Социјала

Нов изглед на банкнотите од 100 и 200 евра од 28 мај

Европската централна банка во Франкфурт го претстави новиот изглед на банкнотите од 100 и 200 евра кои ќе бидат во оптек од 28 мај.

Станува збор за серија банкноти наречени Европа. На банкнотите доминираат карактеристиките на Европа, прекрасната феникиска принцези и божица по која го добил името Стариот континент.

Како безбедносна мерка на банкнотите ќе биде мал симбол на еврото (€) со цел да се намали или целосно да се спречи фалсификувањето на единствена европска валута.
        
Со новиот систем на заштита, банкарите и трговците треба релативно лесно да ги препознаат фалсификуваните примероци, а покрај новиот дизајн банкнотите се многу поквалитетни изработени од оние од првата серија.

Еве како Зоран Димов ги „изеде„ тристоте денари од старите Роми кој аплицираа во Германскиот пензиски фонд за воена отштета: Берлинскиот суд пресуди - „ Нема пари за старите Роми!„

На почетокот на март 2015 година РДИЦМ од својата канцеларија објави повик да приложат документација стари лица -Роми кои се родени од мај 1945 година и постари, за да можат да се испратат во Германија - Берлин пред тамошниот пензиски фонд, за евентуална исплата на една форма отштета (пензија) за нивните страдања за време на Втората светска војна.

Во тој германски пензиски фонд требаше да одлучат дали има можност да се исплати некој вид на месечна пензија за тие стари лица се додека се живи, ако се докаже дека за време на втората светска војна тие не беа сосема слободни во своите активности и движења, ниту им беше понудена некоја форма на алтернативна заработувачка.

Во тој контекст тие поради ограничените движења и контроли, беа принудени да бараат сами работа и на тој начин да се прехрануваат себе си и своето семејство, а при тоа да се изолирани во еден вид на отворено гето - место каде живеат под контрола и набљудување без можност за некое слободно движење и функционирање.

Поради тоа РДИЦМ како организација им се понуди да им асистира (помага) во тие нивни барања и аплицирање. За таа цел исто беше ангажиран и еден адвокат од Германија кој пред тој пензиски фонд би ги бранел нивните барања.

Покрај документацијата (копија од извод, не постар од 6 месеци ,- доказ дека тие лица се уште живи, како и напишана нивна лична изјава), заради превод на тие изјави на германски беше потребен ангажман и на преведувач на германски кој сите тие изјави ги преведе на германски јазик и беа испратени до Пензискиот фонд во Берлин, а кој чинеа 300 денари (5 евра) кои старите лица ги платија од свој џеб, за потоа некои „душегрижници„ почнат да манипулираат со старите лица дека наводно Зоран Димов тие пари ги ставил во свој џеб и ги искористил за свои потреби!!!

Поминаа скоро 4 години за потоа од страна на фондот беа информирани дека сите тие барања се без основа, од причина што во Македонија , а исто и во Србија на тие места кај што живееа Роми немало никакво гето ниту пак некоја форма на набљудување на тие места на живеење, ниту присилна работа.

Истовремено од фондот наведуваат дека според историчарите Ромите во своите места живееле без присила и употреба на физичко насилство.

Од сето ова произлегува дека најпрво РДИЦМ и Зоран Димов, својот дел го заврши најкоректно и повеќе од тоа и дека целата фама околу тие 300 денари дадени од страна на старите лица се без основа и многу ниска провокација од страна на некои несовесни ромски личности. Втора работа е дека сите апликации на тие стари лица се испратени и стогнати во Берлин, но ете Берлинскиот фонд, мисли поинаку, овластениот адбокат кои ги брани интересите на старите Роми ги обжали одлуките пре д судот, но и судот е на исто мислење како и берлинскиот пензиски фонд.

Но според Зоран Димов, тој вели дека нема да застане тука туку напротив ќе се бори до крај за да стигнат старите Роми до својата заслужена правда. Поради тоа тој веќе на крајот од Јуни во Скопје од 27 до 30 Јуни организира Парламентарна сесија на Интернационалната Ромска Унија -ИРУ чиј е и претседзател , а во тие рамки организира и Научни симпозиуми меѓу кои еден од нив е токму и темета „Состојбата на Ромите од Македонија и Балканот за време на Втората Светска војна и постоењето на ромски гета„

Со сите нови сознанија и научни историски мислења кои ќе ги презентираат познати историчари и познавачи на ромското минато , ќе ги достави и до германскиот суд и берлинскиот пензиски фонд , како релевантни докази и оспорување на нивните тврдења кои се сосема спротивни.

Овие стари Роми заслужуваат почит и пред се вистина за нивните страдања за време на Втората светска војна.

Link: https://www.euractiv.rs/ljudska-prava/13813-nemaki-sud-presudio-da-romkinja-nema-pravo-na-penziju-za-rad-u-getu

 

Од 1 Јуни, плаќање во кеш само до 500 евра! Ако сакаш телевизор или мебел вреден над 500 евра, само преку сметка!

Од први јуни годинава стапува на сила начинот на готовиснко плакање. Тоа значи дека одсега се што ќе поскате да купите можете да го платите во ќеш - готово но со вредност до 500 евра.

Намалувањето на прагот најмногу ќе го почувствуваат трговците со бела техника и мебел. Нема да може, на пример, да се купува телевизор во готово кој што чини над 500 евра.

Оваа забрана ќе важи и за физички и за правни лица, а доколку се прекрши Законот, следуваат казни во износ од 5.000 до 80.000 евра. Целта на овој закон е да се спречи сивата економија, а граѓаните да можат во кеш да купат само нешто ситно.

Наместо да користат кеш, жителите на Македонија ќе мора да користат платежна картичка или со уплатница да уплаќаат готовина во банка, штедилница или да плаќаат преку сметка во друга институција која дава платежни услуги.

Дали преку Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот, може да се реализира и идеата за профункционирање на Историски Ромски ресурсен центар (ИРРЦ)

Во изминатиот период во рамките како една од превземените активности од страна на Владата на Р.С. Македонијаи формирано е Координативно тело за изготвување на Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот.

Како претседател на тоа тело е назначен Роберт Алаѓозовски, а во тоа тело учествуваат и разни други владини, членови на меѓународни институции, невладиниот сектор и други.

Во периодот кој помина беа одржани повеќе состаноци и дискусии во изготвување на Нацрт текст за изготвување на Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот.

Инаку овој Нацрт текст преставува документ кој прв пат се подготвува во РСМ и е од посебно значење бидејќи треба да иницира активност и да ги зајакне процесите на комуникација и соработка помеѓу различните култури и заедници во насока на создавање на општество кое е фер и правично и ги прави сите граѓани подеднакви.

Нејзината цел е да се создаде општество во кое секој ќе се чувствува како припадник на „едно општество„ и преку неа да се спроведат препораките на меѓународните тела на ОН, СЕ, ЕК како и ОБСЕ.

Воедно ова преставува и еден „добар ветар во грб„ за да се изреализира една идеа (проект) од страна на ЗРДИЦМ заедно со помош од државата и партнер организации профункционирање на Историски Ромски ресурсен центар (ИРРЦ). Замислата и идеата е тој Центар да профункционира во Музејот на музиката и уметноста Стево и Есма Теодосиевски.

Инаку Координативното тело на изготвување на нацрт текстот Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот според нивна перцепција постојат огромни шанси и капацитети да профункционира оваа идеа.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 582 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот