Социјала

Чешките власти ќе воведат еднократен пат до простување на долговите почнувајќи од овој месец

Чешката држава ќе им ги прости каматите што се наплатуваат за долг, адвокатски трошоци поврзани со долг или казни што се наплатуваат во врска со долгот, од кои сите се наведени како „дополнителни трошоци“ за долгови, за должниците вклучени во постапките за наплата кога доверителот е јавна институција, под услов должникот целосно да го отплати главниот долг кон првичниот долг кон агентот за наплата помеѓу 28 октомври 2021 и 28 јануари 2022 година. Мерката, наречена „Лето на милосрдието“, беше усвоена од Парламентот во јули и ќе им овозможи на доверителите да пристапат до приходите од лоши долгови и ќе им овозможат на должниците да ги отплатат долговите што не успеале да ги отплатат поради високата цена на дополнителните трошоци.

Десетици илјади луѓе ќе имаат шанса повторно да се вратат во животот како и обично, доколку успеат да го решат својот долг. Фразата „Лето на милосрдието“ се повикува на концептот споменат во Библијата. 

 

Link: http://www.romea.cz/en/news/czech/czech-authorities-to-introduce-one-time-path-to-debt-forgiveness-starting-this-month

Прегреан кабел на дефибрилатор го предизвика ПОЖАРОТ во кој изгоре Тетовската модуларна болница

Во Основното јавно обвинителство Тетово доставен е Извештајот од извршено вештачење на траги од пожарот во Модуларната ковид болница во Тетово, изработен од Одделот за криминалистичко-технички испитувања и вештачења при Министерството за внатрешни работи. Согласно издадената Наредба од Основното јавно обвинителство Тетово, вештачењето утврдува постоење траги од електрична куса врска на доставениот материјал подигнат при вршење на увидот на самото место на пожарот, како и траги што се значајни за утврдување на причината поради која настанал пожарот во Модуларната болница, во кој животот го загубија 14 лица.

Од извршената анализа на трагите од пожарните оштетувања, динамиката на ширење на пожарот и врз основа на оштетувањата на инвентарот и просторот, земајќи ги предвид и добиените сознанија за дејствијата пред и во текот на настанувањето на пожарот, вештите лица ја утврдија локацијата, како и можната причина за настанување на пожарот.

"Да, наставнику, јас сум Ромка!" Пијанистка од Нови Сад за момент кој и го промени животот

Се издигна над сите и им покажа која е таа! Борбата беше тешка и мачна но вредеше. Но како се избори за свое место во општеството и ги победила сите предрасуди кон Ромите , раскажа Александра Александровиќ (28) од Нови Сад.

 - Да, бев дискриминирана поради мојата боја на кожа и затоа што сум Ромка. Има различни начини на дискриминација.

Кога бев во трето одделение во основното училиште, наставничката ги раздели децата , белите од потемните. Белите деца беа сместени во првите клупи напред, а децата со темна боја на кожата ги смести во последните клупи, и тоа со еден празен проред меѓу тие клупи.

Кога и да дигнев рака за да одговорам на нејзините прашања , таа ме игнорираше. Како да не постоевме ние потемните деца од последните клуп- се подсетува Александра на своето детство.

-Дојдов дома расплакана и му кажав на татко ми што се случува. Утредента татко ми отиде на училиште , разговараше со наставничката и состојбата повеќе не беше таква.

Но по неколку дена наставничката додека ни ги проверуваше домашните задачи ме запраша, Александра дали ти си Ромка? И одоговорив: „ Да јас сум Ромка„. Во тој момент настана молк и тишина, децата ме гледаа, како да сум рекла нешто ужасно и страшно.

- Сите сме свесни фрка додека сте дете сето тоа интензивно го преживувате , дека тогаш се трасираат многу работи и се поставуваат темелите за понатамошниот живот.

- Инаку дискриминацијата и расизмот и понатаму постојат . но тоа што можам да го направам е тоа да не дозволам да влијае врз мојата психа, и да не дозволам да паднам.

- Паралелно  со основото посетував и нижа музичка школа во „ Исидор Бајиќ„ во Нови Сад и главен инструмент ми беше армоника. Потоа запишав и средна музичка школа , главен инструмент клавир, но исто така ја задржав и хармониката и свирев во оркестарот.

Потоа се запишав на Академијата за уметности . студиски програм Етномузикологија, со главен инструмент тамбура и клавир. По дипломирањето запишав и Мастер студии во Театарот , драмски департман во новосадската Академија за уметности. Зимскиот семестар  го посетував во Нови Сад, а летниот во Норвешка во градот Берген преку Еразмус програмата за размена мна студенти. Успешно го одбранив мастерот и тезата со наслов: „Интеркултуралност низ наставните единици по предметите музичко и математика„ и се стекнав со диплома мастер драмски педагог, напомена Александра.

 

Link https://luftika.rs/aleksandra-aleksandrovic-pedagog/?utm_source=fb_page&utm_campaign=publer&utm_medium=Luftika&fbclid=IwAR24JUZRi-5PpPiSBf0MU2HDkr5U8DlhHNSxNTgRuYi3FHi7IEGFO4XaSkE

Србија : Човекови права - како кога и како за кого

Во последната деценија, владата декларативно се залагаше за заштита на правата како што се правото на слобода на изразување и мирно собирање, заштита од дискриминација, фер судење и разни социо-економски права.

Некои социјални групи и некои права добија поголема правна, институционална и политичка заштита, додека некои останаа на маргините на интерес и на владата и на јавноста.

Дискриминацијата врз жените и лицата со попреченост доби одредено, иако недоволно, внимание од властите, но не и од некои други групи кои исто така се фундаментално нееднакви, како што се Ромите и сиромашните.

Во срцето на овој феномен лежи инструментален пристап кон човековите права - кога владата оценува дека заштитата на одредени права носи политички придобивки, тоа покажува и поголема подготвеност да ги заштити тие права.

Кога политичката цена не е платена за кршење на правата или е искористена од властите - тие ќе покажат извонредна подготвеност да ги игнорираат своите законски и меѓународни обврски.

 

Link https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/ljudska-prava-kako-kada-i-kako-za-koga/

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 343 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот