Antigypsyism

Австрија: На денешен ден во 1944 година 800 деца Роми беа ликвидирани во гасни комори во Аушвиц

За време на холокаустот, не беа само Евреите кои настрадаа на рацете пред нацистите, иако тие го носеа товарот на расизмот и истребувањето од страна на Германците и нивните сојузници за време на Втората светска војна. И Ромите беа прогонувани и за време на владеењето на Хитлер и неговите соработници.

Нацистите во нивниот логор на смртта во Аушвиц собраа 800 деца меѓу кои и над 100 момчиња на возраст од 9-14 години на овој ден. Како се дозволи ова некогаш да се случи?

Ромите ги мразеа нацистите, дефиницијата за она што претставуваше Ром за нацистите беше често исто како и она што претставуваше Евреин во расистичките списи на Третиот рајх. Уште во 1937 година, групата на Роми беа цел во Германија.

Германците не направија ни малку за да ги прикријат своите убиствени планови.
Во 1937 година, д-р Роберт Ритер, расист со медицинска диплома даде презентација во Париз за тоа што ќе биде расна дефиниција на Ромите бидејќи Рајх ги сметаше Ромите за „асоцијални“.

Во декември 1937 година, Хајнрих Химлер издаде указ со кој се дадоа основа да се апсат луѓе, не за сторени кривични дела, туку дека се „асоцијални“.

Link: https://sofrep.com/specialoperations/day-1944-800-gypsy-children-gassed-auschwitz/?&utm_source=facebook&utm_medium=social-media&utm_campaign=addtoany&fbclid=IwAR0X_wTnkyRXtFB0p0F4sOHIEv10FTcWYvy4dtlJGkP5WWOzrWP4_jaXWao

Логор Аушвиц - (Auschwitz)

Логорот Аушвиц - Биркенау - Auschwitz -Birkenau  беше најголем нацистички конц логор за масовно уништување на луѓето.

Се наоѓаше на југот на Полска . 50 км западно од Краков и 286 км од Варшава.

Името го добил по градчето во близиба Освета (на германски Auschwitz).

По германската окупација на Полска во септември 1939.година , Освета  се припои на Германија и името беше променето во Аушвиц

Во конц логорот Аушвиц депортирани беа 1,3 милиони луѓе од разни делови на Европа.

Поголемиот број на жртви беа убиени штом стигаа во логорите во комората за гас на Аушвиц II користејки го циклонот на B гас.

Останатите умреа од систематска глад, принудна работа, стрелање и медицински експерименти. Меѓу настраданите имаше и 19.000 Роми кои беа убиени во јули 1944 година.

Заповедникот на логорот  Рудолф Хес на судењето во Нинберг кажа дека во Аушвиц погубени биле до 2,5 милиони луѓе.

UNESCO  овој камп во 1979 година го прогласил за светско културно наследство  под името “Auschwitz-Birkenau –  германски нацистички конц логор на смртта„

Инаку логорот е ослободен од страна на 322 дивизија на Црвената армије на 27 јануари 1945, Во логорот беа пронајдени  348.820 машки одела и  836.255 женски кои им припаѓаа на жртвите,

Денот на ослободување на Аушвиц 27 јануари е воедно прогласен и како „Меѓународен ден на сеќавањето на жртвите на Холокаустот„

Низ историјата на логорите - Логор Сајмиште

Логорот Сајмиште служебено се викал Еврејски логор - Земун (германски. Semlin Judenlager), и се наоѓал на левиот брег од реката Сава. спроти Савскиот мост, на место каде на 11 септември 1937 година беше отворен првиот Белградски саем.

Напуштен после германското бомбардирање на Белград на 6 Април 1941 година, саемскиот простор кој се наоѓаше неколку километри од Земун , на територија која влезе во состав на Независната Држава Хрватска.

Управата на логорот ја имаше германските СС трупи.

На почетокот логорот беше наменет за српските Евре, а подоцна и за други како што се Роми, комунисти, партизани и четници.

За време на окупацијата околу 8.000 Евреи и 32.000 други беа задушени , стрелани во Јајници или умреле во самиот логор. Логорот беше активен од окотомври 1941 до јули 1944 година

Првите логораши Евреите од Белград кои помеѓу 8 и 13 декември 1941 беа спроведени и тој број беше 5.281. Со донесување на Евреите од Бањица, од Шабац, Ниш, Косовска Митровица, Нови Пазар, Рашка, бегалци од Белград и средна Европа, бројот на логораши во периодот помеѓу 8 декември 1941 и крајот на април 1942 стигна до 7.000 од кои 6.400 беа Евреи и 600 Роми.

Инаку зимата 1941/1942 беше една од најладните. Помешу декември и март , 500 затвореници починаа од ладно, болест и глад.

Во павилионот бр 4 се наоѓаше кујната каде се подготвуваше храната. Дневното селдување се состоеше од вода, слаб чај, бајата чорба од зелка или компир и малку пченичен леб.
Погубувањето на затворениците се вршеше на отворен простор помеѓу павилионите бр. 3 и 4.

Ромите во логорот беа донесени во декември 1941 кога група од околу 500 Ромки со деца. Тие беа сместени во Павилионот бр 2. Од нив околу 60 починаа за време на зимата од ладно и болести.
Останатиот дел беа осолободени во периодот јануари - март 1942, затоа што преку свои пријатели и роднини успееа да добојат документи за стално живеалишре , односно не припаѓаат на Роми номади, Последаната група на Роми беше ослободена во април 1942 година.

Зошто нацистите ја избришаа средната класа на Ромите ?

Помеѓу 1936 и 1945 година, нацистите уништиле над 50% од ромскиот народ во Европа.
Без разлика дали беа тоа гасните комори на Аушвиц-Биркенау, "истребени со присилна работа" низ скалите на смрта во Маутхаузен или пак егзекутирани и фрлени во масовна гробница, ископана со сопствени раце во Романија - истребувањето на Ромите на Европа било извршени со смртоносна ефикасност.

Резултатот во земјите како што се Хрватска, Естонија, Литванија, Холандија и сега Чешката Република, нивото на ликвидирани Роми е над 90% од предвоеното ромско население. Многу маскирања на Ромите на исток од страна на нацистичките единици на смртта, Einsatzgruppen, не биле пријавени или недокументирани, што значи дека вкупната бројка на ликвидирани Роми нема да биде никогаш позната или документирана

Колективното сеќавање на Европа за геноцидот на Ромите е кратко споредено со Холокаустот на Евреите. Германија им плаќаше на воените репарации на еврејските преживеани, но никогаш не и на ромските, а расниот карактер на ромскиот геноцид со децении беше одбиен во прилог на аргументот дека Ромите биле обележани како асоцијализирани или криминалци. ИнакуГерманија официјално го призна геноцидот на Ромите во 1982 година.

 

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 89 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот