Социјала

Над 70.000 македонски граѓани имаат само два до три оброка неделно

Според „Банката за храна - Македонија“ , и проектот „ВСС Ефект“, поддржан од Европската Унија, кој неопходноста од законот ја илустрира со податокот дека над 70.000 македонски граѓани имаат само 2 до 3 оброка неделно, а над 12 илјади тони употреблива храна се фрлаат на депониите.

„Работната група работеше од крајот на март 2019 до крајот на јули 2019, а работата се реализираше низ десет работни сесии при што успеавме некако да се согласиме и го составивме предлог - законското решение за актуелната тема, вишокот храна и ставање на истата во корист на лицата и семејствата во социјален ризик т.е. на сите оние кои ќе имаат потреба од храна.

Ништо не смее да се импровизира и да се однесува кој како ќе му текне, од една страна да се води ПР преку човекољубие, а од друга страна, да се загрозат животи на корисници кои и не по своја волја би пристапиле да побараат храна“, предупредува Христов, членик на организацијата која се грижи за поддршка и помош на социјално исклучените и сиромашни лица.

 

Скопје се одбележува 56 години од катастрофалниот земјотрес на 26 јули 1963 година

Земјотресот во Скопје од 1963 година беше земјотрес со јачина од 6,1 степени, што се случи во Скопје, СР Македонија, тогаш дел од СФР Југославија, на 26 јули 1963 година, во која загинаа над 1.070 лица, беа повредени помеѓу 3.000 и 4.000 лица, а повеќе од 200.000 луѓе останаа без дом. Околу 80 проценти од градот беше уништено.
 
Земјотресот, кој се мери 6,1 на моментната скала на величина (што е еквивалентно на 6,9 степени според Рихтеровата скала), се случи на 26 јули 1963 година, во 05:17 по локално време) во Скопје.
 
Треморот траеше 20 секунди и беше почувствуван најмногу по долината на реката Вардар. Исто така, имаше помали последици до 5:43.

Во рок од неколку дена по земјотресот, 35 нации побараа Генералното собрание на Обединетите нации да им го олеснат Скопје на нивната листа на агенди. Олеснување, во форма на пари, медицински, инженеринг и градежни тимови и набавки беше понудено од 78 земји низ целиот свет.

Youtube:

Финските Роми како и останатите Финци беа на фронтот 1939-1945 година

Споменикот на починатите Роми во војните од 1939-1945 година на гробиштата Хиетаниеми во Хелсинки е веројатно единствениот споменик во светот кои се подигна во чест на Ромите кои учествувале во војната.

Споменикот беше заеднички спроведен од финските ромски и ветерански организации и Националниот советодавен одбор за ромски работи РОНК со поддршка на државата и на црквата.

Уметникот Хеики Хаивајоја ја дизајнирал и изградил основата на споменикот изработен од каменот и скршеното тркало, кое илустрира како скршено патување. Во камен-темелникот е напишан на фински и ромски јазик "Во спомен на Ромите кои загинаа во војните од 1939-1945 година".

Во 1997 година, на заедничка иницијатива на финските ромски организации и РОНК, во Домот на имотите беше одржана прва прослава на ромски воени ветерани.

Покровител на прославата беше министерот за надворешни работи Тарја Халонен, кој на 17 октомври 2003 година, како претседател на Републиката, исто така, благослови воениот споменик на гробиштата Хиетаниеми за да ги одбележи ромските ветерани кои паднаа за време на војната.

Повеќе од 300 Роми учествуваа во зимската и континуираната војна, од кои 60 беа одликувани со орден на херои

Војната, исто така, влијаеше и на Ромите на други начини. Една третина од ромската популација во Финска живееле во предвоената Карелија, а како резултат на војната, околу 1.000 Роми морале да ги напуштат своите родни огништа без можност за нивно враќање. Во потрага по егзистенција и домување, Ромите беа прераспоредени насекаде низ Финска, најчесто без државна поддршка како и другите од регионот Карелија.

Ученик Ром поради грешка посетувал специјално школо во Германија, судот одлучил на право на парична отштета

Судот во Келн, Германија донесе одлука во корист на 21 годишниот Ненад. М, по потекло од Србија од ромска националност.

Тој 11 години неправилно посетувал „специјално училиште„ во Баварија - Германија за деца со потешкотии во развојот. Тој го говорел само ромскиот и српскиот јазик.
Веднаш по преселбата на неговото семејство од Баварија во Северна Рајна Вестфалија , Ненад бил префрлен во училиште со ментален инвалидитет , без да се пресипитаат неговите интелектуални способности. Сега покраината Рајна Вестфалија ќе мора да исплати отштета за нивната процедурална грешка.

Ненад после 11 години образование во „специјалното школо„ добил можност да се префрли во редовно училиште кој ја завршил во 2016 година со просек “1,6” (каде “1” во германскиот систем е највисока оценка. )
Здружението Mittendrin ја поздрави донесената пресуда. „Случајот со Ненад на е изолиран и сеуште има вакви примери„ рече директорката на здружението Ева Марија Томс.
Загубата во приходи како последица од подоцежно завршување на образованието пресметенао е од околу 40.000 евра, а како психолошки - пост трауматски момент штетата е пресметена за дополнителни 20.000 евра.

Судот сеуште ја нема утврдено висината на средствата и тоа ќе биде посебна расправа на судот.

Link: http://rominfomedia.rs/romski-ucenik-poreklom-iz-srbije-greskom-pohadao-specijalnu-skolu-u-nemackoj-sud-presudio-u-njegovu-korist-ima-pravo-na-novcanu-nadoknadu

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 434 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот