Социјала

Смедерево: Мрежа за подобар живот

Ромската населба Мали кривак во Смедерево после неколку години доби канализација. Вакуумската постројка е наменета за 329 семејства и е една од најсовремените во Србија.

Таа е реализирана во рамките на проектот „Унапредување на инфраструктурата „ како дел од ИПА проектот 2013 - ЕУ која обелбеди еден милион евра , а локалната самоуправа 282.000 евра.

- Тука од 329 семејства живеат и околу 2.500 Роми. Капацитетот на оваа инсталација е двојно поголеми така се решава проблемот во оваа зона. - напомена градоначалникот Јасна Аврамовиќ и прецизира дека покрај 3 киломтери мрежа, а изведувач на изградбата беше „Телекомуникација„ од Блаце , која изгради 1.500 метри атмосферска канализација.

Папата им се извини на Ромите поради дискриминацијата

Папата Франциск  им се извини на Ромите поради дискриминациите во историјата на кои била подложена оваа заедница во Европа, и им оддаде почит на католиците во Романија, кои биле прогонети за време на владеењето на комунистите.

– Историјата не учи дека на христијаните, вклучувајќи ги и католиците, не им е непознато правење такво зло. Би сакал да побарам прошка од вас поради тоа, рече папата на последниот ден од тридневната посета на Романија.

Папата им се извини на Ромите поради „многубројните искуства“ што ги имале кога станува збор за дискриминација, сегрегација и малтретирање. На крајот од посетата на папата на Романија, на аеродромот во Сибиу е одржана церемонија по повод неговото заминување, на која присуствуваше и романскиот претседател Клаус Јоханис.

Папата Франциск потоа замина за Ватикан.

Ќе се изнајде ли решение за 24 семејства Роми од Старата Касарна во Кочани? Ромите се чувствуваат заборавени!

Во 21 век да се живее без водовод и канализација, во фекалии, депонии и извор на заразни болести, а лоцирани се во непосредна близина на центарот на градот. Овие услови веќе над 24 години ги следат 24 семејства кои се во Старата Касарна во Кочани. Севкупно се 100 луѓе вклучувајќи и 39 деца.

Тие велат дека без разлика на која политичка гарнитура на власт, ветувањата се исти, но решение сеуште нема. Без основни услови за живот овие луѓе се оставени сами на себе. Се жалат дека се сосема заборавени и отфрлени, а се интересни само за време на избори, кога доаѓаат политичарите им ветуваат и толку!

Од локалната самоуправа на градот Кочани градоначалникот Николче Илијев, ексклузивно за порталот Рома Тајмс велат дека за Старата Касарна има најдено решение и локација, како и обезбеден простор. Вредноста на објектот кој е во план да се изгради изнесува околу 350.000 - 400.000 евра.

Општината ги нема тие средства и затоа планираат преку проекти да се приберат за да се стартува таа изградба на новата локација која ја наименуваа како Кварт 5! Се планира изградба на смесувачки објекти за 24 семејства плус 4 како резерва.

Кога би се случило тоа, никој нема одговор.

МТСП со новиот закон обезбедува социјална сигурност за 6.000 лица со над 65 години возраст со социјална пензија од околу 100 евра месечно

Со Законот за социјална сигурност на стари лица којшто е дел социјалната реформа и веќе стапи на сила, социјално ги обезбедуваме лицата над 65 години коишто немаат други извори на егзистенција. Месечниот надоместок за овие лица изнесува околу 6.000 денари, а се очекува правото да го искористат околу 6.000 граѓани и граѓанки. 

Право на надоместокот за социјална сигурност имаат сите лица коишто се државјани на Република Северна Македонија најмалку 15 години, и не примаат старосна пензија, вклучувајќи ги и лицата без ден работен стаж.

За домаќинствата каде што и мажот и жената ги исполнуваат условите за користење на социјална сигурност, надоместокот ќе го користи само еден член бидејќи станува збор за право од социјалната заштита и не е поврзано со пензиското и инвалидското осигурување.

Од денеска стартуваше и поднесувањето на барањата за сите нови права коишто се воведуваат со социјалната реформа, како што е и правото за надоместокот за социјална пензија.

Со воведувањето на социјалната сигурност за стари лица како Влада уште еднаш потврдуваме дека подеднакво се грижиме за сите граѓани. Секој од нас заслужува достоинствен живот во општетсвото, бидејќи сите заеднички сме придонесле во неговото градење.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 469 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот