Социјала

Според пописот од 2022 година, во Србија има 131.936 Роми

Според последниот попис на населението од 2022 година, ромската национална заедница во Србија брои 131.936 членови.

Србија преку нормативни акти, како што е Стратегијата за социјална инклузија на Ромите и Ромките во Србија за периодот 2022-2030 година. година и следејќи го Акциониот план, се стреми да ја подобри положбата и да се интегрира во општеството која често ја маргинализираше социјалната група. „Преку нормативните акти, како што е Стратегијата за социјална инклузија на Ромките и Ромките во Република Србија за периодот 2022-2030 година и придружниот Акционен план, Република Србија се стреми да ја подобри положбата и да го интегрира овој сè уште често маргинализиран социјална група во општеството. Ромската заедницата во Србија, според последниот попис на населението од 2022 година, има 131.936 членови, кои живеат низ целата земја. Ромите во Србија имаат право на свој јазик и писмо, а децата од ромска националност можат да учат тоа во училиште како изборен предмет.“ се наведува во соопштението на министерството.

Добра вест за сите граѓани кои се дадени на извршител за долгови над 10 години – Уставниот суд пресече, законот е на нивната страна!

Уставниот суд одлучи да не поведе постапка за Законот за изменување и дополнување на Законот за облигациони односи и Законот за извршување од причина што смета дека двата закони се во согласност со Уставот.

Ова значи дека не се прифатени наводите на подносителите од 15 иницијативи кои за овој предмет беа поднесени до Судот.

Остануваат во правниот промет сите членови од измените на Законот за облигациони односи, како што е членот 1 кој дефинира дека износот на достасаната, неисплатена казнена камата престанува да тече кога ќе го достигне износот на главнината.

Бујановац, Србија: На 70 ромски деца на новогодишна забава поделени пакети од анонимен естраден уметник

На 3 јануари 2024 година во Бијабовац по неуспешните обиди да се добијат новогодишни пакетчиња за децата од ромската заедница од Бујановац, кои присуствуваат на подготвителната предучилишна програма, естраден уметник контактирал со учителката Шуки Демировиќ и донирал 70 пакетчиња во вредност од 46.400 динари.

Како што се приближуваше Новата година, побаравме помош за пакетите, но си го изгубивме времето. Напишавме на адреси на неколку хуманитарни организации, но за жал никој не сакаше да им помогне на децата Роми во Бујановац - вели за Бујановачки портал, воспитувачот Шуки Демировиќ, кој не контактираше преку апликацијата Јава Бујановачки.

По неуспешните обиди да ги израдува најмалите од својата заедница за празниците, Демировиќ конечно доби убава вест.

- Прво не контактираше организацијата ИДЦ од Белград, чии членови ни рекоа дека можат да помогнат со донирање обувки за деца. Следниот ден добив повратна информација од еден естраден уметник, кој можам да кажам дека е голем хуманитарец и човек со големо срце, кој подари 70 пакетчиња, но сакаше да остане анонимен - објаснува Демировиќ.

Според него, вредноста на пакетот е 46.400 динари.

- Би сакал да ја искористам оваа прилика да му се заблагодарам на нашиот донатор, во име на децата, родителите, наставниците и директорот на училиштето. Воедно на сите им ги честитам Новата година и новогодишните празници - вели Демировиќ за порталор. Бујановачке.

Link: https://bujanovacke.co.rs/2024/01/03/poznati-estradni-umetnik-obradovao-romske-malisane-u-bujanovcu/?fbclid=IwAR2blKtu1FcgrVKoMzXtozCwuN69El5CWmNgzDIK1E16XYM-6dzLlByLxC8

Дали етничката припадност е последица за сиромаштија?

Сиромаштијата не е карактеристика на националноста, туку последица на сложени социјални, економски и политички фактори. Вклучува фактори како што се нееднаквост, недостаток на можности, неквалитетно образование и здравствена заштита, несоодветна инфраструктура, недостаток на работни места и социјални сигурност. Сиромаштијата може да биде и последица на лоша состојба, кога државата не функционира во интерес на сите граѓани и не донесува ефективни политики за надминување на сиромаштијата. Затоа е важно да се работи на надминување на сиромаштијата и зајакнување на економската и социјалната еднаквост за сите граѓани преку заеднички напори на државата, општеството и меѓународната заедница.

Дополнително, сиромаштијата може да биде и последица на дискриминација и нееднаквост, каде што некои заедници, вклучително и малцинствата, жените, ЛГБТ и другите маргинализирани групи, имаат помалку можности и помал пристап до ресурси од другите. Стереотипите и предрасудите исто така играат значајна улога во продлабочувањето на сиромаштијата и дискриминацијата во овие заедници.

За да се надмине сиромаштијата, неопходно е да се спроведат системски промени во економската и политичката структура, како и вклучување на сите релевантни чинители во работата за надминување на сиромаштијата. Потребен е интердисциплинарен пристап кој ги вклучува економските, социјалните, политичките и културните димензии, како и вклучувањето на сите заедници во процесот на донесување одлуки.

Сиромаштијата не може да се надмине преку ноќ, туку бара долгорочни и упорни напори на сите релевантни актери. Важно е да се започне со најранливите заедници и да се работи на зајакнување на нивните капацитети, со цел да се зголемат нивните шанси за успешно соочување со предизвиците на сиромаштијата.

Секако, важно е да се нагласи дека сиромаштијата не е карактеристика на националноста, туку последица на сложени социјални, економски и политички фактори и дека таа може да се надмине само преку системски и долгорочни промени во економската, социјалната и политичката структура.

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 151 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот