Социјала

Ромите во Албанија

Според пописот на населението 2011 година во Албанија, си живеат 8.301 Роми. Ромското малцинство, има во ширум Албанија. Пoтеклото на ромското малцинство во Албанија, или тамошните роми, имаат потекло од племето: ,,Мечкар”.

Oваa малцинство е еден од нај интегрираното и најпрогесивното малцинство, кои се дојдени во Албанија уште од   13 (тринaестиот)  Век, дојдени се од Црна Гора, од Грција и од Турска.

Тие што се дојдене од Турска, се сместени во  главвниот град на Албанија во Тирана.

Во Албанија, истотака, се и другите ромски таканаречени племиња како  што се ,,Карабуџиите”  ,,Чергарите”  и ,,Куртофите”. Арбуџиит,  се лоцирани во Девол( Корча и Билишт ) додека сае уште така нарекуваните ,,Чергарите” се сместени во местата Фиер, Пеќин и во Елбасан.

Според статистиката на пописот 2011 во Албанија се регистрирани како граѓани кои  живеат во Албанија ѓи има  8.301 Роми.

Прилепските Роми од населба „Три Багрема„ се прашуваат - Дали сме ние луѓе од втор ред?

Во Прилеп покрај други националности, жиеее и Ромско населеније кое со векови опстојува во овој град.

При неодамнешната посета на неколку ромски населби како што се Ромите од Тризла и Три Багрема, зборувајќи за нивните потреби, тие ја напоменуваат потребата од инфраструктурни проблеми.

Како што напоменуваат тие велат дека се интересни за властите само кога има избори, а потоа се заборавени.

Во тој смисол тие потсетуваат дека воопшто не ги задоволуваат инфраструктурните потрени како што се водоводната и канализациона мрежа, како и патната инфрастриктира.

Нема асфалтирани патишта до нивните домови, и кога временските услови се врнежливи, таму се сџлучува вистинска поплава.

Децата се приморани по кал и фекалии да поминуваат зада пристигнат до училиштата.
Апелот до нив е дека е потребно локалната власт и државата да обрнат поголемо внимание за нивните потреби, а не само за време на изборни кампањи, да дојдат , да ветат и сето тоа на тоа да остане.

Велат дека тоа време заврши и дека во иднина да посветат поголемо внимание на водоводната, патната инфраструктура како и легализација на нивните живеалишта

Градскиот советник од Тузла Јусиќ обвинува : Парите за Ромите се проневерени, да се преиспита квалитетот на изградените објекти наменети за Ромите

Советник во општината Тузла, БиХ на неодамнешниот прес обвини дека се злоупотребени средства кои се наменети за изградба на објекти за Ромите на територија на БиХ.

Тој ја навел за пример организацијата HILSWERK од Австрија кој го реализирала проектот за стамбен блок од шест единици низ проектот „ROMA ACTION“ Тузла и оштетен е буџетот на градот Тузла и Европската Комисија.

 „Средства во износ од 40.000 евра, Hilswerk International Austria, добил од градот Тузла 20.000 евра во 2013 и 20.000 евра во 2014 година. Покрај тие 40 илјади евра истата организација и од Европската комисија добија уште околу 120.000 евра„ рече Јусиќ.

Според него дали некој направил контрола на изградба на тие 6 стамбени единици во Кисељак.

Според наодите тие шест објекти не се изградени според проектните нацрти.
Исто има отстапки од употребениот квалитет на материјалот и не се изградени додатни елементи во склоп на тие објекти кои стојат во самиот план.

„Како пример е наведен дека во собите требаше да се намести паркет од прва класа, но ставен е ламинат кој ниту од далеку не одговара на квалитет од прва класа, и низа други пропусти.

Сите наоди од судскиот вештак ќе бидат препратени до ЕК и до други меѓународни институции, рече Јусиќ.

Link: http://www.portal-udar.net/jusic-porucio-zatrazicemo-da-se-ispita-kvalitet-svih-izgradjenih-objekata-za-rome-u-bih/

Ромите од населбата „Прцорек„ Велес живеат на маргините од општеството

Во рамки на проектот „Мапирање на разликите во домувањето за Роми”, кој е финансиран од средства од Европската Унија, претставници на Здружението „Ромски Деловен Информативен Центар - ЗРДИЦМ”, од Скопје, тимот беше во посета на местото наречено „Прцорек„

Тамошните жители -Роми се соочуваат со огромни потешкотии како што се патната инфраструктура, и електричната енергија поточно напојувањето со струја.
Истовремено пристапот до нивните домови е отежнат поради местотот на живеење и непристапен терен.
Тие се жалат затоа што пристапот до таму до толку е оневозможен што нема ниту простап на возила за брза помош или пак противпожарна служба.

Од општината велат дека се работи на тој план за да може на овие Роми да им се помогне со инвестици токму на тоа поле.

Состојбата за сега е непроменета и се надеваат дека тој проблем во скоро време ќе се надмине и ќе се најдат соодветни алтернативни решенија.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 393 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот