Социјала

Отсега на ГП Табановце - Прешево „One-stop-shop„ - само една заедничка контрола

Концептот на заеднички гранични контроли со едно застанување “one stop shop”, значи поедноставени постапки што се спроведуваат на еден заеднички граничен премин, со единствено застанување, преку кој контролата на патниците, стоката и нивните превозни средства се врши само на едно место.

За патниците и транспортерите кои се движат од Србија кон Северна Македонија, граничната служба на Србија ќе спроведе излезна контрола на тертиторијата на нашата држава на граничниот премин Табановце, додека контролата за оние кои патуваат во обратен правец, излезната контрола македонските гранични служби ќе ја спроведат на територијата на Србија на граничниот премин Прешево

Граничниот премин Табановце е само почеток за крупните промени кои нѐ очекуваат на ова поле на повеќе гранични премини, во тек се и проекти со останатите нашите соседи Албанија и Косово, што ќе донесат огромни бенефити за економските оператори.

ROOSA: Студија за благосостојбата на Финските Роми

Студијата за благосостојба на Ромите ROOSA е студија наменета за Ромската популација од Финска нивната вклученоста, здравствената и функционалната способност на финските Роми.

Студијата произведува знаења за имплементација на политиките за Ромите. Националниот институт за здравство и благосостојба ја спроведе студијата за Ромите како дел од проектот Нево Тија (Нова Ера), координиран од Универзитетот за применети науки на Диаконија, финансиран од Европскиот социјален фонд.

Финскиот ром е културно малцинство кое е неразделен дел од мултикултурната Финска. Недостатокот на постојани станови, слаби можности за образование и вработување и структурна дискриминација до неодамна влијаеја на позицијата и животот на финските Роми. Финските Роми намерно ги унапредуваат нивните права, благосостојба и вклучување преку здруженија и советодавни одбори.

Студијата за благосостојба на Ромите е планирана и спроведена во соработка со финските Роми. Тие учествуваа во спроведувањето на студијата како учесници, како вработени и како експерти кои ја планираа и изменета содржината на студијата заедно со истражувачката група.

Податоците беа собрани во различни области на Финска. Од вкупно 365 учесници 142 беа мажи, а 223 жени. Студијата вклучуваше здравствен преглед и структурирано интервју или прашалник.

Резултатите покажаа дека учесниците имаа неколку предности кои промовираат вклучување во општеството. Овие предности вклучуваат поддршка на заедницата, како што е значителна економска и психолошка помош помеѓу роднините, како и меѓусебна поддршка во практични работи.

Друга цел беше активно учество во црковните и здружените активности. Клучни предизвици беа тешкотии во заработувачката, што може да го ослаби квалитетот на животот. Од друга страна, учесниците на студијата Роми беа задоволни од нивните социјални односи.

Клучни предизвици во здравјето и благосостојбата беа тешкотиите во физичката функционална способност кај жените, како и високата преваленца на хронични болести кои се пријавиле самостојно и нивните фактори на ризик.

И жените и мажите имале неколку негативни здравствени однесувања, како што се недостаток на физички вежби и висока преваленца на пушењето. Искуствата на дискриминација беа исто така распространети.

Резултатите од оваа студија можат да бидат искористени од професионалци во различни области, кога тие се среќаваат со Ромите како свои клиенти. Резултатите овозможуваат идентификување на клучните предности и предизвици во здравјето и благосостојбата. Ромите се во ранлива позиција до, на пример, Подемот на нивното образовно ниво исто така може да се види во позитивните трендови во показателите за здравјето и благосостојбата.

Предизвиците идентификувани во оваа студија треба да се следат и Ромите мора да бидат земени предвид во идните социјални и здравствени реформи, за да се реализира рамноправноста на Ромите како и на другите малцинства. Студијата за добросостојба на Ромите даде добра основа за продолжување на овој позитивен развој.

Мојот детски плач, спас за живот!

Осамна зората, и само што се разденуваше, беше знак дека 25 годишната млада Ромка од Стара Топаана треба да стане и да го запали огнот во малото дворче пред куќата и казанот со алиштата да биде ставен за да ги проврие, да ги испере, за потоа да стави на јажето да се исушат.

Младата Ромка во себе си помисли:„Денес ќе биде исто топло како и вчера, и ќе се исушат бргу„

Веднаш додека водата почна да се загрева, таа со старата метла почна да го мете малото дворче, и за да не се дигне прав, со лимена кофа ја испрска земјата.

Огнот под казанот со алиштата се потфати и водата почна да клокоти. Тоа беше знак дека треба да го земе старото корито каде целиот казан со се алишта беше претурен во старото корито.

Седна покрај коритото и со рацете започна силно да ги трие алиштата со сапунот кој и беше меѓу дланките. Триеше посилно со желба да бидат бели и испрани како и секогаш, и кога ќе ги постелеше да зрачат од белина и чистоќа.

Но наеднаш во целата нејзина зафатеност и размислување во врска со белината на тие алишта, ја сепна и прекина детскиот плач од внатрешноста на трошната куќичка.
Се сепна, се сврти накај вратата и во себе си рече: „Ах бре дете , сега ли баш најде да плачеш. Сигурно е гладно сака да го дојам. Многу рано се разбуди. Пет е часот!„

Влезе внатре во собата скромно средена, со постела од душек и чаршаф, го подигна малото 1.5 годишно дете и го зема во прегратки. Детето уште плачеше, очигледно беше дека сакаше млеко!

Излезе од тремот и седна во дворот во близина на коритото го приближи кон себе и започна да го дои! Очигледно детето го почувствува мирисот на мајчинското млеко, и веднаш плачот го замени со молк и мирно цицање од мајчинската дојка.

И така додека детето мирно доеше во прегратката на својата мајка, одеднаш како подземен татнеж почна да се чувствува треперење на самата почва.

Треперењето и потоа огромното тресење се претвори во хаотичан неконтролирана катастрофа.

Се слушаа хаотични врисоци и слика која не се заборава. Трошните куќи од Стара Топаана една по една се губеа од видикот.
Ништо не беше подобра и сликата од трошното куќарче на младата Ромка со бебето.
Сликата беше ужасна. Ѕидовите од внатрешност на малата соба кај што до пред 3 минути спиеше мирно малото дете беа еден врз друг срушени токму врз импровизираната постела од душек и чаршаф!
Беше 26 јули 1963 година, а часот беше 05:17.
Мојот тогашен детски плач, всушност беше плач за продолжен живот!

Така сакаше да биде!

Ова се всушност и кажувањата на мојата сега покојна мајка по нејзиното сеќавање на првите моменти од катастрофалниот земјотрес во Скопје на 26 јули 1963 година

Youtube:

 

Кој е Гани Рама, Ромот кој беше убиен во центарот на Приштна?

Минатата сабота, Гани Рама од ромската заедница, која живееше многу години во Гетинген, Германија, беше убиен во центарот на Приштина. Тој беше брутално претепан од страна Неџат Блакори етнички Албанец, кој сега е главно осомничен за униство

45-годишниот Гани Рама беше пронајден со тешки повреди, без знаци на животво подземниот премин „ Бил Клинтон„ во главниот град на Косово.

Гани инаку за време на конфликтото во Косово, 1999 побегнал во Германија под закани дека бил соработник со Србите.
Таму ја запознал сегашната негова сопруга со која има 5 ќерки.

По 11 години престој во Германија беше депортиран назад на Косово. Споре Ромскиот НВО од Косово, тој веднаш по неговата депортација се соочил со тежок живот без сопствена егзистенција, како и закани по неговиот живот каде беше претепан неколку пати.
Покрај пријавените закани до полицијата, тамошните власти не превзеле ништо за да го заштитат.

Тој уште еднаш заминал за Германија во обид да остане но веднаш беше нотиран за депортација но поради тешката болест - туберколоза, извесно време беше задржан на болничко лекување, а неговата сопруга и 5 ќерки беа депортирани назад на 12 април 2011. Веднаш по неговото лечење и тој беше вратен назад во Косово.

Истотака живото им продолжи во тешки услови.

И веќе по трет пат неговата сопруга и 5 ќерки заминаа за Германија, каде направија напроди да не бидат вратени назад.
Здрвјето на Гани беше многу салбо оти беше сам оставен.
Бидејќе не можеше сам да осптојува тој повторно заминал за Германија каде во Април 2017 година беше повторно врате,
Одтогаш беше оставен сам на себе без неговото семејство живееше во Приштина се до минатата сабота кога беше буквално претепан со смртни последици по неговиот живот.
Мотивите за ова убиство за полицијата се непознати.

Link: https://insajderi.com/kush-eshte-gani-rama-personi-qe-u-rrah-per-vdekje-ne-qender-te-prishtines/

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 457 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот