Социјала

Ромите во Грција

Ромскиот народ во Грција или Ром (грчки: Ρομάνι / Ρομά) се нарекуваат Арлије / Ерлидес (грчки: Ερλίδες), Циганој (грчки: Τσιγγάνοι), Атиганои (Αθίγγανοι) или поопасен поим Ѓуфтои (грчки: Γύφτοι). Бројот на Ромите во Грција се проценува на 300.000 луѓе. На 8 април 2019 година, грчката влада изјави дека бројот на Ромите во Грција е околу 110.000.

Историјата на Ромите во Грција се одвива во 15 век. Името Ром (Gyftos = Γύφτος), понекогаш користено за ромскиот народ, прво им било дадено од Грците, кои би требало да бидат египетски по потекло.

Поради нивната номадска природа, тие не се концентрирани во одредена географска област, но се расфрлани низ целата земја. Мнозинството од грчките Роми се православни христијани кои го зборуваат ромскиот јазик покрај грчкиот. Повеќето од Ромите кои живеат во Западна Тракија се муслимани и зборуваат дијалект на истиот јазик.

Ромите во Грција живеат расфрлани на целата територија на земјата, главно во предградијата. Значајни центри на ромскиот живот во Грција се Агиа Варвара која има многу успешна ромска заедница и Ано Лиосија, каде што условите се послаби. Ромите во голема мера ги одржуваат своите сопствени обичаи и традиции.

Мнозинството од грчките Роми се православни христијани и зеле грчки идентитет (јазик, имиња), додека мал дел од нив, муслиманските Роми концентрирани во Тракија ги прифатиле турските идентитети.

Ромите во Грција се познати по духот на зурла и давул (аналогно на заедничката соработка во ромската музика за зурлата и тапанот) и музиката под влијание на Измир. Овој вид музика одамна е популарна кај грчките Роми и Евреи.

Познати Роми од Грција се: Манолис Ангелопулос - пејачка, Паола Фока - пејачка, Костас Хацис - пејач и музичар, Ирини Меркури - пејач, Христос Пацацоглу - грчки меѓународен фудбалер, Василис Салеас - кларинетист, Елени Витали - пејач и композитор, Сотис Воланис - пејач, Ѓоргос Џакумакис, - фудбалер и др.

Секој зависник ќе се лекува онаму каде што живее

Зависници во поликлиниката Чаир, во населбата Ченто, во Ѓорче Петров, во Шуто Оризари и во болницата во с. Бардовци.
Според планот на Mинисерството за здравство секоја голема населба ќе мора да овозможи терпија на околу стотина зависници. 

Министерот Венко Филипче не попушта пред критиките од јавноста откако најави дека дел од зависниците од Кисела Вода ќе се префрлат на лекување и во поликлиниката Јане Сандански во населбата Аердором. 

Со овој план зависниците нема да ја носат со себе терапијата туку ќе ја примаат во присутво на лекар.

Филипче идејата ја црпи од искуствата на земји од Eвропската унија. Целта му e зависниците да не се чувстуваат маргиналзиирани и гетоизирани.

Додека не заживеат плановите на министерот, полицајци ќе ги обезбедуваат клинките кои ќе добијат пациенти- зависници.

 

Скопје рекордер во Европа по потрошувачка на вода за пиење - 640 литра дневно

Македонците на годишно ниво трошат повеќе вода од жителите на Словенија, Босна и Херцеговина, Бугарија и Косово заедно. Според податоците на Еуростат, трошиме 118,2 кубни метри вода по глава на жител, што нè прави рекордери во регионот со по околу 323 литри вода по жител на ден.
Највисока потрошувачка на вода во Скопје во последните десетина години е регистрирана на 6 август 2017 година, кога според мерењата од градската водоводна мрежа биле потрошени вкупно 353.558 кубни метри, што е околу 640 литри вода по жител.
Максималната потрошувачка низ годините според податоците од ЈП „Водовод и канализација“ Скопје е следна:
2018 – 22 јули        320.338     м3/ден или 582 литри по жител
2017 – 6 август      353.558    м3/ден или 642 литри по жител
2016 – 13 јули        326.504    м3/ден или 593 литри по жител
2015 – 22 јули        329.721    м3/ден или 599 литри по жител
2014 – 8 јули          320.939    м3/ден или 583 литри по жител
2013 – 6 август       331.169    м3/ден или 602 литри по жител
2012 – 9 јули           337.945    м3/ден или 614 литри по жител
2011 – 14 јули          335.185    м3/ден или 609 литри по жител
2010 – 16 август      327.221    м3/ден или 594 литри по жител
2009 – 29 јули          311.352    м3/ден или 566 литри по жител

Според податоците на Еуростат за потрошувачката на вода од јавните водоводни системи по глава на жител, најмногу 94 кубни метри на годишно ниво трошат Грците, а најмалку Романците со 25,1 кубни метри вода годишно.

Од ЈП „Водовод и канализација“ Скопје им препорачуваат на своите корисници и граѓани на Скопје во летниот период водата да ја користат рационално за потребите во домот и да не се злоупотребува за неразумно полевање зеленило, разладување улици, полнење базени и други прекумерни потреби.

Младата Ромка новинар и актер Синдирела Бобариќ : Пријателот не ме пушти во станот , затоа што сум Ромка!

Синдирела Бобариќ (28) од Загреб вели дека во Хрватска често се чувствува отфрлено од страна на другите. Со предрасудите не се соочува само за време на школувањето, туку и во секојдневието.

Имав пријател од соседството кој ми рече дека повеќе не смеам да доаѓам кај него дома затоа што баба му му рекла дека не може тој да се дружи со Роми , рече Синдирела Бобариќ .

Покрај тоа што денес е и новинар и актер во редакцијата на Romi.hr, таа работи и во Ромскиот национален совет како асистент на европски проекти.

- Тогаѓ уште како дете сите тие предрасуди имаа големо влијание врз мене и во мојата самодоверба. Бев емоционално повредена и незнаев што значи зборот Циган. Ја прашав мајка ми што значи тоа. Тогаш разбрав дека тоа е всушност кога има луѓе кои не сакаат да те прифатат, и дека секогаш е потребно двојно повеќе да се потрудиш за да докажеш токму спортивното од тоа за што они те сметаат.

Link: https://www.24sata.hr/video/sindirela-28-prijatelj-me-nije-pustio-u-stan-jer-sam-romkinja-616915

 

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 508 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот