сценарио, ќе се врши и теренски активности во врска со насочените примери во документарецот, каде ќе се пронајдат засегнатите личности - ликови кој ќе бидат опфатени во истражувањето (Оштетените, затворените, нивни роднини , пријатели и сл.

Снимател и продукција

 • Подготовките за почеток на снимањето на документарецот. Снимањето на документарецот и воедно сите потребни технички услови за нивна реализација (Дозволи за снимање и сл).
 • Продукција.Целсона продуикциска реализација на целиот документарен пакет.
 • Постпродукцискиот дел.Монатажа, техичко средување на снимките, и воедно титловање на самиот документарец на еден од документарецот - нормално доколку соговорникот употребува друг јазик како мајчин освен македонскиот , и воедно со англиски превод
 • Изнајмуњаер хард диск и опрема

 

Наратор

 

 • Наратор на документарец

 

НАПОМЕНА : НАБАВКАТА Е ДЕЛИВА

 

ВРЕМЕТРАЕЊЕ НА АНГАЖМАНОТ

 Во договор со екпертот и проектниот тим, заклучно 31.05.2020 година.

 

 1. СОПСТВЕНОСТ

Продуктите кои ќе произлезат од ангажманот ќе останат во сопственост на РБИЦ

Експертот се согласува да не ги користи продуктите надвор од овој ангажман без претходна писмена согласност од РБИЦ.

 

 

 

 1. НАДОМЕСТ

 

Правен консултант - 225.000 денари

Сценарист/Режисер -120.000 денари

Снимател и продукција - 68.000 денари

Монтажа (користење на хард диск и опрема) - 59.000 денари

Наратор - 30.000 денари

 

 1. КВАЛИФИКАЦИИ:

 

За правен консултант:

 • Завршен правен факултет со положен правосуден испит со минимум искуство од 3 години
 • Работно искуство во областа на човекови права, недискриминација;
 • Релевантно работно искуство во областа на правна заштита и човекови права;
 • Истражувачко искуство на слична задача во регионот и особено во земјата;
 • Докажано искуство во подготовка на анализи и проценки во областа на правната заштита;
 • Одлични комуникациски и интерперсонални вештини;
 • Oдлични аналитички и вештини за пишување

 

За сценарист/режисер:

 • Претходно работно искуство напродукција/копродукција и/или подготовка на сценарио/режија

 

За снимател:

 • Претходно работно искуство наснимање на документарци
 • Да имаат одлични познавања на технологијата на работа, особено за камера и процесот на снимање
 • Познавање на работа со компјутери

 

 1. АПЛИКАЦИЈА:

Сите заинтересирани кандидати треба да достават Понуда со предложен пристап/методологија и кратка биографија која содржи соодветни квалификации и искуство, до Здружение Ромски Деловен Информативен Центар на Македонија на: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. до петок, 31-ви Декември, 2019 година до 12:00 часот, со наслов: Апликација за експерт.

 

Роми во Соединетите Држави – Американски Роми

Проценката е дека  во САД има еден милион Роми. Иако ромското население во Соединетите држави се асимилираше во американското општество, најголеми концентрации има во Јужна Калифорнија, на Пацификот на северозапад, во Тексас и на свероисточниот дел како и во градовите Чикаго и Сент Луис.

 

Најголемиот бран на ромски имигранти дошол како резултат на укинување на ропството врз Ромите во Романија и Балканот по слабеење на Отоманската империја во 19 век.

 

Ромските робови првпат биле испратени во Америка со морепловецот Колумбо во 1492 година. Шпанија ги пратила ромските робови во нивната колонија во Луизијана во периодот од 1762 до 1800 година.

 

Инаку бранот на ромската  имиграција беа познати  како што се Калдераш, Макваја, Ловари и Чурари, како и етнички ромски групи кои се интегрираа повеќе во централно и источноевропско општество, како што се Бојаш (Лудари) од Романија и Башалде на Словачка.

 

Имиграцијата на Ромите, како и целата миграција на Централна и Источна Европа, беше строго ограничена за време на советската ера во Централна и Источна Европа, но повторно се интензивираше во 90-тите години по падот на Источниот блок.

„Фантомите“ ќе се евидентираат во посебен регистар

Лицата „Фантоми“ кои не се регистрирани никаде ќе бидат евидентирани во Посебен регистар и ќе ги уживаат сите права како граѓани на земјата.

 

Ова ќе биде овозможено преку Предлог законот за неидентификувани лица во матичната книга, кој доби зелено светло од собраниската Комисија за европски прашања.

 

Невладините организации,  оценуваат дека бројот на „невидливи“ лица е многу поголем, достигнувајќи до 1.500.

 

„Овој закон е наменет за лица кои се неидентификувани во матичната книга, кои се наоѓаат врз основа на јавен повик.

 

700 лица се регистрирани во посебен електронски регистар и овој закон им дава четири права, право на образование, вработување, право на социјална заштита и здравствена заштита“, велат надлежните од Министерство за труд и социјална политика.

 

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 363 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот