Социјала

Велес: Новороденчињата закрепнуваат се бара дом за семејството Зекирови

Двете новороденчиња близначиња на Севѓул и Форсина Зекирови од Велес од ден во ден се се подобри, редовно јадат и добиваат на тежина, но сепак ќе останат во болница се додека надлежните институции или хуманите граѓани не најдат соодветен дом со пристојни услови во кои би можело семејството да престојува.

Денеска и навивачката група „Гемиџии“,  која имаше поставено кутија за донации на натпреварите на нивниот клуб „Борец“ ќе ги уплати собраните средства од сограѓаните на сметката на Севѓул за да може тој што побрзо да ги има на располагање и да обезбеди подобри услови за неговите три деца.

Валентина Голова е патронажната сестра која го следи семејството Закирови. Таа иницирала и инсистирала бебињата да бидат хоспитализирани
Голова вели дека често се сретнуваат со случаи како ова на семејството Зекирови.
Патронажната служба во Велес го покрива градот но и околните населени места.
Додека здравствените работници се грижат за двете новороденчиња, хуманите сограѓани на Свеѓул и Фросина се во обиколка на градот барајќи стан за нив. Веќе имаат најдено неколку каде тие би можело да престојуваат.

Директорката на центарот за социјална работа во Велес не одговараше на повиците на нејзиниот телефон. Засега нема информации дали социјалниот работник задолжен за семејството Зекирови и центарот имаат најдено решение за нивниот престој. Сепак од центарот успеаа да издејствуваат да им се издадат неопходните документи на Севѓул и Фросина со кои можат да добиваат паричен надомест од државата.

Додека не се најде решение, таткото и неговиот двогодишен син остануваат во трошната куќа, без струја чекајќи Фросина и близначињата да излезат од болница.

Лесковац - Србија: Проект „Се за деца„

Во рамките на проектот “Сè за деца: Мобилизирање на заедницата за поддршка на развојот на децата Роми во раното детство” поддржан од УНИЦЕФ, обновување, соработка и алтернативи на Ромите – РОСА од Лесковац организираше едукативни содржини за повеќе од 100 ромски деца од предучилишна возраст и училиште кога тој го посети Музејот, Народниот театар и Киното на Културниот центар во Лесковац.

Проектот “Сè за деца: Мобилизирање на заедницата за поддршка на развојот на децата Роми во раното детство” има за цел да обезбеди поддршка на семејствата за надминување на специфичните проблеми во овие области, здравствената заштита, исхраната, раниот развој и благосостојбата на децата. 

Кои беа најчести професии на Ромите од Словачка низ историјата

Фактот дека Ромите од Европа имаат своја богата историја и традиција го покажува и извадокот од книгата на Емилија Хорватова од Словачка насловена како „Ромите од Словачка„. Книгата е издадена во 1964 година.

Во ена е наведено дека според уписот во даночната книга во периодот 1522 - 1523 година Ромите се занимавале со многу професии. Најчести биле музичари, котлари, ковачи, изработувачи на накит, производители на ножеви, влечки, теписи, кројачи, кожари. месари и друго.

Истовремено како еден од главните извори на приходи беа и одгледувачи на коњи како и нивна препродавање. Во една од своите патеписни забелешки од Евлија Челебија од 1668 година забележнао е дека Ромите исто така биле и членови на разни занаетчиски здруженија - еснафи.

На таа листа биле регистрирани и околу 70-тина мажи кои се занимаваа со мечки, . а трговци со коњи околу 300.

Инаку Емилија Хорватова во својата книга забележува дека Ромите во Европа се забележани уште во 1348 година на територија на Србија

Алина Србин: Справување со анти-ромскиот расизам преку театарот

Ромската активистка, актерка и режисер Алина Србин презентираше делови од една нејзина престава во Париз.

Сега планира да ја прилагоди претставата што првпат беше изведена во Њујорк пред една деценија, за да ги оспори расистичките ставови кон Ромите во Франција.

Носејќи маица со натпис "Јас сум Ром - но нема да ги украдам твоите деца", Алина Србин ќе „распука„ на сцената за време на нејзината прва претстава на француски јазик.

Србин ја напишал претставата "Се изјаснувам на сопствен ризик" додека студирал театарска игра за еден семестар во Њујорк пред една деценија. Текстот се занимава со нејзиното турбулентно детство во Букурешт.

"За жал, по завршувањето на комунизмот ја изгубивме куќата кога имав осум години и тогаш мојот живот навистина се промени кога отидовме да живееме со мојот вујко во традиционална ромска куќа", објаснува Србин.

Link: http://en.rfi.fr/europe/20190421-roma-actress-one-woman-play-tackles-racism?fbclid=IwAR0EewtkDaR3sFkX0_PirHph-Qw8gpA4JNvgSPdXQHDQWyNUultzsdSqWa0

 

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 347 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот