Antigypsyism

Родителите на 13 годишната Џесика од Битола бараат одговорност за нејзината смрт

13-годишната Џесика Мемишовска која се удави во базенот Довеџик кај Битола обидувајќи се да ја спаси својата 12-годишна братучетка, со која заедно се капеле, раскажуваат роднините на девојчето.

Џесика знаела по малку да плива, а со нив имало и други деца, сите од битолската дива населба Картон Маало, која се наоѓа во близина на базенот.

„Тие се капеле, како што ми кажуваше ќерка ми. Прво во вода рипнала Џесика, а по неа девојчето мое, Медина Камбер. Кога таа скокнала, почнала да тоне, да се дави. Џесика се спуштила да ја спаси братучетка ѝ, но при кревањето пропаднала, а моето девојче го извадија.

Во тоа помогна и една друга жена која се најде таму, а имало и други капачи. Моето девојче почна да вика ‘братучетка ми е долу’ и потоа водата го исфрли телото на внуката“, рече Нехру Камбер, чичко на починатото девојче.

Базенот со кој стопанисува приватен концесионер сѐ уште не е отворен за посетители сезонава. Но, роднините на девојчето обвинуваат дека внатре може да се влезе без проблем.

Прашуваат зошто немало обезбедување и бараат одговорност за трагедијата. Велат додека децата се капеле, околу имало луѓе кои го подготвувале теренот за летната сезона, што значи дека не биле сами.

„Со нив имало и други деца. Ако некој ги спречеше, немаше да влезат внатре. Морало да има обезбедување, објектот морало да биде добро заштитен“, рече Камбер Максимид, чичко на девојчето.

Од „Стрежево“ рекоа дека базенот е издаден под концесија уште од претходното раководство и дека по ова, детаљно ќе ја разгледаат документацијата од договорот.

13 јуни 1938: Почеток на "Ромската недела за чистење"

На 13 јуни 1938 германската полиција започна неделна операција против Ромите и Синтите во Германија.

До 18 јуни повеќе од 1.000 Роми и Синти беа уапсени и депортирани во концентрациони логори. Она што денес стана познато како "Чиста недела за чистење" беше почетокот на се повеќе екстремна програма против заедницата на Ромите и Синтите, што доведе до масовни убиства во нацистичките логори.

Импулсот за акцијата за "расчистување" против Ромите и Синтите дојде од Уредбата за борба против спречување на криминалот, закон од 1937 година што го спроведоа нацистите. И во Империјалната и Вајмарската Германија, Ромите и Синтите честопати биле жртви на правен прогон.

Тие беа нападнати поради нивниот патријартен начин на живеење, кој не одговараше на германските норми, и за наводно се склони кон криминални активности. Откако нацистите дојдоа на власт во 1933 година, Ромите и Синтите беа предмет на бројни рестрикции кои ги насочуваат "асоцијалните" групи. Како дел од Уредбата од 1937 година, тие биле принудени да регистрираат постојани адреси. Неуспехот да се направи тоа, или миграцијата од регистрирана адреса, ќе резултира со апсење и депортација во концентрациони логори.

Во случај, некои од Ромите и Синтите уапсени за време на "расчистувачката" недела, ги почитуваа законите што им се наметнати; тие беа уапсени само за да покажат тежок став од страна на локалната полиција. Многумина подоцна ќе бидат убиени додека нацистичкото прогонство на населението на Ромите и Синтите се интензивираше и се прошири низ цела Европа.

Во Германија, неколку месеци по "неделата за чистење на Ромите", во јуни 1938 година, нацистите уапсиле и депортирале над 30.000 Евреи за време на Кристалната ноќ. За Евреите и за Ромите и Синтите, во 1938 година беше забележана голема ескалација на насилството врз нив во Германија, до тој степен што може да се гледа како на точка на враќање на патот кон програмата за уништување на нацистите.

Хрватска: „Не би биле сите Роми на лош глас кога судот би ги затворил криминалците. Не се многу.„

„Хрватите не не сакаат како соседи, не ни даваат работа„,се жалат Ромите од 12 ромски населби.

Потребно е санација на местата каде живееме, да се направат детски игралишта, да се изградат културни домови, градинки... вели Адам Оршош (48) кој деновиве му заврши четригодишниот мандат како претседател на месниот одбор во селото Пишкоровец во Меѓумурије. Го сумира сработеното , не се срами од резултатите, и констатира дека можеше многу повеќе да се направи.

Како некоја сатисфакција му беше дека беше Претседател на населба која ја бие „лош глас„ во Хрватска каде често имаше интервенција од страна на полицијата и која многу ретко влегуваше ако не беа под комплетна воена опрема.

– Тоа се двајца или тројца кои ги прават проблемите, но сепак поради тоа сите ние Ромите сме виновни. Јас тие момчиња кои се деликвенти ги познавам и по име и презиме . Секогаш се тие истите. Тоа го знае и полицијата И тоа се малолетни деликвенти на возраст од 14 до 17 години.

Секојдневно се разговара со нив! Им напоменав дека потребно е да се казнат родителите. Кога би се казниле родителите тој родител не би го пуштил тоа дете да прави криминални работи.

Секој родител би требало да знае каде му се децата во секое време. Но криминалот е насекаде околу нас , па така и меѓу мнозинското население- вели Адем за селото каде живета околу 300 Роми.

Link: https://www.vecernji.hr/premium/ne-bi-svi-romi-bili-na-zlu-glasu-da-sud-zatvori-kriminalce-nema-ih-puno-1324746

Сесвете -Хрватска: Не ги сакаат за соседи и затоа со бензин го запали имотот кои претходно го купи едно ромско семејство

Еден 27 годишен жител на Подравска Сесвете минатиот четврток околу 20.40 часот подметнат пожар во еден имот каде во моментот никој не живее на улицата Браќа Радиќ.

Сомнежот е дека пожарот бил намерно подметнат а од причина што тој имот претходно го купил едно ромско семесјтво од Ѓурѓевац.

Со брза интервенција на противпожарната служба огнот беше локализиран.
Материјалната штета е околу 800 евра, а сторителот е приведен.

Семејството на сторителот не сакаѓе да коментира за овој настан , но соседите потврдија дека можен мотив за овој инцидент е поради „доселување на Ромите„

– Тој имот сега брзо е продаден а го купија Роми, Некому очигледно тоа им засметало и главен во таа побуна беше овој 27 годишен жител затоа што и јавно се заканил дека ќе ја запали куќата.

Сопствениците на имотот беа шокирани од постапката и веќе размислуваат да од претходните сопственици од кого го купија имотот да побараат враќање на парите и да се откаже купувањето на овој имот.

– Ако тоа нему му пречи дека сме Роми , можеше веднаш да ни каже кога дојдовме да го разгледаме имото, и ние немаше да го купиме. Сега сме во страв дека тоа може да го повтори , а имам четри деца и немаме никаква сигурност.

Затоа од претходните сопственици побаравме повторна средба за да ги разгледаме сите можности и да видиме дали има смисла ние да останеме и понатаму во тоа место - рекоа Ромите кои го купија тој имот.

Link: https://podravski.hr/ne-zeli-ih-za-susjede-benzinom-zapalio-imanje-koje-su-nedavno-kupili-romi/

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот