Социјала

Во Тетово изчезнато 6 годишно дете од Прилеп додека се играло на детско игралиште

Како што информираат од Секторот за внатрешни работи – Тетово, било пријавено дека од саботата,18 мај, е исчезнато дете. Жител на Прилеп пријавил дека во Тетово е исчезнато неговото шестгодишно дете.

– Дваесет и деветгодишниот Е.М. од Прилеп, вчера (20 мај) во 11 часот и 30 минути, во Секторот за внатрешни работи Тетово пријавил дека на 18 мај годинава околу 21 часот, додека играл на лулашките во забавниот парк на Спортскиот центар во Тетово, наеднаш се изгубил нивниот шестгодишен син, информира Марјан Јосифовски, портпарол на СВР Тетово.

Таткото  во полицијата истакнал дека од саботата до понеделникот заедно со сопругата го барале детето, па потоа се одлучиле да го пријават исчезнувањето.

– Според исказот, тројцата членови на семејството времено дошле во Тетово од Прилеп. Во Тетовско престојувале десетина дена и работеле на собирање на старо железо, информираат од СВР Тетово.

Полицијата ги превзема сите мерки за потрага по шестгодишното детенце.

Европскиот суд и нареди на Италија да ги врати Ромите протерани од Џулијано

Европскиот суд за човекови права нареди италијанската влада да обезбеди соодветно сместување за ромските семејства кои беа протерани минатата недела од Џулијано. Судот го призна правото на единство на семејството и потребата да се обезбеди соодветно домување на ромските семејства. Итен случај беше поднесена пред судот од Associazione 21 luglio и Европскиот центар за правата на Ромите (ERRC).

На 5 април 2019 година, уредба на градоначалничката канцеларија го објави непосредното иселување на околу 450 Роми кои живеат во кампот Виа дел Ватикале во општина Џулијано, заради јавни здравствени причини. Општината издаде резолуција за алтернативни решенија за домување за Ромите, но ниту еден предлог за семејствата не беше направен.

Утрото на 10 мај 2019 година пристигнале полициските службеници и ги принудија семејствата да ја напуштат населбата Виала Виатикале. Според собраните сведоштва и изјави, пред и за време на иселување, Ромите со усна наредба им беше наложено да ја напуштат областа Џулијано и се заканија дека доколку одбијат, нивниот престој ќе биде укинат и нивните деца ќе бидат згрижени од државата. 450 Роми завршиле со останување нато а сега напуштено подрачје во индустриската зона на Џулијано.

Новата локација е сосема несоодветна
73 семејства кои моментално кампуваат во таа област немаат засолниште и се принудени да спијат во автомобилите или на отворено, и покрај тешките временски услови. Тие немаат пристап до електрична енергија и немаат чиста вода или тоалети. На 105 деца кои посетувала училиште се принудени да ја прекинат посетата на училиштето.

Associazione 21 luglio на прес-конференција и онлајн апел за повреда на правата од страна на италијанските власти за присилното иселување, вклучувајќи ги и правата на овие деца на образование. Тие ја повикаа општината Џулијано за итна интервенција да понуди соодветни решенија и достоинствено домување за сите лица, гарантирајќи им пристап до основните услуги и повторно продолжување на образовниот процес на децата, и заедно со ЕРРЦ, промовираа регрес на Европскиот суд за човекови права.

На 17 мај, одлуката дојде од Европскиот суд во Стразбур, кој и наложи на италијанската Влада да гарантира соодветно домување за малолетниците и нивните семејства кои беа протерани од Виа дел Виатикале.

Link: http://www.errc.org/press-releases/european-court-orders-italy-to-rehouse-roma-evicted-from-giugliano

 

Се отвори поликлиника „Зегин Медика„ на свеченото отварање и балканската ѕвезда Здравко Чолиќ

Деновиве во Буњаковец во Скопје беше свечено отворена поликлиниката „Зегин Медика„ . По тој повод главниот менаџер на „Зегин„ Благоја Механџиски каде меѓу другите поканети гости со своето присуство ги почести познатата балканска музичка ѕвезда Здравко Чолиќ кои заедно на свечен начин ја пуштија во употреба и започна со својата работа оваа современа и реновирана медицинска установа.

Инаку ПЗУ „Зегин Медика„ ја основаше Д-р Верица Механџиска во април 1998 година.
Главна цел на оваа поликлиника е да се обезбедат целосни здравствени прегледи и специјалистички здравствени услуги на пациентите и да им се овозможи стручна помош за нивните здравствени проблеми. Во рамките на поликлиниката има 4 служби, кои по принципот на матичен доктор, опслужуваат 5000 пациенти.

ПЗУ „Зегин Медика “ е единствена поликлиника која нуди биорезонантна метода. Биорезонантната терапија е корекција на функциите на телото под влијание на електромагнетни осцилации на строго одредени параметри одговарајќи на одреден фреквентен спектар на акустични бранови.

Освен тоа, ПЗУ „ЗЕГИН МЕДИКА“ ви нуди дијагностицирање на слип апнеа со најсовремени методи и домашна полиграфија. Ова сериозно нарушување се манифестира со престанок на дишењето за време на сонот, а со примена на соодветна терапија на пациентот му се овозможува поквалитетен живот.

Покрај овие нови најсовремени технологии, поликлиниката ги нуди и следниве услуги: општи прегледи со био-хемиска лабораторија наменета за општи био-хемиски анализи, комплетна крвна слика, интернистички прегледи, алерголошки прегледи, ЕКГ, ехо на абдомен, тироидна жлезда и дојки, дензинтометрија (прегледи за остеопороза) и уште многу други услуги.

Исто така нуди совети и консултации од страна на специјалисти за различни области од медицината, како и систематски и периодични здравствени прегледи за вработени лица.

Во интензивирани активности на мобилните тимови, идентификувани 167 деца на улица

Ова се дел од податоците коишто зајакнатите мобилни тимови за постапување со деца на улица на ЦСР Скопје беа презентирани на работен состанок во Министерството за труд и социјална политика каде присутен беше и претставникот на УНИЦЕФ Бенџамин Перкс и претставници од Црвен Крст на град Скопје.

“Првичните наоди од теренските истражувања потврдуваат дека децата на улица често се жртви на повеќе негативни искуства, вклучувајќи физичко и психичко малтретирање и занемарување. Тие ја зајакнуваат потребата од системски решенија, бидејќи многу од овие деца го пропуштаат правото на образование, здравје и заштита," рече
Бенџамин Перкс, претставник на УНИЦЕФ.

"Како луѓе, тешко е да се воздржиме од тоа да даваме пари или да купуваме производи од децата на улица. Но, треба да бидеме свесни дека ако го сториме тоа, овозможуваме средина што им штети на децата. На децата на улица им е потребна системска поддршка, прво и основно за да се спречи тие воопшто да завршат на улица".

Почнувајќи од следната недела, теренските работници ќе ги посетат домовите на децата што ги идентификувале на улиците и ќе почнат да работат со семејствата.
Проширувањето и зајакнувањето на мобилните тимови со стручен кадар е поддржано од УНИЦЕФ, а се спроведува преку ЦСР Скопје во соработка со Црвен Крст на град Скопје.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 511 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот