Antigypsyism

Бугарија - Протест на Ромите против расизмот и антициганизмот!

По шести пат оваа година, Ромите од Бугарија демонстрираа не само во Софија, туку и во Ден Хаг и Брисел против на антициганизмот и расистичката политика против Ромите во Бугарија.

Само во Ден Хаг 500 од нив учествуваа на протест! Пред се, тие се противат на "План за интеграција на несоцијализираните Роми", кои бугарската влада има намера да ги спроведе како дел од стратегијата на ЕУ за вклучување на Ромите.

Расистичкиот план вклучува задолжителни "социјални услуги" за лицата над 16 годишни, "необразовани и невработени" Роми да бидат испратени во "центри за обука" и намалување на социјалните бенефиции за невработените Роми или ако не ги испраќаат децата на училиште.

Покрај тоа, "доброволните безбедносни единици" треба да ги контролираат областите каде што особено живеат Ромите!

Link: https://www.newepoch.media/single-post/2019/03/15/BULGARIA---Roma-protest-against-racism-and-antiziganism?fbclid=IwAR20sFSJNFN-URcFDCdOtZKh2q7E7Zbr1JUzX23fnl3WuUu9_ewhc8wYOAI

Ако победел Хитлер, вака би изгледал главниот нацистички град на светот

Проектот започнал во 1937-ма година. Направена била огромна макета, а цели делови на градот Берлин биле отстранети, се во исто време додека се планирал холокаустот. Хитлер визијата на својата нацистичка дистопија сакал да ја нарече "Welthauptstadt Germania" и требало, во теорија, да биде готова во 1950-та година.

Шпер веќе го импресионирал Хитлер со својата работа во Нирнберг, каде намерно реинтерпретирал класична архитектура во масивни и многу нацистички градби осмислени да исплашат и да ја зголемат моќта. 

Идејата на Шпер и Хитлер била да се земат сите монументални згради, булевари или скулптури кои Европа ги има и да се направат копии, само неколку пати поголеми. Повеќето од тие убавини би биле на седум километри долгиот булевар кој најдобро би ја илустрирал големината и моќта на нацистичка Германија.

На југот би се наоѓала триумфална капија, како онаа во Париз, само шест пати поголема. На север, булеварот би се отворил кон ледината за одржување на паради.

Link: https://tocka.com.mk/vesti/289516/ako-pobedel-hitler-vaka-bi-izgledal-glavniot-nacisticki-grad-na-svetot

https://www.youtube.com/watch?time_continue=960&v=dOXmrVR00RI

На Ромите, жртви на труење, треба да им се исплати отштета

Специјалниот известувач на ООН за токсични материи, Башкут Тунчак, вчера изјави дека на косовските Роми, кои биле изложени на труење со олово, додека живееле во камповите на ООН за раселени лица, кои се наоѓале во близина на рударскиот комплекс Трепча, кај Митровица, треба да им се исплати отштета.

„Околу 600 припадници на заедниците на Ромите, Ашкалите и Египќаните, помеѓу 1999 и 2013 година, беа сместени во камповите изградени на земјиште за кое се знаело дека било контаминирано со олово.

Половина од нив биле деца помали од 14 години“, се вели во соопштението на Тунчак, објавено по состанокот со ромските семејства, кои биле жртви на труење со олово.

Советодавното тело за човекови права на ООН, во 2016 година, утврди дека оваа организација е одговорна за жртвите и даде препорака, ООН да им исплати отштета.
Меѓутоа, ООН одбија да прифатат дека се одговорни и одбија на жртвите да им платат отштета.

Наместо тоа, тие одлучија да основаат фонд за финансирање на „проекти за асистенција“, преку кои ромската заедница ќе биде поддржана во целост. Досега, овој фонд не добил никакви средства.

Link: https://prizma.mk/na-romite-zhrtvi-na-truene-treba-da-im-se-isplati-otshteta/

 

Се поголема омраза кон Ромите и Синтите : Насилствата кон нив е зголемен за 54 проценти

Бројот на анти ромско расположение е зголемен. Најголемиот број од нив се сторени од страна на десничарските движења, но Министерството за внатрешни работи ја смирува сосотојбата.

Минатата година таа се зголеми за нешто помалку од 54 отсто во споредба со 2017 година.

Ова произлегува од одговорот на Сојузното министерство за внатрешни работи на барање од левичарската фракција.

Според ова, во националната статистика за политички мотивирани криминал, 63 акти ќе бидат доделени на потсекцијата "Антиромско расположение" за 2018 година.

Во претходната година имаше 41 акти. Нетрпеливоста и првземени акти против Ромите и Синтите е забележан само одделно од 2017 година.

Речиси сите напади, Министерството за внатрешни работи, од аспект на "право". Пет случаи не можеше да бидат јасно назначени.

Од 36 осомничени, 32 припаѓаат на десничарскиот екстремистички групи. Малку повеќе од половина од делата запишани минатата година спаѓаат под прекршокот за поттикнување.

Меѓу нив се и шест телесни повреди. Над просечниот број на дела беа извршени во Берлин, станува збор за 12 акти.


Link: http://www.taz.de/Mehr-Hasstaten-gegen-Sinti-und-Roma/!5580625/

 

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот