Antigypsyism

Барбара Варнок: „Измислуваа разни расистички идеи за Ромите поради генетски причини за инфериорност„

Ромите беа дискриминирани и пред нацистичката ера. И состојбата станала уште полоша по доаѓањето на Хитлер на власт во јануари 1933 година. Кон средината на 1930-тите нациститте им забрануваа на Ромите да работата на одредени работни места, тие беа присилно стерилизирани во форма на етничко чистење и масовни внатрешно нацистички логори.

Според информациите се проценува дека за време на Втората Светска Војна убиени се околу 500.000 Роми , но точниот број никогаш нема да се дознае затоа што повеќето убиства никаде не се забележани и истражувачите сметаат дека нивниот број е многу поголем.

Поради малата или никаква евиденција многу семејства никогаш нема да дознаат што всушност се случило со нив.

Инаку Др. Роберт Ритер одговорен за истражувачкиот центар за расна хигиена во Рајховиот Завод за здравје во 1938 година го започнал проектот со цела анализа на „расни карактеристики„ на Ромите. Научниците го проверуваа нивното здравје, им земаа крв и им ја мереа главата.

„Измислуваа разни расистички идеи за Ромите поради генетски причини за инфериорност„ напомена Барбара Врнок раководител на центарот за Холокауст.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=77&v=8TghTGPXILw&feature=emb_logo

Прогонот на Ромите честопати е изоставен од приказната за холокаустот. Семејствата на жртвите се борат да го променат тоа

Куруч Шандор имаше околу 7 години кога, во 1938 година, германски војници дојдоа во неговиот град во тогашна Чехословачка.

Еден по еден, пријателите и соседите на Шандор, кои беа припадници на ромската етничка група, беа одведени од страна на Ајнзаз группен, кои беа нацистички безбедносни сили. Наводно биле однесени да ги проверат личните карти, но тие никогаш не се вратиле. На 10-годишна возраст, Шандор видел дека многу други преостанати соседи биле убиени.

Но, момчето имаше музички талент, а војниците сакаа да го слушаат како свири. На сцената, рацете што се тресеа додека ја држеше својата виолина, тој беше сведок на ужасите на германскиот рајх, гледајќи дека жените Ромки поминале покрај неговата сцена да бидат силувани од нацистите.

Шандор, кој почина во 2000 година, успеа да го преживее нацистичкиот прогон заради неговата музика, но стотици илјади Роми беа убиени за време на холокаустот.

Многу повеќе се соочија со прогон, раселување, присилна работа, принудно медицинско експериментирање и стерилизација, насилство и затвор.

Link: https://time.com/5719540/roma-holocaust-remembrance/

Музејот во Аушвиц бара од посетителите да не ги оштетуваат железничките патеки

Музејот ги повика посетителите да се однесуваат со почит откако пронајдоа фотографии на луѓе што балансираат на патеките во поранешниот нацистички логор за смрт. „Постојат подобри места за да научат како да одат по знак на рамнотежа“, се вели во извештајот.

Спомен-обележјето и музејот во Аушвиц-Биркенау им наложи на посетителите да ги почитуваат сеќавањата на 1,1 милиони луѓе кои беа убиени во концентрациониот логор - и да не се балансираат на железничките патеки што ги донесоа жртвите од холокаустот на тоа место.

„Постојат подобри места за да научат како да се шетаат на рамнотежа од местото што симболизира депортација на стотици илјади до нивната смрт“, напиша музејот на Твитер.
Тие, исто така, објавија неколку слики што посетителите ги направија самите одејќи по патеките.

Музејот во Аушвиц додаде во подоцнежниот пост дека фотографијата нема да биде забранета на местото, но дека „бараме посетителите да се однесуваат со почит, исто така и при фотографирање“.

Во последниве години, бројни посетители на музеите на концентрациониот логор и други споменици на холокаустот беа критикувани за правење селфи и други навидум интересни слики на местата кои се сеќаваат на жртвите од нацистичкиот геноцид.

Ромка од Косово „почина во очај“, откако сведочеше за военото силување што го преживеала

Хаџи Балај, син на Шехрије Балај, сѐ уште се сеќава на 5 мај 1999 година. Денот беше сончев, а Шехрије се обидуваше да обезбеди нешто за ручек за семејството, раскажува тој.
Им снемало брашно, а во тие тешки денови во војната во Косово, тие оскудевале во многу работи.
Одеднаш, се слушнале истрели во близина на нивниот дом во селото Благаје, општина Пеќ, а Шехрије, која била во куќата, ги собрала децата внатре и им рекла да не излегуваат надвор.
Недолго потоа, автомобил на српската полиција се паркирал во нивниот двор и четворица униформирани полицајци ја одвеле неговата мајка, во непознат правец. Кога се вратила во вечерните часови, таа била крвава и со модринки по целото тело.
Во 2013 година, Шехрије Балај, стана првата жена од Косово, што во Белград сведочеше за силувањето. Таа даде исказ на судењето на поранешниот командант на Војската на Југославја (ВЈ), Топлица Миладиновиќ, и на десет други борци, обвинети за воени злосторства извршени во селата Ќушка, Павлан, Захаќ и Љубениќ, во регионот на Пеќ. Во април и мај 1999 година, во овие села беа убиени околу 100 цивили.
Сторители на овие злосторства, беа припадници на 117 интервентен вод на ВЈ, познати како „Шакали“. Нивен командат беше Небојша Миниќ, наречен „Мртви“. „Шакалите“ не беа формирани во војната во Косово; тие веќе имаа извршено злосторства во Босна и Херцеговина и во Хрватска.
Шехрије, на судењето, идентификуваше три лица – Среќо Поповиќ, Бобан Богичевиќ и Дејан Булатовиќ. Првично, во 2014 година, група припадници на „Шакалите“ беа осудени на вкупно 106 години затвор, но Апелацискиот суд на Србија ја поништи оваа пресуда и го врати случајот на повторно судење.
Во меѓувреме, во септември 2018 година, по долго боледување од разни болести, Шехрије Балај почина.
Судот во Белград не им обезбеди соодветни мерки на заштита на жртвите и на сведоците на судењето на „Шакалите“, ниту им обезбеди соодветно советување или поддршка, вели нејзиниот син.
Неговата мајка ниту од Косово не добила помош, или економска поддршка. Нејзиното сведочење за силувањето не привлече ниту внимание. Таа никогаш не се нашла на списокот на некоја косовска невладина организација, што им пружа помош на жртвите на воено силување.
Таа не успеала ниту да добие статус на жртва на сексуално насилство, во рамките на проектот на косовската влада, што им овозможува на жртвите да аплицираат за месечна пензија од 230 евра, откако ќе бифат верификувани како жртви.
Таа поднела барање, но, на нашето прашање, дали нејзиното барање било разгледувано, од владината Комисија за признавање и верификација на статусот на жртвите на сексуално насилство, одбија да ни дадат одговор.
Според косовскиот закон, статус на жртва на сексуално воено насилство, може да добие лице што преживеало сексуален напад помеѓу 27 февруари 1998 година (кога започна вооружениот конфликт), и 20 јуни 1999 година (кога српските сили, по бомбардирањето на НАТО, се повлекоа од Косово).
Но, законот не предвидува, доколку жртвата почине за време на процесот на верификација или како резултат на нападот, членовите на семејството да добијат пензија.
„Кога жртвата умира, умира и нејзиното право на овој статус“, вели за БИРН, Мирлинда Сада, претседател на Медика Ѓакова, невладина организација која им дава здравствена и економска поддршка на жртвите на сексуално насилство, извршено во војната во Косово.
Тaa нагласува дека законот треба да се измени, за со него да се опфатат и оние што починале, но и дека треба да се продолжи петгодишниот период за поднесување на апликации.
Таа го покрена прашањето за лицата (од албанска и од ромска националност) кои биле двапати жртви на сексуално насилство, односно кои за време на војната биле силувани од Срби, а по војната од Албанци.
„Имаме жртви кои биле силувани од обете страни, и од српските вооружени сили и од Албанците. Имаме случаи кога жртвите велат дека биле силувани од Срби, но се плашат да кажат дека и Албанците им го сториле истото“, истакнува таа.
„Ја носеше воената траума“
Ардијана Шала, социјален психолог, која се фокусира на воените трауми и силувања, вели дека лицата што аплицираат за статусот на жртви на воено сексуално насилство, чекаат предолго за да се разгледа нивната апликација и да се донесе одлука во врска со неа.
Таа додава дека признавајќи ги само оние лица кои преживеале сексуално насилство пред 20 јуни 1999 година, власта ги игнорира другите жртви.
„Се претпоставува дека мнозинството жртви на воено силувања, кои биле силувани по 20 јуни, им припаѓаат на малцинските (неалбански) етнички групи, така што временскиот рок треба да се смени“, рече таа.
Салих Никци, кој, исто така, сведочеше на судењето на „Шакалите“, двапати даваше исказ пред судот во Белград, за убиството на неговите родители и на десетиците други цивили во селата Павлан, Ќушка, Захаќ и Љубениќ. Тој верува дека неговото сведочење било нецелосно, бидејќи не зборувал за силувањата.
„На маж му е најтешко да зборува за силувањето на жени. Сите ние што сведочевме знаевме за овие случаи, но не можеме да укажеме на сите, иако имавме можност да зборуваме за нив“, вели Никци.
Сепак, две Албанки, кои сведочеа на ова судење, добија статус на жртва на воено силување.
Халит Гаши, уште еден сведок во предметот против „Шакалите“, чии роднини биле убиени во Павлан, нагласува дека Ромките кои во војната биле жртви на силување, како Шехрије, не добиле соодветно внимание „заради нивната националност“.
„Знам за нејзиниот случај. Жално е тоа што ѝ се случи за време и по војната“, додава Гаши.
Хаџи потенцира дека по сведочењето во Белград, здравјето на неговата мајка се влошило.
„Таа имаше многу здравствени проблеми; ја носеше воената траумата со себе. Таа двапати сведочеше и тоа ѝ падна многу тешко“, објаснува тој.
„Таа двапати патуваше (во Белград за да сведочи) и тоа беше исцрпувачко за неа. Еднаш колабира во судот и ја однесоа во болница. Соочувањето со оние што ја силуваа и повторното прераскажување на случката, за неа беше нешто неподносливо“, вели Хаџи.
Тој додава дека на неговото семејство и денес му е тешко да се навраќа на страдањето на неговата мајка.
„Таа почина во очај, бидејќи никој не ја призна (како жртва), ниту ја поддржа, иако сведочеше на суд“, истакна тој.

Link: https://balkaninsight.com/2019/11/19/kosovo-roma-woman-died-in-despair-after-war-rape-testimony/

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 64 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот